Falska profeter: Skyfallen orsakades av våra utsläpp

ZDF

Den lilla ån Ahr har svällt över alla bräddar och raserat delar av samhället Altenahr (Gammel-Ahr)

Det aktuella skyfallet med efterföljande översvämningar har fått berättigad uppmärksam-het i tyska media, men liksom här i Sverige väljer media ständigt samma “experter”, som närmast är att betrakta som domedagsprofeter. Dr. Sebastian Lüning vid EIKE granskar några av de vanligaste påståendena. Han sammanfattar så här:

Under medeltiden skulle prästerna förklara att översvämningarna var ett straff från Gud för syndarnas skändliga leverne. Tyvärr är dagens förklaringar inte långt ifrån det.

De “experter” media väljer att intervjua blandar alltid in “klimatförändringarna” som orsak till den stora omfattningen av översvämningarna. Och alla vet ju att de beror på mänskliga utsläpp av “växthusgaser” d.v.s. koldioxid från fordon, kraftverk och industrier. Således faller ansvaret för katastroferna på oss som kört bil, kylskåp, kaffebryggare och tvättmaskin.

WDR, Westdeutscher Rundfunk Köln har valt de vanliga experterna:

  • Mojib Latif, professor vid GEOMAR Centre for Ocean Research, Kiel.
  • Stefan Rahmstorf, PIK, Potsdam-Institut für Klimafolgenforschung.

Den förre är president för den tyska avdelningen av Rom-Klubben, där Anders Wijkman länge varit en av de två ordförandena. Det är en av de mest aktivistiska organisationerna i klimatfrågan och för the New World Order, NWO.

Den andre är vice VD på PIK, där Johan Rockström nu är VD, och en av de mest engagerade i IPCC med decennielångt ordförandeskap i en av arbetsgrupperna.

Det är ungefär som om man i Sverige skulle ha valt Johan Kuylenstierna, utbildad av Rockström, och numera ordförande i Klimatpolitiska Rådet, samt Markku Rummukainen, Sveriges representant i IPCC. Och det är precis vad som skett.

De påståenden som media i Tyskland förmedlat är desamma som cirkulerar i Sverige. Därför refererar jag Lünings nedsabling av dem sedan han kollat vad som faktiskt är känt:

Extremväder varar inte längre än förr

Latif: Extremväder varar längre, och det beror på klimatförändringarna. Den snabba jetströmmen på 5 – 6 km höjd saktar in, så att extremväder blir kvar längre på samma plats.

Lüning: Vilka är de globala och centraleuropeiska trenderna under de senaste 150 åren? Har det verkligen blivit vanligare att extremväder stannar länge över en plats?

Ett team från National University i Canberra har funnit att den globala nederbörden till och med blivit mindre extrem de senaste 70 åren, både när det gäller tid och rum, trots global uppvärmning. Det finns snarare en tendens mot mer balanserade förhållanden: torra områden blev våtare och våta områden blev torrare. De kunde inte finna något samband mellan temperatur och nederbördens variabilitet.

En grupp ledd av Louise Slater från University of Oxford kom till en liknande slutsats 2021. Hon har utvärderat över 10 000 olika flodnivårekord från hela världen och undersökt trender under de senaste 50 åren. I global skala har översvämningarnas totala svårighets-grad minskat. De så kallade 100-årsfallen har minskat i jordens torra och tempererade områden.

Das Umweltbundesamt rapporterade 2019 att inga trender för översvämningar kunde identifieras. Den tyska vädertjänsten konstaterar att med tillgängliga observationsdata kan inga trender i antalet dagar med höga nederbördsnivåer identifieras. Här dominerar cyklisk variation på kort och medellång sikt.

Några trender mot längre varaktighet för skyfall och ökade mängder av nederbörd kan inte bevisas statistiskt varken i Tyskland eller globalt.

Jetströmmen vindlar fram och tillbaka som den alltid gjort

Rahmstrof har jetströmmen som sin käpphäst. I vintras tog han till den som förklaring till kalla perioder. Nu är det sommar med värmeböljor som också skulle bero på jetströmmen.

Lüning konstaterar att även här är majoriteten av forskarkollegorna oense med honom. Trots noggrann analys av data har de inte funnit någon ökning av låsta väderlägen. Dessutom kommer de flesta simuleringar till slutsatsen att låsningar tenderar att vara sällsynta, d.v.s. extremt väder blir mindre vanligt.

