Maldiverna struntar i IPCC

Superyachts

Figure 1. Emboodhoo Lagoon på atollen Kaafu nära huvudön Mali

Jag fann en intressant samling fakta om den stigande havsnivån runt semesterparadiset Maldivernas korallöar hos våra vänner les Climato-réalistes. Det är en islamsk diktatur, vars ledare varit särskilt uppfinningsrika, när det gäller att skapa publicitet kring dess under-gångsscenario på grund av stigande havsnivå. De kallar landet: “Världens lägst belägna land” med höjden 2 meter över havet och en högsta punkt på 5 meter. De har varit särskilt aktiva på FN:s toppmöten om klimatet.

Innan COP 15 i Köpenhamn höll dåvarande presidenten Mohammed Nasheed ett möte med regeringen på sex meters djup den 17/10 2009.

NOAA

Figur 2. Maldivernas regering sammanträder på sex meters djup 17/10 2009

Ögruppen ligger under ekvatorn sydväst om Indien:

Figur 3. Maldiverna ligger i Indiska Oceanen

Figur 4. Ögruppen består av c:a 20 öar och ett flertal små atoller

Här markeras platser för flygplatser och tidvattenloggar, marégrapher. Eftersom faran med havets stigning ständigt trumpetas ut är data över havets nivå särskilt itnressanta:

Figur 5. Data från tidvattenloggarna, som mäter fysiskt med flottörer

Notera den tydliga sänkningen år 2016, som syns på alla fyra mätserierna. På 30 år har nivån stigit c:a 4 mm/år.

NOAA

Figur 6. Satellitmätningar av havets nivå med respektive satellits namn nertill

Även här märks sänkningen 2016. NOAA anger stigningen till 3,2 – 3,3 mm/år under 28 år.

Havets stigning till år 2100

Maldivernas presidenter och världspressen har ständigt larmat om att öarna skulle slukas upp av havets stigning på två meter. IPCC:s oftast citerade scenario nämner närmare en meter. På de 80 åren som är kvar till sekelskiftet, skulle det innebära en stigning med 25 respektive 12 mm/år. Att jämföra med vad som uppmätts, 3 à 4 mm/år, vilket kunde ge en total stigning av 25 – 30 cm, något som inte innebär katastrof.

Maldivernas 400.000 invånare och internationella finansiärer tror inte på larmen. Hotell och attraktioner för den globala turismen investerar allt mer. Även presidenten tycks numera strunta i larmen. Utan honom kunde knappast den stora utbyggnaden av den centrala flygplatsen komma till stånd. Dess startbana förlängs till 3,4 km och breddas till 60 m för att kunna ta emot världens största passagerarplan, Airbus 380. På höjden 2 meter över havet.

Okunniga spekulationer byggda på gissningar

Havets stigning är den mest skrämmande följden av den skenande uppvärmning som alarmister ofta larmar om. De skräms med stigning på en meter, två meter och sex eller sju meter, fast de kallar sig “Forskare”. Svenska länsstyrelser instruerar kommunerna att räkna med tre meters stigning.

Sådana nivåer skulle dränka stora landområden där hundratals miljoner människor nu bor. Larmen vilar på följande resonemang:

  • Hypotesen att halten koldioxid i atmosfären styr den globala medeltemperaturen. En hypotes är en gissning.
  • Antagandet, också en gissning, att halten koldioxid fortsätter att stiga i takt med civilisationens fortsatta bruk av kol, olja och naturgas. Här bortser man från att de mänskliga utsläppen är mycket små jämfört med den naturliga omsättning av koldioxid som sker från biosfären och haven.
  • Spekulationen att den därav följande uppvärmningen på upp till 4 grader skulle smälta ovansidan på Grönlands landis. Det är naturvetenskapligt omöjligt, eftersom isens ovansida ligger på 1½ – 3 km höjd, där temperaturen är 10 respektive 20 grader kallare än vid havets nivå.

Allt detta kullkastas fullständig av den nu påbörjade kalla period, som beror på Solens passivitet under innevarande solfläckscykel. Snart kommer havets vatten att kylas, så att dess volym minskar och dess nivå sjunker.

Maldiverna behandlas i flera tidigare poster:

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

4 thoughts on “Maldiverna struntar i IPCC

  1. Ett bra exempel från verkligheten är att Maldiverna 2018 byggt ut sin internationella flygplats på havsnivå med en 3,6 km lång bana för att kunna ta emot de största planen av typ A 380. Då trodde de inte på stigande havsnivå.

  2. Hur skulle det gå om turisters långdistansflygningar minskar kraftigt, med syfte att minska CO2? Turism är ju Maldivernas absolut största inkomstkälla. Utan turister kommer Maldiverna att hamna i sämsta divisionen i jordens fattigdomsliga.

  3. Maldiverna växer!
    På 20 år har öarna vuxit med 37 kvadratkilometer.
    (Various island nations have gained landmass in recent decades, including Maldives which increased by 37 square kilometers since 2000.)
    Koraller har en tendens att växa om de trivs.
    Trivs gör de tydligen rätt bra efter en nedgång kring 2016.
    De ogillar avloppsvatten så turisterna kan känna sig skyldiga!

Comments are closed.