Problemet är bristen på el

Markbygdens vindkraftpark ligger i skogarna utanför Piteå. Med 1.101 möllor blir den störst på land i hela Europa.

2021-09-29 Helsingborgs Dagblad: Jan-Ove Jönsson

Problemet är inte brist på el utan att elnäten är för klena

Rubriken säger det viktigaste. Han kritiserar också den “effektavgift” flera elbolag infört. Kunderna får betala en avgift beräknad på det högsta uttaget av effekt under en månad. Det drabbar mest dem som laddar elbilar, som ju fordrar stora effekter. Driften av sådana blir ju inte så billig då. . .

+ – + – + – +

2021-09-30 Helsingborgs Dagblad: Sture Åström

Problemet är just bristen på el

Vi har fått rekordhögt elpris. I Storbritannien, Tyskland och Spanien har elpriset fem-faldigats. Orsaken är två veckors svaga vindar i större delen av Europa. Man har tvingats elda med kol och naturgas, men tillgången har varit så låg att priserna har stigit dramatiskt.

Vindkraften har inte levererat! Den är nyckfull!

Jan-Ove Jönsson tror att ”problemet ligger i att elnäten är för klena”. Nej, problemet är att okunniga politiker i förtid har lagt ner pålitlig kärnkraft och subventionerat fram enorma satsningar på vindkraft. Denna är fördelad på 4.000 möllor runt om i landet, flest i Övre Norrland.

De okunniga har inte velat förstå att 4.000 möllor behöver tusen gånger mera ledningar än 4 kärnkraftverk, särskilt som möllorna står i norr och brukarna finns i söder.

Och inga ledningar hjälper, när möllorna står stilla, för att det inte blåser. . .

Sture Åström

Nätverket KLIMATSANS

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

9 thoughts on “Problemet är bristen på el

  1. Om jag vill ha 1,0 kWh i mitt hus i Skåne och jag ska få elen från Norrland så måste det produceras till exempel 1,2 kWh eftersom 0,2 kWh försvinner i överföringen.

    Vad tror ni att jag får betala för: 1 ,0 kWh eller 1,2 kWh?

    Dessutom. Om jag får min el en vindmölla, så måsten något annat producera el så att min vindmölla-el håller 50 Hz. Något annat kan vara vatten, kärnkraft, olja, kol eller gas.

  2. Elbristen d.v.s. brist på effekt löser nu staten och Ygeman på följande sätt. Man beordrar elbolagen som ansvara för nätet att montera in så kallade Smarta Elmätare hos kunderna !?

    Jag har tillsammans med övriga abonnenter i Östergötland drabbats av dessa ny elmätare. Vid dialog med montören som gjorde jobbet berättade han att Eon som ansvarar för nätet kan nu stänga av abonnenter när det så önskas och man gör det enkelt genom att fjärrstyra varje elmätare.

    Att vi i framtiden kommer att ha begränsad tillgång på el är redan idag en sanning men än så länge räcker det med att öka priserna men i vår framtid kan vi räkna med ransonering av elen till våra bostäder. En ransonering som vi inte alls kan styra utan kommer att bestämmas av Farbror Staten.

    Jag undrar om det är det som kallas att ha en hållbar elförsörjning?

  3. @Jan-Ove Jönsson
    Elområde 4 exporterar alltid enligt SVK kontrollrummet. Som jag förstått det konkurrerar elen i Skåne med den el som köps på elbörsen av Danmark och Tyskland. Och när överföringen norrifrån är begränsad så finns ingen överskottsel som kan dra ner priset i Skåne. Överföringen till kontinenten kan inte strypas för enligt EU-regler måste 70 procent av ledningens kapacitet vara tillgänglig för marknaden. Om det inte finns dispens eller att det är begränsning på mottagarsidan. När ledningskapaciteten är uppnådd kommer överskott på el få ett lägre pris i Skåne. Så fungerar det mellan svenska områden också därför skiljer priset där. Rätt eller fel?

  4. Tvärt om-det finns för många ledningar ut från Sverige och Norge.
    Vi får in priserna från kontinenten men samtidigt har vi ett överflöd av el i Sverige.

  5. Allt detta har vi hört förut.

    Men varifrån skall elen komma då det inte blåser ?

    Ett par gånger om året levererar ALLA möllor på Nordsjön NOLL MW. Nu senast har vindarna varit svaga i nästan hela Europa under TVÅ VECKOR. Det kan även drabba Sverige.

    Varifrån får vi då elen ? Vi har inga kraftverk för kol och gas, som kan eldas upp. Och vattenkraften räcker inte.

  6. När inte industrin får investera pga elbrist så är det verkligen elbrist oberoende av vad politikerna och miljönissarna säger. Jag förstår att Löfven och Baylan tycker att det är bäst att lämna regeringen nu i höst så att de slipper el- och cementeleändet.

  7. Totalt sett finns det ingen elbrist i Sverige. Däremot är det brist i södra Sverige och Skåne i synnerhet . Problemet med detta är överföringskapaciteten i de svenska kraftnätet från norr till söder. Däremot har Sture Åström en poäng som jag gärna ansluter mig till, det är nedläggningarna av kärnkraftverken och i synnerhet Barsebäck för skåningarnas vidkommande. Om Barsebäck funnits kvar hade vi inte varit beroende av el-överföring från norr.

    Det jag skrivit om i HD är kapacitetsbristen i såväl Svenska kraftnäts stomnät från norr till söder samt de lokala elbolagens distributionsnät till kunderna. Det är redan så fullt i elnäten att det inte går att pressa in mer el i dessa, men eltillgång finns uppe i norr men går inte att överföras till syd.

    Det finns en anledning till att elen i el-område 4 är ca 30 procent dyrare än i el-område 3 – brist på överföringskapacitet. Därför blir beklagligt nog eltillgången i el-område 4 beroende av den dyrare import som behövs för att klara topparna.

    Det är ett väl känt faktum att vissa industrier i Skåne tvingats lägga sina planer på expandering på is. Detta har på inget sätt att göra med brist på el, utan beror just på att Svenska kraftnät och de lokala elbolagen inte i sina ledningsnät klarar av att distribuera den el som kunderna efterfrågar.

  8. Även när väderkraften lyckas fungera är den ett problem genom sin nyckfullhet och stora spridning som ställer stora balanseringskrav på elnätet. Konsumtion och produktion måste hela tiden vara i jämvikt samt hålla en stabil frekvens på 50 MHz.

Comments are closed.