EU-rekord i slöseri med 5.000 miljarder kronor?

Irish

Figur 1. Skattebetalarnas pengar tar aldrig slut tycks EU tro

Ett försök att sätta ett oslagbart rekord i slöseri är tydligen ett av EU:s nya mål.

Vattenfall Energy Plaza hade en artikel ”Så styr EU och Sverige energimarknaden mot en grönare framtid”, 2021-09-16. EU skall enligt den satsa 5 biljoner kronor (1012), d.v.s. 5.000 miljarder kronor på ”hur vätgasteknik skall användas framöver”. De menar att det är “hett” med vätgas. EU har knappast några egna pengar. Det är EU:s skattebetalare som får stå för notan.

Vattenfall Energy Plaza hade ytterligare en artikel 2021-08-26 uppdaterad 2021-09-16. “Så ska vätgas ge grön reservkraft“. Här talar man sig varm för vätgas.

Uppenbarligen har nog polletten trillat ned för dem att vind- och solkraft kommer att ge problem framöver för elnät och företag som behöver el hela tiden, inte enbart vid blåst eller sol.

Det enda skälet som finns, är att minska de nyttiga utsläppen av koldioxid.

Ingvar Åkesson

+ – + – + – +

Utbytet i vätgasframställningens process-steg

EIKE

Figur 2. Stora förluster uppstår i alla framställningens steg

Skall strömmen komma från vindkraft, behövs möllor med märkeffekt som är 16 à 25 ggr den effekt man vill nå med väte om bränsle. Det finns inga möjligheter att få ekonomi i det.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

9 thoughts on “EU-rekord i slöseri med 5.000 miljarder kronor?

  1. EU’s ambitioner ( och USA’s), att minska fossil energianvändning, “kompenseras” med råge av vad hela övriga världen gör, nämligen att gasa med fulla spjäll!!

    Om man följt hela spektaklet, inser man ganska snabbt, att det inte går ihop. OM det nu är så, att hela mänskligheten riskerar att driva planeten mot en kollaps, hjälper det inte att en minoritet, västvärlden, desperat försöker undvika det. Anledningen är mänskligt enkel, alla människor lever en gång, och de som kanske ser en möjlighet till förbättring, är inte beredda att avstå den! Detta fakta är nog svårt att förstå i västvärlden, men om man försöker, inser man nog att drivkraften i det levande nuet, inte ens bryr sig om att se långt framåt.

    För mig blir allt ganska enkelt, massor med miljarder människor strävar efter bättre livsvillkor, de finns i form av bl.a. mer centrerad energiförsörjning, och när tekniken finns ( kolkraftverk) relativt enkelt inom räckhåll, kommer de alla dagar i veckan att efterfråga det ( människan är en strävare, som alla andra djur…..).

    Elefanten i rummet är, såklart, människans ökande utbredning över klotet, och om man inte adressera den frågan som nummer 1, kommer inga överenskommelser i COP möten någonsin att stoppa fortsatt strävan mot bättre livsvillkor. Hans Rosling gav ett viktigt arv, att det behövs levnadsstandard för att begränsa barnafödande och fattigdom. Om västvärlden, genom en egen dans kring CO2 och dess katastrofala följder, lämnar w.o. i frågan om befolkningsmängd och levnadsstandard för övriga världen, kommer knappast övriga världen att dansa i takt……

    Finns det en lösning för mänskligheten……? Omöjlig fråga, men sannolikt kommer naturen, moder jord att överleva, och säkert många människor, men hur? Jag vill ändå vara optimist, men då måste västvärlden bejaka den viktiga energifrågan, och driva kärnkraft i säkert minst 100 år, kanske mer, och inte krypa ihop i för dagen totalt omöjliga lösningar som vind och solenergi. Det leder ingenstans, som jag ser det.

  2. Kan det vara på detta viset:
    När “de riktigt smarta” ser att det finns möjlighet att locka in välmenande och rika fonder att satsa på nått som är miljövänligt och fint. Stål utan kol eller som det heter just nu Grönt stål. Eller att göra vätgas av elöverskottet som vindkraften alstrar.
    När bubblan växt och lockat investerare hoppar initiativtagarna av.
    Det riktigt smarta kanske visste detta från början men hela dess stab vaggades in i förvissningen om att detta var hållbart, miljövänligt och lönsamt.
    Det låter som riskkapitalister – eller?

  3. Ulrika
    Utgångspunkten för dessa ekonomer är att CO2 är den dominerande kraften bakom temperaturökningen, att det är människorna som åstadkommer CO2-ökningen och att även den senare är skadlig. Utan att ha satt sig in i de tveksamma vetenskapliga stöden för detta tror de givetvis på det politiska scenariot, som refererats i media av journalister, som heller inte satt sig in i problematiken. Blinda leder blinda. Man ser heller inte att Tysklands avveckling av kärnkraft leder till katastrofala effekter på landets och omvärldens energiförsörjning. Betydelsen för vanliga människor, som kämpar för att få ekonomin att gå ihop, är också något som ekonomerna knappast begriper. Vi kan också se hur makten övergår från nationalstaterna till EU och FN. Dessa organisationer kan knappast anses vara demokratiska. Och, huka er, gubbar och käringer, de laddar om.

  4. Ivar Andersson
    Läste precis en artikel av en “expert” i SvD
    https://www.svd.se/expert-rakna-med-40-procent-dyrare-elrakning

    “Utvecklingen är dålig för plånboken, men jackpot för klimatet”
    Man kan skriva mycket om denna verklighetsfrånvända artikel men för att sammanfatta det hela så sitter det alltså en “expert” på SvD som inte har den minsta koll på konsekvenserna av den energipolitik som bedrivs. Alltså är det ren och skär propaganda vi har att göra med.

    Det är svårt att förstå det självskadebeteende som media ägnar sig åt.

  5. Så här bra går det för tyskarnas Energiewende:
    De tyska koldioxidutsläppen från elproduktion ökade under första halvåret 2021 med en fjärdedel, eller 21 miljoner ton, enligt tyska tankesmedjan Agora Energiewende vilket rapporterats av Reuters tidigare. Gaseldade kraftverk ökade med 15%, kolkraftverk med 36% och kraftkolsverk med 44%.

  6. @ Ulrika

    Dessvärre hamnar notan hos vanligt folk. Vi får betala med högre arbetslöshet, högre energipriser och högre skatter. Detta är värre än Ebberöds Bank.
    Innan den här så kallade gröna omställningen var vår elproduktion i stort sett utan CO2 utsläpp. Vi behöver ingen vindkraft, vår elproduktion har sedan 1970 talet baserats på vatten och kärnkraft.

    Hela klimattramset i det här landet är helt missriktat och onödigt.

  7. Det kan vara av intresse att veta att den person(Hultman) som jagar klimat”förnekare” har gjort en avhandling om detta. “Vätgassamhället som utopi”

    För övrigt så blåser det bra idag, Danmark med stor andel vindkraft klarar nästan sin egna försörjning av el, till 75% med vindel.

  8. När man lyckats förstöra förutsättningarna för Svensk Industri, gruvdrift och skogsbruk, när det fossilfria fattighuset är uppnått, vem ska betala?

Comments are closed.