Skåne €262, Norrland €14

Statnett

Svenska Kraftnät, SVK, visar flöden kl 14: 26 och priser kl 14:00.

Elområde 4 får 4.824 MW från SE3 och Litauen. Men exporterar 2.409 MW och får behålla 2.415 MW till fantompriset €262 = 2 kronor och 54 öre per kWh. Plus nätavgift och skatter. OBS, moms beräknas på fantompriset.

Det är vad vi kan tacka Miljöpartiet för ! ! !

SVK visar läget löpande här.

Notera: Priset i vindkraftstäta Danmark var €268 ! ! !

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

11 thoughts on “Skåne €262, Norrland €14

  1. Torbjörn

    Om man skapar en marknadsplats (börs) så kommer automatiskt ett pris etableras där efterfrågan möter utbud.

    Då en stor del av vår el-transport inom landet mellan olika produktionställen har begränsningar uppstår s.k flaskhalsar som förhindrar effektiv allokering och prisbildning. Som jag tidigare skrivit här på bloggen lämpar sig inte EL som börsprodukt av flera skäl. Även om bristen i södra Sverige skulle byggas bort kan vi räkna med högre priser generellt mht till framförallt Tyskland’s val av el-mix etc.

    Om vi bygger bort kapacitets-problemet mellan nord och syd i landet kommer ändå kunderna i söder att tvingas betala mer för sin el pga den betydligt högre kontinentala prisnivån. Våra utländska elproducenter etc kommer att dra dubbel nytta via export. Lägg till kommande politiska risker med Putin-gas under inte minst oväntade köldknäppar etc.

    Kunder i Sverige blir förlorare medan regeringen får högre skatteintäkter.

  2. Torbjörn

    Som du säger har vi olika elområden och inom dessa ett antal producenter. Mellan dessa områden finns el-försörjningsnät. Här kan man inte specificera exakt vilken ström som ägs av vilken producent. Jmf lasttransport av gods.

    Jag kan inte säga att jag i detalj är kunnig på elhandelsområdet men följande bör gälla;

    * Normalt högre priser på kontinenten
    * Brist på elproduktion i SE4
    * Genom kablarna till kontinenten erbjuds via elbörsen ett auktionsförfarande där köparens pris alltså är högre än vårt normala pris i Sverige. Enligt marknadsreglerna är våra säljare tvingade att erbjuda ett pris till köpare. Alltså måste el säljas till kontinenten om priset på hemmamarknaden inte kan matchas.

  3. Det är tyska och danska elpriser som vi importerar till SE4. Sol- och vindkraft är som sol och vår: DU blir lurad. Hur mycket bidrar solen med mellan 17 och 18 när den har gått ner?

  4. Enkelt uttryckt så har vi en katastrofal energipolitik, helt beroende på en religös tro på god och ond energi och på att klimat inte kan ha några naturliga variationer.
    Samtidigt visar man från regeringen en uppenbar nonchalans mot Sveriges befolkning genom att försöka skuldbelägga varenda medborgare som försöker få vardagen att gå ihop genom att påstå att vi är syndiga när vi försöker hålla värme i bostaden och att vi utanför Stockholm som saknar fungerande kollektivtrafik och möjlighet att köpa en Tesla inte tar cykeln till jobbet om vi har futtiga 7 mil till jobbet … medan Bolund anser sitt nojjiga uppdrag så viktigt att han måste ta flyget till Skottland samtidigt som media vänder sig till ett 16 årigt barn för att få expertutlåtande ….
    Nej, hjälp till att sopa ut denna katastrofala politik ur regeringskansliet och satsa lite mer på sjukvård och pensioner – istället för att lägga miljoner på symbolpolitik som Carbon Capture och liknade trams.

  5. Jag skulle vilja se någon kunnig människa ge en analys av detta. Det som sticker ut mest är två saker. Dels har spotpriserna i svenska elområde 4 stuckit iväg uppåt och nu i november ligger dagspriset varje dag flera gånger högre än i Norrland och priserna i Eo3 har också dragits med men inte lika mycket. Det andra som skett och som diskuteras livligt i Norge är att priserna i höst gått upp rejält i Norges tre sydligaste elområden – Oslo, Kristiansand och Bergen medan de tre nordliga elområdena i Norge följer norrländska låga priser. Är huvudorsaken att de nya kablarna mellan Norge och Tyskland, Nordlink på 1400 MW vilken togs i bruk i april i år och Norge till England, North Sea Link också på 1400 MW som togs i bruk i oktober i år? Norge har sedan dess mestadels exporterat 700 MW vardera genom dessa kablar. Men nu i natt ser jag att det går 1400 MW till Tyskland via Nordlink. Jag brukar kolla i Kontrollrummet på Svenska Kraftnät mest varje dag och det här är första gången jag ser denna höga siffra i den kabeln.
    Men det är ju oroande om detta är något sorts “nytt normalt elprisläge”. Vi har ju i Sverige en ovanligt varm höst och därmed låg efterfrågan på el. Tänk er ett läge med ett stabilt högtryck med vindstilla över hela norra Europa. Vilka priser blir det då? Eller rättare sagt får man frysa i södra Sverige så att prisnivån är det lilla problemet. Idag den 16:e november slås ett rekord förresten, dagspriset för el i Sydsverige är 15 ggr högre än i Norrland. 2,19 kr/kWh i söder mot 14,4 öre i Norrland. Jag gissar att våra politiker börjar svettas! De borde göra det även om Ygeman och Bolund säkert tröstar alla journalister med att vi exporterar rekordmycket el. Men nu börjar väl snart en del journalister förstå att “något är ruttet” i vår elförsörjning. Snart måste våra politiker inse att det viktigaste med energipolitiken är att diskutera och besluta hur man snarast skapar mycket mer planerbar el i södra Sverige. Kan man hoppas dessa elpriser startar väsentliga diskussioner och analyser.?