(Min fundering: Studier av jetströmmen möter två grundläggande problem: a) Den är snabb och rör sig på gränsen till stratosfären, där det är svårt att mäta precis var den befinner sig i varje ögonblick. b) Mätningarna har blivit omfattande först i sen tid. Därför har man en kort mätserie av data som har tveksam noggrannhet. De datasimuleringar man då kan göra blir rätt värdelösa.)

Arktis påverkar inte jetströmmen

Rahmstrof påstod att den förhållandevis stora uppvärmningen av Arktis minskar temperaturfallet till Nordpolen, vilket försvagar jetströmmen.

Lüning: En forskargrupp ledd av Jacopo Riboldi publicerade ett mycket tydligt resultat i Geophysical Research Letters i september 2020: Trots arktisk klimatförstärkning (“Arctic Amplification”) fann forskarna ingen trend i jetströmmens rörelser. De flesta forskare ser situationen helt annorlunda än Rahmstorf. Men dessa forskare får ingen påringning av redaktionerna.

Slutsats:

Varken trenderna för översvämningar som sprids i media eller jetströmsteorin klarar en vetenskaplig faktakontroll.

Hur kan det komma sig att i ett land med hundratals högt kvalificerade klimatforskare bara samma två eller tre “experter” får säga något i media? Hur mycket längre har vi råd med denna obalanserade klimatoligarki?

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

16 thoughts on “Falska profeter: Skyfallen orsakades av våra utsläpp

  1. Att man låtit viktig damm som ska kontrollera flödet vara full i veckor, trots att mer regn var väntat, samtidigt som man har historiska data om flodens översvämmningar sedan 1348,
    https://www.kreis-ahrweiler.de/kvar/VT/hjb1983/hjb1983.25.htm

    Borde inte komma som en överaskning att häftiga regn med översvämmningar som följd kommer att hända igen.

    Dom har väl stirrat sig blinda på någon modell som “gissar” att torka kommer att bli det nya normala, så det är bäst att “spara på vattnet” i dammarna.

    Genom att titta på satellitbilder ser man ju klart att dom byggt på mark som är naturliga översvämmnings ställen, det borde dom också ha koll på och se till att organisera evakueringen i tidigt skede på dessa uttsatta områden, vilket inte gjordes.

  2. Om det ska bli mer regnande enligt klimatalarmisterna, hur kommer det sig då att man bygger hus i gamla flodbäddar eller dränerade flodbäddar?

    Angående jetströmmarna. Ta en titt på någon karta över dem någon dag och jämför med temperaturerna jorden runt. Man behöver inte diskutera jetströmmarna utan bara se vilka temperaturer som finns i förhållande till jetströmmarna.

    Sedan är frågan: Är det solen och andra planeter som påverkar jetströmmarna, jordens rotationshastighet, jordaxelns lutning, och jordens placering i förhållande till solen eller är det koldioxiden?

  3. Petter Wulff !

    Du har totalt missat poängen ! Lüning redovisar DATA. Hittar du annat än simuleringar och spekulationer i argumenten från de “andra” ? ? ?

  4. Ja, Luning är nog kunnig, men hans data behöver konfronteras med andras. Då kan det bli den öppna debatt, som ibland tas upp i dessa spalter som ett krav på etablerade media.

  5. Jag har varit på vinresor ett par gånger utmed Moselfloden. Man kan inte undgå att se strecken på de pittoreska husen med angivande av vattennivå och årtal såsom i bl.a. den gamla delen av Bernkastel-Kues.
    Årtalen var både från 1700- och 1800-talet och långt över huvudnivå. Det jag förundrades över var också att floden vid de tillfällen jag varit där låg nästan i marknivå. Inte konstigt att det svämmar över mer eller mindre emellanåt.
    Man skall också hålla i minnet att jordens befolkning ökat explosionsartat. Så var befolkningsmängden 1750 ca 0,73 miljarder. 1850 hade den ökat till 1,17 miljarder för att 1970-talet nå 4 miljarder. Att jämföras med dagens ca 8 miljarder. Denna befolkningsökning måste naturligtvis sätta sina spår när det gäller markanvändningen. Mer mark hårdgörs, asfalteras, etc. samtidigt som vattnets och flodernas expansions och översvämningsområden minskas.

  6. Jag trodde att tyskarna hade ordning på sin stadsplaneringen men översvämningarna och förstörelsen visar att jag hade fel. Givetvis fruktansvärt att så många omkommit pga dålig planering.

