Tänk om . . .

DN

Så har media larmat om “värmekatastrofen” i 30 år, men nu blir planeten kallare

Häromdagen hörde jag på P1 att man diskuterade den rasbiologiska forskningen i Uppsala. Vetenskapsradion tror jag det var. Det togs ett riksdagsbeslut i maj år 1921 att inrätta det rasbiologiska institutet i Uppsala. För 100 år sedan alltså. Ledamöter från samtliga fem riksdagspartier stödde propositionen. Socialdemokrater, kommunister, högerpartister, bondeförbundare och liberaler. Ungefär en tredjedel av riksdagens ledamöter röstade nej, men inte på grund av att de ogillade projektet utan för att de tyckte det var för dyrt och därför ej borde startas.

Institutets chef blev läkaren Herman Lundborg.

Nu hundra år senare kan vi inte förstå att man ens kunde hålla på med sådan forskning. Ja det är ju så att man som svensk liksom vrider sig i stolen och skäms litet grand. Vårt land tillhörde dessutom de ledande inom detta forskningsfält. Som släkt- och hembygdsforska-re stöter jag då och då på berättelser, både muntliga och skriftliga hur det gick till vid dessa undersökningar. Man blir både litet illa till mods och häpen. Och det var comme-il-faut ända till början av 1950-talet.

IPCC grundades 1988 med Bert Bolin som dess förste ordförande. Och Sverige har ju allt-sedan dess försökt framställa sig som den nation som är ledande i klimatarbete. Att koldi-oxid i atmosfären är farlig har trummats in allt ihärdigare. Och alla svenska politiska partier stöder och hejar på denna typ av forskning med olika grad av frenesi. Inga media yttrar sig kritiskt förutom enstaka inlägg på någon ledarsida, debattforum eller insändarsida. Vad jag förstår klarade sig rasbiologin också från omfattande kritik i den tidens media.

Tänk om svenska journalister om två generationer sitter och vrider sig litet i stolen och frågar sig hur det kunde bli på det där viset under decennierna runt år 2000. Klimatet blev ju inte varmare utan istället kallare! Man studerar media och riksdagsprotokoll, analyserar och försöker förstå. Klimatideologin drevs ju inte av någon liten religiös sekt konstaterar man, den var helt dominerande i Sverige, Europa och alla andra I-länder. Inget av våra 8 politiska partier var emot. Kunde det vara så att partierna bedömde att folk tyckte det var ”häftigt” att betala klimatskatter? Populärare än högre inkomstskatt, fastighetsskatt eller moms. För politiker behöver ju dra in skattepengar, för att betala de reformer de tilldelar folket. De ser nog det som sitt kall.

 Men medierna då! De som alltid rättfärdigar sig själva som granskare av makten. Vad gjorde dom? Varför jamsade de med? Var det så att chefredaktörerna likt de gamla romer-ska härskarna ville ”ge bröd och skådespel åt folket”. Alarmism och en tipping point om tio år säljer mycket bättre än några lugnande ord efter en journalistisk genomgång av fakta.

Jag kommer ju inte själv att få uppleva den kommande analysen på 2070-talet. Herman Lundborg har fått bära hundhuvudet då det gäller rasbiologin i Sverige. Nu tror jag inte Bert Bolin får samma framträdande roll i en kommande analys av ”klimatideologin”. Det vimlar ju av efterföljare.

Tänk om man säger så här: Hur kunde detta få ske? Skylla en ganska liten klimatförändring på koldioxid. Ökad halt av koldioxid hade ju tvärtom bidragit till minskad ökenutbredning och kraftigt ökad produktion av odlade grödor. Och här i Sverige kunde man läsa rapporter och med egna ögon se skogens ökade tillväxt. Och inget av 8 politiska partier förstod eller vågade ta upp frågan.

Ja, det är sannerligen en gåta.

Tänk om man på något sätt kunde få sitta med vid borden. Att få höra diskussioner om sekelskiftets klimattokerier som media då döpt alltihop till.

Torbjörn Lang

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

9 thoughts on “Tänk om . . .

  1. Pettter W
    Nu har du kommit till insikten att det finns andra faktorer än koldioxiden som påverkar klimatet. Var det koldioxidutsläpp som gjorde att istidens låga temperaturer ökade och isen smälte så att Sverige blev beboeligt?

  2. Ivar A:
    Koldioxidhaltens koppling till (senaste) istiden var en hypotes som drev Arrhenius till hans pionjärundersökning 1896. Vi får anta att det finns ett antal andra faktorer, som också spelar in.

    Kjell L:
    När jag säger att IPCC inspirerat till alternativa klimatteorier, så innebär det inte att de inspirerat sig själva utan att de har inspirerat AGW-skeptiker att formulera sina motteorier. Det ger en situation som klimatengagerade på alla kanter borde ta bättre vara på.

