100 miljarder bortkastade !

MP:s språkrör Per Bolund, närmast ansvarig för slöseriet med skattebetalarnas pengar

Avsikten med köpet av utsläppsrätter har just varit att göra dem dyrare, så att elen skulle bli dyrare. Att så skett har utlöst jubel i partiet, vilket förtydligats av den som måste anses mest representativ, dess klimatpolitiske talesman Lorentz Tovatt :

+ – + – + – +

2022-02-08, NA, Nerikes Allehanda: Evert Andersson / Mats Kälvemark

Hundra miljarder av statskassan bortkastade

Ledstjärnan inom EU är fortfarande koldioxidjakt även om den borde vackla efter COP 26 i Glasgow. Observationer i verkligheten visar på svag klimatpåverkan. Global temperatur (mätt med satellit)  ligger på oförändrad nivå de senaste sju åren trots kontinuerligt ökande atmosfärshalt.

Ändå offrar vi 100 miljarder i en tom gest på detta altare.

EU ETS är systemet för handel med utsläppsrätter och omfattar cirka 750 svenska anlägg-ningar inom industri och energiproduktion. Totalt berörs cirka 13 000 anläggningar i hela EU. Det motsvarar cirka 45 procent av de totala utsläppen av växthusgaser inom unionen. (Naturvårdsverket)

Inom EU enas man om ett tak för hur mycket koldioxid som får släppas ut från anläggning-arna som ingår i systemet. Utsläppsrätterna tilldelas gratis och kan sedan handlas i marknaden för utsläppsrätter. En utsläppsrätt motsvarar ett ton CO2. Tilldelningen sker efter de bästas resultat som blir riktmärke. Överskrider man tilldelningen måste man i auktion köpa fler utsläppsrätter och presterar man bättre kan man sälja.

Regeringen har  2015 – 2021 annullerat 115 miljoner outnyttjade utsläppsrätter. Med aktu-ellt pris är marknadsvärdet 100 miljarder kronor. Som kastats.

Jämför med budget 2022 där försvaret får 77 miljarder, rättsväsendet 62 miljarder, hälso-vård, sjukvård och social omsorg 112 miljarder så inser vi att det finns andra hål att fylla än det djupa svarta klimathålet. Bolund missade att göra denna kalkyl.

Klimatgodheten tog överhand.

Per Bolund (MP) förklarade regeringens beslut. “Annars hade ju någon annan kunnat öka sina utsläpp. Det är jag övertygad om att svenska folket inte vill se.” (Intervju i DI) 

Sverige sticker ut som det enda land som annullerar outnyttjade utsläppsrätter istället för att sälja dem. Garanterat ingen mätbar påverkan på utsläppsnivåerna kommer att inträffa! Istället blev det den mest kostsamma förmodat goda gärningen att stoltsera med. Sverige må ha ordning på statsfinanserna, men vi är knappast ett rikt folk längre ens i europeisk jämförelse.

100 miljarder skulle räcka till att sänka drivmedelspriserna med två kronor litern i åtta år. Eller sänka elskatten med sju miljarder om året i fjorton år. Skulle säkert svenska folket hellre vilja se.

Om det ändå vore någon nytta med det gjorda vägvalet. Men om alla klimatflaggskepp, exempelvis flera högriskprojekt med vätgasstål, skulle lyckas påverkar det den globala temperaturen med några tiotusendels grader. (FN:s beräkningsmodell)

I demokratins namn, på dess hundraförsta år, borde inte medborgarna matas med rosa- eller grönskimrande dimridåer. Inte om klimatet. Inte om energiförsörjningen. Till slut är det ändå alltid verkligheten som gäller.

Evert Andersson / Mats Kälvemark

Fria debattörer

+ – + – + – +

Vitsen med demokratin

Vitsen med demokratin är bl.a. att vi utser ledamöter i Riksdagen, som skall ta tillvara väljarnas intressen. Ett överordnat sådant intresse är att värna våra pengar. Att vara sparsamma med gemensamma utgifter.

Nu har en ny generation riksdagsledamöter tillträtt, som vänt på ansvaret. De ser sig som förvaltare av nationens tillgångar. De frossar i tillfredsställelsen att kunna spendera enorma summor på sina drömprojekt.

Flera partiers ledamöter har nu blivit väljarnas MOTPARTER i kampen om väljarnas pengar. Vilken organisation kan vi vända oss till för att oreserverat värna våra intressen, då de står emot politikernas ?

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

11 thoughts on “100 miljarder bortkastade !