  7. Dr Sebastian Lüning är urtypen för en Tysk, datafixerad, effektiv, ordning och reda. Hans YouTube-kanal, som jag prenumererar på, heter ”Klimaschau”. Hans numera 68 videos lyfter aktuell klimatforskning till en högre nivå. Det som svenska media presterar om klimat brukar jag beteckna som ”kloakjournalistik.” Man brukar referera till ”en studie”, forskare säger”, The Guardian, Nature, National Geographic osv. F.ö. håller jag med allt som Lars Kamél påstår.

  8. Nog bär människor skulden till de många dödsfallen i Tyskland, Belgien och Nederländerna till följd av översvämningarna, men växthusgasutsläpp har inget med saken att göra!
    Myndigheter har tillåtit att det byggs för nära floderna.
    Myndigheter har försökt att valla in floderna så att de ska bli stora diken. Varefter vattnet inte har någon annanstans att ta vägen än över vallarna när det kommer extra häftiga skyfall. Och över vallarna innebär ofta stor skada på egendom och risk för människors hälsa.
    Dammar finns för att lindra variationerna i flodernas flöden, men de ansvariga har låtit dem fyllas till brädden. Inget vatten släpptes ut ens när prognoserna spådde häftiga skyfall.
    Myndigheter evakuerade inte områden som löpte stor risk att översvämmas vid skyfall, trots förvarningar om att det skulle komma häftiga regn. I stället blev invånarna där överraskade av vattenmassorna.
    Sedan skyller ansvariga myndigheter och politiker på klimatförändringar, i stället för att erkänna sina egna misstag och sin egen inkompetens. Kan några ord vara för hårda över dessa människor, som vägrar att ta sitt ansvar och skyller på något som inte har med saken att göra?

  9. Dammar, asfalterade ytor, byggnader och otillräckliga dagavlopp som leder vattnet ut till hav och större sjöar ja allt som stoppar vattnet från att komma ner i jorden bär skulden till översvämningar. oavsett klimat måste människor börja tänka. “Vad händer om det kommer rikligt med nederbörd”? Hur man sedan kan fortsätta att bo på en plats där det tidigare varit översvämningar är svårt att förstå.

  10. En del skåningar vet att Vegeån drabbas av översvämningar ganska ofta.
    Man har konstaterat att området som förser Vegeån med vatten har onormalt stora asfalterade ytor. Således bär människan skulden för detta.
    År 2002 fick vi en Lag om omhändertagande av dagvatten som få lever upp till.
    Dock —- // Här i Hurva har vi ett område där alla infiltrerar sitt dagvatten i i marken.
    Det ger en fördröjning utöver att vi upprätthåller en hygglig grundvattennivå .
    För låg sådan kan ju finnas på samma platser som har översvämningar.
    Men totalt är det ändå hänsyn i samhällsplaneringen – en anpassning till naturens variationer som saknas.

  11. Väderfenomenet El Nino och La Nina i Stilla havet bestämmer vädret globalt så även i Europa. Vi är nu inne i en La Nina period då uppvällning av kallt bottenvatten utmed Sydamerikas kust förs med västliga vindar mot Asien. Detta medför för Europas del att lågtrycken, som under El Nino-perioder, rör sig upp över Skandinavien får en sydligare bana under La Nina-perioder (som nu) och istället rör sig in över Europa längre söderut, alltså över Mellaneuropa. Det medför betydligt större nederbördsmängder över Holland, Tyskland, Polen och Tjeckien.

    2002 var det översvämningar runt Dresden och i Tjeckien på grund av detta väderfenomen precis som nu. Dessa översvämningar har ingenting med några klimatförändringar att göra utan är naturliga variationer i vädermönstren. Det finns registrerat stora översvämningar i Tyskland ända tillbaka till 1700 talet och då fortfarande innan Lilla Istiden tog slut.

    Som vi kan se på bilden Björn länkat till så är översvämningar på vissa håll inte ovanliga.

    V människor har dock ännu inte lärt läxan från tidigare erfarenheter om var och hur man skall bygga bostäder för att inte hamna i knipa när vädrets makter inte står oss bi.

  12. Petter Wulff !

    Är du oförmögen att se skillnaden på äpplen och päron !

    Lüning refererar till bristen på trender i “observationsdata”. D.v.s. verkligheten.

    Har du funnit att Latif och Rahmstorf anfört annat än “simuleringar”? D.v.s. fantasi tills de har visat sig stämma med verkligheten, vilket ännu inte skett. Det som gör dem till “falska profeter”.

  13. Det har uppstått ett fel i bevisföringen. Om Luning har några studier på sin sida, så behöver de ställas mot de studier Latif och Rahmstorf stöder sig på (om man vill hålla en vetenskaplig kvalitet på kommentarerna).

Comments are closed.