USA LNG kan inte pumpas ut i Europas ledningsnät !

Seanews

Tankfartyget Golar Mazo för LNG, Liquid Natural Gas

För att kunna transporteras långa sträckor måste gasen kondenseras till vätska, som tar upp en 600-del av gasens volym. Det kräver nedkylning till minus 160ºC vid atmosfärstryck, vilket är vad LNG tankers är byggda för.

För att en hamn skall kunna ta emot lasten måste den ha väl isolerade ledningar och isole-rade tankar på land av tillräcklig volym. För att mata ut lasten på nätet måste vätskan för-ångas-värmas, vilket ofta sker med havsvatten i särskild utrustning. Sedan behövs pumpar för att trycka ut gasen i ledningsnätet, förutsatt att ett sådant finns vid hamnen.

Nu har ett betydande antal tankers från USA dirigerats till Europa, men här finns inte kapacitet att lossa dem och inte heller att värma lasten och pumpa ut den i nätet, enligt vissa uppgifter.

Jag ber dig som läser detta att leta fram mer precisa uppgifter om hamnarnas kapacitet och rapportera i kommentarerna.

Låga gaslager och tvist med Gazprom

Andra uppgifter som behöver kollas är följande:

A. EU:s gaslager är nere på 5 % och de flesta anläggningarna ägs av Gazprom.

B. EU hade som policy att naturgas skulle fasas ut. Därför krävde EU att förnyade kontrakt med Gazprom skulle baseras på spot-priser. Men Gazprom kräver långtidskontrakt. Således stannade förhandlingarna av. Något som kan sätta EU i en mycket svår klämma. Jag vet inte om EU:s omvärdering av naturgas till temporärt “förnybart” har ändrat på låsningen.

Kan någon kolla upp det aktuella läget ?

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

3 thoughts on “USA LNG kan inte pumpas ut i Europas ledningsnät !

  1. Så nu stoppar den tyska förbundskanslern NS II (DN).

    Putin är förstås medveten om att en sådan åtgärd är väntad när han “proklamerar” att östra Ukraina godkänns som suverän enhet”.

    Så vad nu? Vad händer med Tysklands kommande gas-leveranser på medelkort sikt? Elpriserna? 2022 lär bli oroligt. Lägg till ränte-volatilitet och nya vaccinations-krav till hösten ledda från auktoritära krafter i Davos och Washington.

  2. LNG Liquid Natural Gas så utläste jag det som kemilärare i slutet av 1900-talet, men motsatte mig för en gas är ju inte flytande och sökte på LPG som var en variant och fick Liquified Petrol Gas. Flytandegjord gas är ju är begripligt för en som tänker fast, flytande, gas. Efter en koll på fas i Hägg inser man att det finns en hel del att repetera, fasdiagram och liknande.

  3. Tyskland har idag ingen LNG terminal som kan ta emot den och värma den för distribution i rörnät eller järnvägstransport. Man hade planer på en sådan Terminal i Willhelmshaven men UNIPER skrotade planerna hösten 2021 då ett Holländskt bolag VOPAK backade ur. De flesta EU-länder som gränsar till hav har LNG-terminaler, det finns 17 st i drift, dock är samtliga redan nu hårt utnyttjade varför det inte finns kapacitet för ökad import.

    Ryska Gazprom är majoritetsägare i en femtedel av Tysklands gaslager och drygt en tredjedel av Österrikes. Problemet med gasbristen är att Tyskland inte beställde mer gas efter förra vintern 20-21 då förbrukningen varit högre än vanligt och lagren sinat med 25%. Ryssland har mig veterligen levererat den mängd som är beställd. Ryssland har inte strypt tillgången ensidigt. Hur det står till med transitleveranserna via Ukraina är osäkert med den situation som råder där.

    Tyskland håller själva på att krånglar med tillståndsprocessen för att få NS II i drift. Det hänger inte på Ryssland. Rörledningen har varit klar sedan i september förra året och hade kunnat förse Europa med ytterligare 55 miljarder m3, tillsammans med NS I 110 miljarder m3 / år.

    Nordstream II kapacitet på 55 miljarder m3 / år motsvarar 600-700 LNG fartyg / år.

Comments are closed.