  3. Visste ni att Svante Arrhenius satt i Rasbiologiska Institutets styrelse?

    Dock, anser jag att Rasbiologiska Institutet var en bra sak. Mer forskning om olika raser behövs. Om vi lär oss att förstå skillnaderna får vi även instrument att göra det bättre för alla raser.

    Med mer förståelse för olika raser och deras olika förmågor skulle vi aldrig ha den invandring vi har i Sverige idag. Att importera svarta till Sverige är bara att göra dem en otjänst.

    För att ett samhälle ska fungera bra, såsom vi svenskar definierar ett bra samhälle, behövs en befolkning med ett IQ över 96. Etniska svenskar ligger runt 100. Har man ett IQ under 85 anses man i stort vara obildbar. Det finns i stort inga jobb som man klarar av.

    Eftersom Sverige anses vara högteknologiskt skulle kunskaper om olika rasers förmåga innebära att vi skulle veta att de grupper av invandrare Sverige har tagit emot under de senaste 10 åren inte kommer att kunna klara sig i Sverige. Sverige skulle aldrig kunna utbilda dessa till arbeten de kan utföra i Sverige. Eller, måste vi se till att det finns arbeten som de skulle kunna utföra, vilket bara skulle vara ytterst enkla arbeten.

    En sak som aldrig nämns i nämnandet av Rasbiologiska Institutet är deras forskning om förebyggande av sjukdomar. Det har ersatts med piller mot symtomen, vilket har lett till den enormt sjuka befolkning vi har i Sverige.

    Vad är det egentligen för fel att forska om olika raser? Sådan forskning pågår hela tiden. Nu heter det genetisk forskning och inte rasforskning. Afrikaner från västra Afrika dominerar i grenen sprinter, medan afrikaner från östra Afrika dominerar i långdistanslöpning. Ska vi inte få forska om det?

    Hur kommer det sig att svarta i USA har i genomsnitt 15 IQ högre än svarta i Afrika? Hur får man svarta i Afrika att höja sitt IQ med 15? Det är miljoner gånger mer intressant än att låta svarta flytta till Sverige, eller att låtsats att man skäms för att Sverige hade ett Rasbiologiskt Institut, som för övrigt finns kvar under annat namn.

    Låt dem forska och låt oss få diskutera deras resultat och inte skrika om hets mot folkgrupp såsom alla socialdemokrater och liknande gör. Det är så mycket skit under mattan nu att det inte går att dölja längre.

    Sist. Vill man inte tro på skillnader, förklara hur det kommer sig att vi inte hittar araber och afrikaner inom svensk processindustri? Inte kan det vara lönen som avskräcker dem eftersom det är bra betalda jobb.

  4. #Petter Wulff
    Den enda forskning IPCC ägnar sig åt är att på olika sätt påvisa mänsklig påverkan på klimatet. Naturliga variationer och/eller andra orsaker än de mänskliga är ointressanta för IPCC. Den enda klimatteori som framförs är att vår förbränning av kolväten orsakar CO2 utsläpp som i sin tur hettar upp planeten. Några andra teorier förs aldrig fram eller får mycket liten uppmärksamhet.

  5. Petter W
    Eftersom IPCC inte vet hur klimatet fungerar efter 30 års forskning så måste forskningen fortsätta. Varför blir det istider? Beror det på minskning av koldioxidnivån?

  6. Kanske blir det istället så här:
    IPCC kommer att uppskattas för sin stora betydelse att ha fått fram ny forskning om klimatet – och att ha inspirerat till alternativa klimatteorier. Det man kan komma att beklaga är den bristande mottagligheten för motparters sakargument.

  7. Hans-Henrik Stjärna.
    Hm,är inte så säkert,kan nog vänta oss en massiv motkampanj från alarmisterna.
    Förhoppningsvis har jag fel,men alarmisterna har resurser.Hela svenska media bakom sig,ja förutom SVD då.

  8. Jag vill tro att bygget rasar.
    Den enda artikeln av Lena A. i Svd har skrämt slaget på aktivisterna. Det har blivit en aktivitet utan like. Jag vill tro att det blivit en spricka i muren. Jag vill tro att det leder till att några “gemene män” vågar ställa frågor utan att bli okvädade.

    Då frågar någon (med hög röst): Hur kan återstrålningen öka när inte temperaturen i övre troposfären har stigit? (Det kan den inte)

  9. Tänk om
    Alltid tänkvärt med om analyser.
    Rasbiologisk forskning banade väg för en omfattande utrotning, massterilisering och annat idag otänkbart.
    Men syftet var gott-hoppas jag.
    Skall då dem som initierade forskningen stå till svars för dess konsekvenser?
    Det är först när forskningen utnyttjas och kritik förträng som problem uppkommer.
    Därför bör en öppen debatt alltid uppmuntras!
    Problemen får inte lösas med värre medicin.

Comments are closed.