  6. El som produkt uppfyller endast ett av marknadsrekvisiten för att konkurrensutsätta och låta en marknad prissätta nämligen att produkten är identisk, dvs el kan bara se ut på ett sätt! Om man tycker att nuvarande struktur (bortsett från den dåliga mixen av vindkraft/kärnkraft osv) är bra kan man fråga sig FÖR VEM? För Europa (EU) eller för Sverige? Eller för bolagen I Sverige? Staten önskar som vi vet skattesubjekt eller som här vinstkällor för utdelning. Inte främst nöjda medborgare där energin utgör ett nationellt konkurrensmedel byggt på god säkerhet och långsiktig stabilitet.

  7. När EU satt sig i Putins knä, för de stora flödena, centraleuropa, få vi periferin våra slängar också. Zonerna innebär att sydsverige får ta hela smällen med de guppande priserna, hade kärnkraften varit kvar, hade det dels betytt betydligt lägre priser, dels export med god vinst……MP, med S som medlöpare, och tidigare “kloka kvinnan Maud”, har försatt oss i ett utsatt läge, syns nu främst i söder, men kommer att drabba noora landet när “hybrit(-s) drar igång. Det skulle vara intressant att veta vilka elpriser de har kalkylerat break-even på, är det 5, 10 eller 20 öre/KWh?

  8. Elområde 4 får 373 MW kolkraft från Litauen som exporteras till Tyskland. Litauisk kolkraft är tydligen bättre än tysk kolkraft 🙂 Så tokigt det blir när den klimathotsreligiösa sekten får styra.

  9. Om man (som jag) förbrukar 20 000 kWh per år kan man glädjas åt att huset ligger i SE2. Vi hade en oroande uppgång i priserna under hösten, men sen kom regnen och vattenmagasinen fylldes på. Nu är priset sällan över 30 öre och ibland under 20 öre.

  10. Marginalprisena, dvs börspriset styr.

    Lyssnade just nyss på Kvartal från i fredags där frågan ställdes varför landets elmonopol beslutades att avvecklas.

    Svaret var a) överkapacitet b) allt högre elräkningar till medborgarna.

    Min fråga är: vad kunde politikerna göra åt det istället för att avreglera och konkurrensutsätta produktionen? Vad låg det för sanning bakom de högre elräkningarna? De företagsekonomiska förutsättningarna hos Vattenfall var vilka då? Som jag minns det kom det aldrig något bra svar utan de ideologiska idéerna med Maud i spetsen gällde. Det var helt enkelt en sektor som återstod för marknadstanken. Monopolistisk konkurrens kallas det vi fick istället men fortfarande med lika stor statlig inblandning i flera avseenden (nätdelen inte minst). Lägg till ovetenskapligt baserad aktivism.

    (Jmf P Barnevik’s ironi från förr)

  11. Jag har Tibber som elleverantör och kan därför i förväg få priset inklusive moms ca 12 timmar i förväg.
    På det viset kan jag i viss mån planera för ett mindre el- ände än om jag bara vet vad det kostar “just nu”.

    Elpriset i Sverige är för närvarande fullständigt galet.

    Skånsk elförbrukare betala just nu (område 4) 3 kronor och 28 ören för en kWh. Av detta är momsen 65 öre/kWh.
    En förbrukare i Norrland (område 1 och 2) betalar 17.5 öre inklusive moms varav momsen här är 14 öre.

    Vem skall man skylla på att det blivit “På detta viset”?

    Idag är det helt klart att under vinterperioden kommer några abonnenter att stängas av från leveranser av El eller hela industrier i Sydsverige som tillfälligt får dra ner på sin produktion. Vi som fått nyare elmätare från Eon ligger risigt till då Eon på order från regeringen kan begränsa vår tillgång på el genom att fjärrstyra avstängningen på order från (ja vem) Regeringen?

    Tänk att ha ett överskott men ändå få ett underskott. Hur tänkte du nu Ygeman?

Comments are closed.