Alarmisterna vädjar till de tyska väljarna: Behåll den koldioxidfria kärnkraften !

PreussenElektra

Kärnkraftverket Grohnde, som är utsett att stängas vid årsskiftet

I ett mycket uppmärksammat initiativ publicerade den stora tidningen die Welt ett “Öppet brev” till de tyska väljarna:

2021-10-13

Liebes Deutschland, bitte lass die Kernkraftwerke am Netz

(Kära Tyskland, behåll kärnkraftverken i nätet)

En engelsk version finns i WNN, World Nuclear News.

Missade klimatmål 2030

Tyskland riskerar att missa sina klimatmål för 2030, trots stora ansträngningar. Utfasningen av kärnkraft kommer att höja utsläppen av koldioxid. Målsättningen är att till 2030 sänka utsläppen med 65 % av dem 1990. Men en rapport från regeringen i somras förutsåg att sänkningen skulle bli 49 %.

Med utgången av 2021 avses tre kärnkraftverk bli stängda. Ett år senare skall de sista tre också stängas. De står för kapaciteten 8 GW, gigawatt och 12 % av landets elproduktion. Mer fossil kraft kommer att behövas för att ersätta bortfallet av kapacitet. Det kommer oundvikligen att leda till ungefär 60 miljoner ton ökade utsläpp.

Det enda som krävs

Ni kan fortfarande nå klimatmålet för 2030. Ni kan ändra kurs och ändra prioriteringarna, så att utfasningen av kolkraft kommer före utfasningen av kärnkraft. Det enda som krävs är en ändring av atomenergilagen som förlänger livscykeln för kraftverken från 2030 till 2036.

Bland undertecknarna märks:
  • James Hansen of Columbia University, tidigare chef för GISS och en av världens främsta alarmister.
  • George Monbiot, främste alarmist på engelska tidningen the Guardian.

Plus ytterligare c:a 20 namnkunniga personer från ett halvt dussin länder.

+ – + – + – +

Skrämda till rationellt tänkande

Tja, de tror ju att mänskligheten går under om “klimatmålen” inte uppnås. Det gäller hela Jorden på en gång. En allvarlig kärnkraftsolycka, som den i Tjernobyl, berör bara en liten del av globen. Då är det givetvis logiskt att hellre ta den risken än den nästan säkra undergången på grund av utsläppen.

Tron kan ju försätta berg, sägs det, men det är uppenbarligen vanligare att den försätter förnuftet bortom sans och vett.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

11 thoughts on “Alarmisterna vädjar till de tyska väljarna: Behåll den koldioxidfria kärnkraften !

  1. Hansen har blivit utsedd till “förnekare” av de mest hårdföra klimathotsreligiösa. Det för att han vill att det satsas på kärnkraft i stället för dysfunktionella “förnybara” energislag. Klimathotet går ju trots allt inte ut på att rädda klimatet, som inte behöver räddas. Det går ut på att införa socialism, med planekonomi och världsregering. Som alltid i socialismen, ska alla, utom en liten samhällselit, få det sämre. Vilket bland annat ordnas genom att satsa på energislag som inte fungerar och avveckla dem som fungerar.
    Hansen har tydligen inte fattat det. Antagligen tror han verkligen på det han länge har predikat, om en annalkande klimatkatastrof.

  2. Det var intressant att vissa alarmister och gröna partier i Europa nu börjar propagera för kärnkraft. Sent skall syndaren vakna, heter det. Dock sover mp i Sverige tungt i sin törnrosasömn. Skall den som i Törnrosas fall vara i 100 år? På https://www.sydsvenskan.se/2021-11-25/talmannen-mp-kan-ha-skadat-riksdagen
    framgår att Riksdagens talman, Andreas Norlén, kallade miljöpartiets agerande i regeringsförhandlingarna för oförutsägbart, ologiskt och orimligt och menade att de kan ha skadat förtroendet för riksdagen. Precis dessa ord stämmer mycket väl med allt som mp gör och säger. De borde aldrig tillåtas att få något som helst inflytande över framförallt energi- och trafikpolitik, då de endast vill sabotera dessa verksamheter och vålla stor ekonomisk skada.

