Pumpkraftverk i Schweiz

Le Temps

Figur 1. Le Barrage-du-Vieux-Emosson, 200 meter lång, 77 meter hög, dubbel-krökt på höjden 2.225 meter

Två tuber leder vattnet ner till en maskinhall vid en sjö 480 meter längre ner.

Le Temps

Figur 2. Maskinhallen är så stor som katedralen Notre-Dame i Paris. Där står sex turbiner på rad.

Bygget av kraftverket Nant de Drance har pågått sedan 2008 och beräknas kunna tas i drift sommaren 2122.

Överskottsenergi från sol- och vindkraft används för att pumpa upp vatten från den nedre sjön till den övre sjön. När sol och vind sviker, släpps vattnet ner till turbinerna, så att den väderberoende elen kompletteras.

Anläggningen kallas därför med rätta för “nyckeln” till elsystemet. Den blir en förutsättning för den “förnybara” elens lönsamhet. Med kapaciteten 900 MW motsvarar den ett kärnkraft-verk med en investering som knappast är mindre. Dess kapitalkostnader måste således läggas till vindkraftens kostnader för att bedöma dennas lönsamhet.

Det är förklaringen till att de länder som har mest vindkraft också har de högsta elpriserna.

Anläggningen beskrivs mycket utförligt på dess hemsida. Jag tar några uppgifter därifrån.

ND

Figur 3. Anläggningens huvudsakliga data på hemsidan

Glosan “penstocks” avser de två vertikala schakt som förbinder den övre dammen med den nedre.

ND

Figur 4. Tvärsnitt av maskinhallen med generatorn vid 2 och pumpturbinen vid 4

Det är markant hur stor generatorn är i förhållande till det mycket lilla turbinhjulet, som visas med svart kontur. Vid fallhöjden 400 meter får vattnet trycket 40 bar, vilket ger enorma krafter. Turbintypen anges till “francis”, som normalt används vid medelhöga fallhöjder. För 400 meter har uteslutande peltonturbiner använts.

Här har tydligen en teknisk nyutveckling gjorts, då man använder francistypen, vilket är så mycket mer epokgörande, då samma hjul används som pump. Ett pelton-hjul kan inte användas som pump.

Klickar du på bilderna visas de i full storlek. Förklaringar till alla siffrorna finns på hemsidan.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

7 thoughts on “Pumpkraftverk i Schweiz

  1. Någon som vet verkningsgraden av vattenpumpad vindkraft överförd till vattenkraft? Kan det ligga i spannet 70-90%, med 80 som troligt? Man går ju från rotation till generator-pump-turbin-generator………är 80 högt?

  2. Ska bli intressant att följa upp detta och se hur det fungerar i praktiken. 20 timmar är inte lång tid. De kanske halverar effektuttaget men vädret är som det är. Det var över en vecka stiltje i hela Europa för ett par månader sen. Det är till för att få avsättning för vindkraft när den levererar mer än landet behöver. I Sverige fyller utlandsförbindelserna det syftet. Men resultatet blir dyrare el för egna landets konsumenter.

  3. Jaha och vad gör man med mer än 20 timmars vindstilla, när vattnet i dammen är slut.

  4. Den billiga vindkraftverket behöver reservkraft på 900 MW. Pumpkraftverket gör att den billiga vindkraften blir dyr men klarar elgenereringen även när vindkraften underpresterar.

  5. Så länge gängse naturlagar råder, krävs mer energi för att pumpa (flytta) vatten till högre nivå än vad vattnet ger när det rinner tillbaka till lägre.

    Häpnadsväckande, förfärande och skandalöst att ansvariga politiker inte vet, begriper eller erkänner detta.

    Ingen vindkraft utan vind. Ingen solkraft utan sol. Men energi behövs hela tiden.

    Vi måste få ut MP med meningsfränder ur riksdag, regering, departement, myndigheter, länsstyrelser, kommuner, företagsledningar (!!) etc. och ersätta dem med kunnigt folk som kan räkna, möta verkliga behov och lösa verkliga problem.

    Klimatsans skall ju vara (parti)politiskt neutralt, men det finns gränser!

  6. Det blåser en jämn vind från norr på El Hierro idag, 8 m/s. Kl 8:20 idag förbrukade man på ön 5,9 MW el. Vindkraft: 71,64 %, Dieselgenerator: 28,36 %, Vattenkraft: -0,9 %.
    Att bidraget från vattenkraften är negativ beror på att man med vindkraft och dieselgeneratorn pumpar vatten till den övre dammen 600 meter upp i bergen.

Comments are closed.