Nederländerna har valt att satsa på två kärnkraftverk

Omroep

 Borssele, Nederländernas enda kärnkraftverk i drift, 482 MWe

2021-12-15, WNN, World Nuclear News

Nuclear makes a comeback in the Netherlands

“Vi vill göra allt för att hålla vårt land och vår planet levande och beboelig”, skrev partierna VVD, D66, CDA och ChristenUnie.

Den 15/12 släppte de koalitionens planer för perioden fram till 2025 efter förhandlingar som inleddes efter riksdagsvalet i mars.

“Kärnenergi kan komplettera sol-, vind- och geotermisk energi i energimixen och kan användas för att producera väte”, står det i dokumentet. “Det gör oss också mindre beroende av gasimport.”

“Därför kommer kärnkraftverket i Borssele att vara öppet längre, med vederbörlig hänsyn till säkerheten”, skrev regeringen. Anläggningen med en enhet på 482 MWe har varit i drift sedan 1973 och tillgodoser cirka 3 % av landets elbehov.

“Denna regering tar också de nödvändiga stegen för att bygga två nya kärnkraftverk”, fortsatte man. “Det innebär bland annat att vi ska underlätta för marknadens parter, stödja innovationer, bjuda in anbud, se över statens bidrag (finansiella och andra) och ordna lagar och regler där det behövs.”

Följaktligen skulle regeringen ge ekonomiskt stöd till att bygga nya kärnkraftverk. Den angav 50 miljoner EUR (56 miljoner USD) för detta 2023, 200 miljoner EUR 2024 och 250 miljoner EUR 2025. Den förutsåg att det kumulativa stödet för ny kärnkraft skulle nå 5 miljarder euro till 2030, utan att anta att kraftverken då skulle vara online.

Högre ambitioner möjliga

Denna investering i kärnkraft kommer att göra högre ambitioner på klimatområdet möjliga.

“För att vara klimatneutrala senast 2050 höjer vi 2030-målet i klimatlagen till minst 55% CO2-reduktion”, står det i policyn. “För att nå detta mål har vi kommit överens om att fokusera vår policy på ett högre mål, som är runt 60 % år 2030.” Efterföljande mål är en minskning av CO2-utsläppen med 70 % till 2035 och 80 % till 2040.

På andra håll i energisektorn kommer regeringen att stödja utbyggnad av vindkraft samtidigt som utbyggnaden av solenergi fokuseras på hustak snarare än öppet land.

Gasproduktionen kommer att fasas ut i Groningen och regeringen kommer inte att utfärda nya licenser för produktion i Vadehavet, nära kusten. Gasproduktionen i Nordsjön kommer att stödjas, eftersom den minskar importen. Användningen av vedartad biomassa kommer att begränsas till bränslen som kommer från EU så att dess hållbarhet kan övervakas noggrant.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

1 thought on “Nederländerna har valt att satsa på två kärnkraftverk

  1. Lite relaterat, holländarna verkar i alla fall göra bra utredningar. Här är en från PWC som tar upp den havsbaserade vindkraften fram till 2030.

    De planerar att bygga cirka 6.1 GW, som kommer att kosta minst 11 miljarder €, utan anslutning (som i Sverige). Det ger genom en snabb beräkning cirka 18 000 SEK per MW, vilket i sin tur är cirka 50 % mer än landbaserad vindkraft.

    Minsta turbinstorlek är här 14 MW, men jag antar att det blåser bra utanför västkusten där.

    En annan intressant sak är att de har slutat med bidrag, så de upplever att de får färre anbudsgivare och då främst de som är kapitalstarka och med statlig uppbackning, som Vattenfall. De har nyligen vunnit två upphandlingar utan bidrag.

    https://www.pwc.nl/nl/actueel-publicaties/assets/pdfs/pwc-invest-nl-financing-offshore-wind.pdf

    Här är en rapport från ENCO om nederländsk kärnkraft, som kan visa sig vara konkurrenskraftig där. Se specifikt sidor 38 – 44.

    https://www.enco.eu/_files/ugd/083d85_6093f463583f4e968533777678bc20eb.pdf

Comments are closed.