Vindkraft tar enorma ytor !

Vattenfall

Vattenfall har tillstånd att bygga  128 verk på grundet Kriegers flak 3 mil söder om Trelleborg

Vindkraft kräver enorma ytor

Det blåser lagom bara ibland. Därför producerar vindkraftverk bara runt 25 procent av vad de maximalt skulle kunna prestera.

Ju mer det blåser, desto mer producerar de. Men när det är vindstilla, producerar de inget alls. Mest blåser det på hög höjd och till havs. Därför byggs allt mer vindkraft vid kuster och i Norrland. Det höjer utbytet till runt 30 procent av maximalt.

Utbytet blir också bättre med större rotorblad högre upp. Därför byggs allt större verk med uppåt 150 meter höga torn och nu över 100 meter långa rotorblad.

Det är farligt att vistas nära. I god vind snurrar bladen 10-12 varv per minut. Då rör sig spetsarna med över 300 km/h. En snurrande giljotin för insekter, fåglar och fladdermöss. Bladen kan också slänga iväg smuts, snö och is långa sträckor. Om bladen lossnar, kan de flyga långt.

Därför gäller stora säkerhetsavstånd till och mellan verken. Bladen snurrar i cirkel. Avståndet bör vara 5-10 gånger cirkelns diameter. Med 100 meters diameter blir det 500-1.000 meters säkerhetsavstånd. 

Det blir stora ytor för vindkraftparker (egentligen stora industrier mitt ute i skogen eller till havs. Ingen annan verksamhet kan bedrivas.)

Sverige har sommaren 2021 runt 4.500 installerade vindkraftverk. Lika många till planeras. I ett jätteprojekt vid Piteå skall 1.100 nya snurror täcka 450 km²  mark. Det är 40 hektar yta per verk (400.000 m²  per verk).

Men det är stora verk med över 100 meter långa rotorblad. Om vi däremot räknar 25 ha yta per befintligt svenskt vindkraftverk med kortare rotorblad, skulle landets 4.500 vindkraftverk tillsammans uppta 112.500 ha = 1.125 km²  yta.

Lika många planerade skulle dock kräva ytterligare 150-200.000 ha och öka den totala ytan till runt 300.000 ha. Med medelpris 50.000 kronor per ha blir markvärdet minst 15 miljarder kronor – för mark som inte kan användas till något annat.

Byggandet samt vägar och ledningar kräver ytterligare mark. Samtidigt skall Sveriges skogar dels producera mer råvaror för biobränslen, varor och hus och dels bevara mer naturskog för biologisk mångfald.

Det hänger inte ihop.

Tege Tornvall

+ – + – + – +

Jämfört med Skåne

300.000 hektar = 3.000 km².

Skånes areal är 11.000 km² .

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

8 thoughts on “Vindkraft tar enorma ytor !

  1. EU har förbjudet Bisfenol-A
    Turbinvingarna tilverkas med BPA. som deponeras genom nedgrävning. Kan inte destrueras glasfiberrester blir kvar i jorden som med tiden kommer att hamna i sjöar och älvar.
    Avverkning av skog för vägar och vindmöllan så CO2 inte kan tas upp . Med tiden avger skogsavfallet CO2.
    Infrakjudet påverkar kvinnor som kommer att föda barn med dymyalgi. (Hand och ben skador).

  2. Det behövs nog en alldeles ny regering för det !

  3. Regeringen måste stoppa Vattenfalls förlust bringande investeringar. Det är ju Svenska folkets tillgångar som förskingras.

  4. Dessa snabba vingspetsar skapar också farliga chockvågor genom luften. För små, flygande däggdjur, som småfåglar och fladdermöss, räcker det med att bli träffad av en sådan chockvåg för att inre organ ska slås sönder så att djuret dör. De behöver inte träffas av vingarna.

  5. Alla vet att det produceras infraljud av “väderkvarnarna” men har det undersökts hur dessa ljud påverkar fisken och dess reproduktion? Vi vet också att djur som renar och älgar undviker områden där “väderkvarnarna” finns av någon anledning, så när vi ställer dessa stora vindkraftverk på kända och bra områden för fiske, områden med grundare vatten med bra fiske, hur påverkas fisken och alla andra havslevande djur i området, flyr de? Kan det vara en bidragande orsak till minskande fångster?

    Är det någon som vet om det skett forskning inom just detta område, infraljuds påverkan på vattenlevande djur i närhet av vindkraftverk (väderkvarnar)

  6. Vindkraftsutbyggnaden anser jag vara Sveriges allvarligaste miljöproblem. Detta p.g.a. de enorma arealer som tas i anspråk och alla problem i form av lågfrekvent störande buller som djur och människor utsätts för samt att fåglar, pollinerande insekter och fladdermöss dör i stort antal när de träffas av rotorbladen. Ekonomiskt sett är dessa vindkraftverk också en katastrof, då de bara fungerar ibland och därför inte kan ersätta annan energiproduktion. Vindkraften höjer våra energipriser kraftigt och ett tydligt bevis på detta är att de länder som har flest vindkraftsparker också har högst energipriser. Tyskland och Danmark är här kända skräckexempel. Självklart är det också befängt att tro att de kan påverka klimatet i önskvärd riktning.

    Slutligen anser jag att (mp) står för och bör uttalas miljöförstörarpartiet!

  7. Var finns Naturvårdsverkets konsekvensanalys. Skogen och biologiskt mångfald. Bullermattan från havsbaserad vindkraft kan färdas mycket långt. Boende efter kusten blir inte så hälsosamt.

Comments are closed.