  1. 100 miljarder räcker för allt slutförvar av utbränt kärnbränsle men framförallt skulle det räckt till en ny kärnreaktor som kontinuerligt producerar 1 600 MW (av OL3 typ).

    Vindkraftsfanatikerna älskar ju att säga att varje MW producerad av vindkraft minskar CO2 utsläppen motsvarande det som kolkraftverken på kontinenten släpper ut. 1 600 MW är 50 % av vad svensk vindkraft producerade under 2021 i genomsnitt så tänk hur mycket CO2 skulle sparats på det – garanterat mer än vad utsläppen relaterat till utsläppsrätterna skulle ge.

    En liten undring bara, förstörs Sveriges natur med vindkraftverk för att stänga kolkraftverk eller ska / bör elen användas primärt av svenska konsumenter. Stängningen av R1, R2, O1 och O2 gjordes ju för att bereda väg för vindkraft och då måste dessa jämföras med motsvarande utsläpp av dessa i stället för kolkraftverk.

  2. Att riva sönder utsläppsrätter för 100 miljarder är en mycket stor och allvarlig förskingring av skattebetalarnas pengar och de ansvariga borde få mycket hårda straff!

  3. Det ser ut att komma att bli ännu värre…..i Tyskland.

    https://www.armstrongeconomics.com/international-news/germany/greenpeace-to-takeover-environment-secretary-of-state-for-germany/

    Jag brukar då och då lyssna på grundaren av GP, Patrick Moore (i jordbrukssammanhang). Han lämnade GP pga av den omvandlats till en sekt av fanatiska människor.

    Lycka till Tyskland! (frågan är vad som kommer efter när man förstört landet? Då om inte förr kan en stark ledare ta över med hjälp av näringslivet!).

    “History never repeats, it rymes”
    (MT)

  4. Anslutningen av nya havsbaserade vindkraftparker ska betalas med höjda nätavgifter. Elen ska ska till största delen exporteras av de utländska investerarna som är i stor utsträckning är europeiska och amerikanska riskkapitalbolag och schweiziska banker.

  5. 100 000 000 000 kr kunde ha satsats på en stabil elförsörjning, då hade vår instabila energiminister kunnat sluta mumla om hur ny kärnkraft inte kan bekostas.
    Hade regeringen dessutom låtit bli att manipulera ut den senast nedlagda kärnkraften så hade man haft lite mer tid på sig att utveckla och bygga den nya kärnkraften så att absolut senaste teknik kunnat nyttjas.
    Det hade även bidragit till att hålla tillbaka skenande energipriser och därpå följande inflation … men man såg det väl inte komma … den här gången heller.

  6. att tillåta detta skitparti fullständigt förgöra ett lands energiförsörjning är en gåta.
    Men med vetskapen att sossarna de senaste 10 åren till stor del består av totalt outbildade idioter som endast har ”makten framför allt” som motto.
    svensken bryr sig inte då de alltid har ordnat sig förut men denna gång ser det svårt ut.
    Det är nämligen enklare att stänga ett kkv än att öppna upp det igen. Det ska också sägas att det politiska dödläget med de gröna kommunisterna som vågparti i Tyskland egentligen är de riktiga ansvariga till dagens kaos.
    Det kommer att ta 10 år att återställa en sund energimix.

    Tack för det MP, S, C och Tyskland

  7. #Göran Å : Håller helt med. En del lever på gröt, knäckebröd och blodpudding och regeringen, som skall gynna folket, eldar upp 110 miljarder. Har dock ej minne av att det uppmärksammats i media. Gudrun Schyman på sin tid eldade sedlar, men hon kan definitivt ej mäta sig med shamanerna i Mp o S.

  8. Regeringens 2015-2021 ledamöter har gjort sig skyldiga till medveten förskingring av skattebetalarnas medel. Den enda rätta korrigeringsåtgärden är att dessa ledamöter blir återbetalningsskyldiga, gärna med ränta efter samma uträkningsprinciper som skattebetalare måste betala vid oegentligheter mot skattelagar. Var och en blir skyldig efter sina inkomster under den aktuella perioden.

  9. Man kan inte resonera med människor som inte accepterar empiriska fakta. Mp-juntan är ett exempel och därmed inte heller förvänta sig att de bryr sig om den här feedbacken. Däremot är det S och M (i Sthlm) som bär det slutliga ansvaret eftersom de låter Mp hållas!

  10. 100 miljarder räcker till en gratis solresa till varje Svensk-med flyg
    10 000.
    Mp kunde ha köpt många röster med den pengen.
    Därtill så kunde resan gå till fattiga länder som blev rikare!
    Nu blev Mp utan väljare–men det är ju en framtidsinvestering!

Comments are closed.