    Nikkaluokta noterade idag vid 10-tiden nytt säsongslägsta med -31,0 grader, samtidigt var strömmen rekorddyr med ett pris som var 10 gånger det normala. De som bor där jublar knappast över den förda energipolitiken och har heller inget skäl att bli rädda för att brinna upp i den olidliga hetta som alarmisterna påstår skall drabba planeten.

  3. Fossil är mineraliserade = förstenade rester av döda djur och växter, alltså deras hårda delar, främst kalk som skal och vårt skelett. Det duger inte som bränsle och är bara en mindre del av allt förmultnat och sammanpackat material från döda växter och djur.

    Detta material är sediment och bildar med tiden de kolväten som vi utvinner som bränslen med högt energiinnehåll. Men på större djup finns större men okända mängder ursprungligt kol sedan Jordens tidiga ungdom. Även av detta bildas genom hög värme och högt tryck nya kolväten, som nu börjar utvinnas som gas och olja.

    Det är missledande och grundfalskt att tala om “fossila bränslen”. Dels kan man inte köra motorer på kalk. Dels fick oljemagnaten John D. Rockefeller en konferens i Genève 1892 att kalla all olja ur marken (petroleum) fossil. Det gav ett intryck av knapphet, höll uppe priset och skyddade hans (Standard Oils) nästan-monopol.

    Tvärtom är kol och dess derivat gas och olja världens främsta och mest energirika bränsle och energiform och basen för Jordens hela biologiska liv. Att bekämpa kol är därför att bekämpa själva livet. Skadliga utsläpp från förbränning av kol, olja och gas har vi teknik för att eliminera, minska, rena, återvinna och nyttiggöra.

    Det hindrar inte att kol är livets bas och koldioxid är livets gas.

  4. Nu när MP lämnar regeringen är det hög tid för övriga (utom C) att tänka om.
    Sverige måste återstarta Ringhals 1 + 2 samt Oskarshamn 1 + 2 tills den 4:e generationens kärnkraftverk finns på marknaden.
    Då skulle trycket lätta lite om vi återfick dessa 2.876 MW som fungerar även om det inte blåser eller solen inte skiner.
    För Barsebäcks 1.200 MW är det troligen för sent.

  5. Tyskland lägger om sin elproduktion till att baseras på Vindkraft och Naturgas.
    Av dessa är det bara Naturgasen som kan fungera stabiliserande när det inte blåser.
    Naturgasen är inte fossilfri och även om den inte släpper up jättestora mängder koldioxid vid förbränning så släpper den fortfarande ut CO2 och dessutom ca 35 ggr mer av den farliga Metangasen än vid kol o oljeförbrännning.
    Framför allt innebär det att med nedstängning kärnkraften så kommer utsläppen snarare att åka än minska.
    T.o.m. IPCC förordar fortsatt användning av kärnkraft.
    Tänk Om – Tänk Rätt.

  6. Jag misstänker att det tar ytterligare 8 – 9 år innan fjärde generationen kärnkraft finns på marknaden. Tyskland bör köra sina befintliga reaktorer tills den är tillgänglig.
    Tyvärr lider Europa av ett inkompetent styre via Kommissionen. Om alla pengar som läggs på att strypa tillgången på livets gas satsades på framtidens energi skulle förhoppningsvis fjärde generationen kärnkraft komma snabbare på plats.

  7. Nu är även IPCC positiva till kärnkraft. Det kan de ha varit tidigare också, vet ej. Men nu är det i alla fall tydligt uttalat. Fler och fler börjar inse att kärnkraft är en mycket bra energibas, särskilt för länder som inte har så mycket vattenkraft. Äntligen.

  8. Även Michael Schellenberger pratar varmt (förlåt) om kärnkraften i sin bok Inställd Apokalyps.

  9. @Petter Wulff

    Så bra då! Men hans vapendragare i politiskt ledande ställning verkar inte ha tagit intryck av det.

  10. I James Hansens fall är det ingen hastigt påkommen uppfattning. I sin bok från 2009 pläderar han lugnt och sakligt för kärnkraft. Det kunde ha framgått.

  11. Sååå, har alarmisterna kommit till insikt att VK inte håller måttet? För att nå sina utsläppsmål krävs kärnkraft. Det är precis det många av oss hävdat här i åratal.

    MP kastade in handduken igår och gav upp, får se vad det leder till. Förhoppningsvis en tillnyktring i energipolitiken.

Comments are closed.