EU om elnätets effektbrist !

Stamnätets ledningar är lika viktiga som kraftverken

Nordisk Energi, nr 6, 2021:

EU ställer krav på hur Sverige hanterar elnätets effektbrist 2025

EU har insett att mycket väderberoende elkraftsproduktion med vind och sol tidvis kommer att ge obalans mellan förbrukning och produktion. Sverige och andra EU-länder måste då ha sökt om att få en godkänd kapacitetsmekanism.

Varje land skall utarbeta en tillförlitlighetsnorm. Den fastställer perioden om max.tid för effektbrist. I Sverige har Energimarknadsinspektionen föreslagit den till 0,99 timmar/år.

De europeiska systemoperatörerna ENTSO-E, där SVK (Svenska Kraftnät) ingår, skall göra en tillräcklighetsanslys som visar på sannolikheten för effektbrist i de olika länderna och el-områdena.

Om resultatet av tillräcklighetsanalysen visar på ett sämre resultat än tillförlitlighetsnor-men kan Sverige ansöka om att få ha en kapacitetsmekanism. Den ska då beskriva hur man löser effektunderskottet.

Det kan bl.a. lösas med en effektreserv och/eller förbrukningsreduktion.

Effektreserv

Sverige har installerat ca 10 000 MW vindkraft. Om många står stilla när vinden mojnar är det risk för att effektbrist uppstår i synnerhet när effektbehovet ökar vintertid. Vindkraftverken kräver som regel en vind på minst 3 m/s för att vara i drift. De stannar också som regel vid vindar mellan 22 – 25 m/s.

Solkraften kan vi glömma. Den hade en tillgänglighet i januari i år på ca 0,9% för de nätanslutna enheterna, när behovet var som störst.

Sveriges effektreserv i dag är det oljedrivna Karlshamnsverket på 562 MW. Det omfattas också av beslutet om utsläppsrätter.

Om denna effektreserv inte räcker till för att hålla upp energibalansen måste andra lösningar till.

Förbrukningsreduktion

  • Frivillig reducering genom avtal med olika elförbrukare om att ”få släcka ned” dem, mot ersättning.
  • Utnyttja funktionen distansavstängning i våra nya ”smarta” elmätare, som håller på att installeras.  

Det är Sveriges regering som styr hur Sveriges lösning ska se ut, inte EU. Däremot skall EU godkänna förslaget. 

Dessutom skall satsning på FCR, Frequence Containment Reserve,  se till att nätets frekvens på 50 (inom 49,9 – 50,1) Hz upprätthålls, för att inte partiell nedsläckning av elnätet måste ske. Det är SVK som håller i detta. För att upprätthålla frekvensen kan de upphandla effektreserv eller tillgripa förbrukningsreduktion, som nämnts ovan. Frekvensobalans kan också uppstå med för mycket vind- och/eller sol-energi, då dessa inte kan effektregleras och inte har någon rörelsemassa som vatten- och kärnkraft har med sina generatorer.

De flesta, utom vissa politiker och vindkraftsentusiaster, inser att det inte löses med fler vindkraftverk, som också kan stå stilla när elbehov finns.

Vad kan elen då produceras med?

Exempelvis 4:e generationens kärnkraftverk, som inte kan få härdsmältor och som kan använda ”utbränt” kärnbränsle. De fungerar alltid även när det är vindstilla eller solen inte skiner. Effekten kan regleras. De har rörelsemassa som krävs för att hålla frekvensen på plats. De kan placeras där behovet finns.

Ingvar Åkesson

+ – + – + – +

Mera möten, mera förhandlingar, mera papper

Jag kan inte hjälpa att jag får obehagliga ilningar längs ryggraden. Här har EU:s byråkrater fantiserat ihop en hel massa nya uppgifter de skall sysselsätta sig med. Och få betalt för !

Sverige skall ha sökt om att få ha en godkänd kapacitetsmekanism. Föreställ dig hur myc-ket jobb, hur många möten, hur mycket papper, som kommer att behövas bara för att få ihop ansökan. Sen skall den godkännas. Av EU förstås. Hur många resor till Bryssel, hur många möten, hur långa förhandlingar kommer godkännandet att kräva ? Kan det finnas någon i Bryssel som är tillräckligt kompetent för att förstå vad det handlar om i praktiken ?

Sverige skall utarbeta en tillförlitlighetsnorm. Det är alltså ett papper. Vad gäller för det ? Jag har samma frågor som ovan.

Sverige skall göra en tillräcklighetsanslys. Som visar på sannolikheten för effektbrist. Och när denna faktiskt blir verklighet, får vi göra vad vi kan, d.v.s. det som förståndigt folk varnat för i 15 år. Det som inte blir ett dugg bättre av alla möten, alla resor, alla papper.

Vi tror på kompetens istället för politik och byråkrati

Dessa fantasier avslöjar politikernas och byråkraternas okunskap och oförmåga att förstå vad “kompetens” är. Eftersom de själva är okunniga, kan de inte föreställa sig vad kunskap är och vad den betyder. De försöker få till direktiv, regler och rutiner, så att okunniga idioter skall kunna sköta viktiga funktioner i samhället.

Med kompetenta ledare för dessa funktioner behövs inte så många möten, så många resor, så många papper och inte heller så många byråkrater.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

3 thoughts on “EU om elnätets effektbrist !

  1. byråkratiska skrivbords-produkter är EU i ett nötskal när man skapat en grundläggande katastrofal energi-politik i medlemsländerna. Men tyvärr är det EU-kommissionen som angett den ursprungliga inriktningen på en gememensam elhandels-marknad där också vår vattenkraft snart anses icke förnyelsebar etc. Galningar, men en dröm för maktdrivna karriärister utan sunt förnuft. Makten verkar också osynlig i EU eftersom MSM är värdelösa på att bevaka det demokratiska underskottet.

  2. Med bakgrund av vad Åkesson så insiktsfullt beskriver ovan så krävs två saker – minskad byråkrati, för vi har inte tid – och ökad kompetens, för vi har redan sett att känslomässig och religiös övertygelse inte fungerar.
    Bästa sättet att minska byråkratin vore en Swexit för att komma ur EU-byråkratins förlamande grepp.
    Bästa sättet att öka kompetensen vore att byta ut nuvarande klimatreligiösa politiska rådgivare mot kompetenta ingenjörer – om Magda kunde lyssna på Elsa så kunde vi åtminstone få en initial fungerande riktning att driva utvecklingen i – därefter behöver svenskt näringsliv engageras för att bygga upp ett fungerande energisystem baserat på fysikaliska naturlagar …
    Med nuvarande kräftgång så kommer vi ingenstans och under tiden så lägger Kina in en högre växel.

  3. I väntan på 4:e generationens kärnkraftverk får vi bygga parker med gaskraftverk i närheten av dagens kärnkraftsanläggningar. Där finns redan idag infrastruktur på plats.

    Med smarta elmätare kan elleverantören koppla bort abonnenter för att anpassa efterfrågan på el till produktionen. Smarta elmätare behövs när elproduktionen är väderberoende.

Comments are closed.