Färja med el-bilar brinner !

Portugals flotta

Figur 1. “Felicity Ace” med 3.945 bilar driver ute på Atlanten efter brand

Bland bilarna finns 1.100 Porsche och 189 Bentleys samt många Audi och några Lamborghini, Volkswagenkoncernens exklusivare märken. Åtskilliga var elbilar. Kaptenen kunde inte säga om någon av dem startat branden, men fartygets utrusning för brandbekämpning fungerade inte för den typen av bränder, så han valde att överge det utanför Azorerna. Portugals flotta och flygvapen kunde rädda alla 22 ombord.

Portugals flotta

Figur 2. Hela fartyget är utbränt 5 meter ovan vattenlinjen

Bilarna var på väg från Emden i Tyskland, där Volkswagen har en fabrik, till Davisville i Texas. Försäkringsbolagen beräknar lastens värde till mer än $ 500 mio, SEK 4,7 mia.

+ – + – + – +

Kommer något rederi att acceptera elbilar i lasten efter detta ? Kan vi tillåta elbilar på vanliga färjor, i vägtunnlar, i garage under bostäder eller bredvid villor, i parkeringshus ? ?

Vi har åtskilliga exempel på att elbilar fattat eld spontant medan de varit parkerade.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

23 thoughts on “Färja med el-bilar brinner !

  1. Rätt vore att jämföra antalet brinnande bilar i förhållande till hur många bilar det finns. Således hur många procent av petroleumbilar som självtänder och brinner jämfört med batteribilar.

    Problemet med brinnande batteribilar är att de är svåra att släcka eller omöjliga att släcka.

  2. @karl W.
    Ingalunda har du gjort det, det kräves mer för att detta skola uppnås i mitt fall, men som tidigare sagts, detta är ett forum för energi och miljö, det du hängiver dig åt är icke förenligt med forumets agenda och anda.

  3. #Blacken OK, ber om ursäkt att jag gjorde dig svarslös, förbryllad och ställd.

  4. #Fredrik J Jag har ingen aning vad reglerna är i Europa, jag har inte ens varit där på sådär 40 år nu. Mina batterier jag kör dator och mobilerna på under resor är på 20 Ah så det duger väl för en elcykel, och har aldrig haft problem. Note 7 blev förbjuden, men rent tekniskt hade det inte med batteriet att göra, utan på designen av telefonen. Man kunde till exempel inte ta ur batteriet. Att batterier slår eld har inte alltid med batteriet att göra utan apparaten det sitter i, alltså systemets kvalitet. Ni har tydligen mycket problem med bränder i EU, men dom finns inte här.

  5. @karl W.
    Detta är ett forum för miljö och energi, och därvidlag skall det vara så.
    Resten av mitt svar, får du själv lista ut.

  6. #Karl W

    Det finns en gräns för hur stora litiumjon-batterier man får ta med sig på flyg. Man får t.ex. inte ta med sig batterier till elcyklar, men väl till datorer och telefoner.

    En förutsättning för att överhuvudtaget få ta med sig batterierna är att man har dem i handbagaget, samt att de är monterade i apparaten de ska användas till, alternativt har anslutningskontakterna isolerade.

    Dessa regler gäller inte enbart på flyg i Europa, utan även i Nordamerika och i Asien.

    Om du tror att kvaliteten på västerländska batterier är avgörande för säkerheten, så kanske du kommer ihåg Samsungs Note 7-telefon. Den blev totalförbjuden hos en hel del flygbolag, bl.a. i Asien, p.g.a. dess farliga batteri.

  7. August B

    Nu svallar känslorna över!

    Få är emot elbilen som stadsfordon. Kritiken handlar om genomförande-takten och realismen mht energibehovet och kostnad/nytta.

    Varför visar du “samma” egenskaper som de du kritiserar?

    Jag förstår din kritik men den var dåligt presenterad eftersom du inte visar att du förstått kritiken (som inte handlar om gamla sura gubbar utan erfarna människor som visar lite ryggrad).

    Majoriteten har sällan rätt men de bestämmer! Framöver lär vi se hur de backar från tidigare argument men utan att erkänna uppenbara felaktigheter. På liknande sätt har koldioxid-hypotesen omsatts till en ständigt närvarande 10-årskatastrof sedan 60-talet. När verkligheten inte blir som man förutsett (önskat/spekulerat) ändrar man sonika “begrepps-apparaten” (AGW) till “Klimatförändringar orsakar också kyla”.

    När kapital och karriär står på spel anpassar sig underliggande skikt oftast till narrativet. Kom ihåg Stålverk 80 också var ett politiskt skådespel över hur politik och hybris samverkar när psykosociala krafter leder från toppen.

  8. Värsta propagandaupplägg och Naivitet på hög nivå om man på allvar tror att man kan bromsa elektrifieringen av transportsektorn med att hetsa folk emot elbilar.
    Ingenting är för evigt, aldrig har hetskampanjer lyckats stoppa utvecklingen.
    För över hundra år sedan drev man samma propaganda mot växelström i hus…… sedan mot bilen när man ville rädda hästtransporter…… sedan mot Diesellok när kolloken blev hotade……
    Nu hetsar gamla gubbar mor elbilar för att de tror att de kan rädda bensin och dieselbilar från att bli utrotade…
    Denna sidan består till huvuddelen av trams och propaganda med max 10% verklighetsförankring.

  9. ”Claes Forsgårdh ”It was not clear whether the batteries first sparked the fire.” Alltså inte bekräftat.
    Vi har inga problem med att ta med litiumjonbatterier på flygplan. Jag har alltid två mobiler och två extra batterier med. Däremot får dom inte finnas i checket bagage. Om det är förbjudet i Europa kanske det bara är ett tecken på den dåliga kvaliteten och vidhängande faran för bränder.

  10. #Blacken Vi får väl respektera dina personliga åsikter, och ändå behandla dig med värdighet. Att ”sno”, ditt ordval, i det långa perspektivet, hur hade väst klarat sig utan Kinas uppfinningar som papperet, tryckkonsten, alkohol, rodret, klockan, paraplyet, läkekonst, porslinet, stålet, kompassen eller skeppsbyggnad och 5G. ”Mästardesignen” Regalskeppet Wasa tog sig inte ens ut i öppet vatten, medan Kina byggde tusentals fartyg som seglade ända till Afrika, och var så stora att man drev jordbruk ombord. Amiral Sheng He. Du kanske kan upplysa oss om vem Kina ”snodde” elbilar från, eller solpaneler, vindkraft, elfartyg, elflyg, eller de tåg som nu kör nästan lika fort som flygplan. 600 Km/t. Jag var själv involverad i detta för 15 år sedan.
    —”Volvos designchef: Kineser bygger bättre bilar än svenskar”
    nyteknik.se/fordon/volvos-designchef-kineser-bygger-battre-bilar-an-svenskar-69
    —”Ny Teknik: Glöm taskiga piratkopior och hafsverk – Kina levererar superb kvalitet”
    transmissionindustryinsights.wordpress.com/2018/05/17/kineser-bygger-battre-bilar-an-svenskar/
    Kompetenskraven är mycket annorlunda att bygga en elbil jämfört med en fossilbil, för att inte nämna service, försäljning, osv. Väst har bara petat in en elmotor i gamla fossilkonstruktioner. Det gick inte så bra.
    Erfarenhet – ja, och när det gäller elbilar, den finns i Kina, just därför har Volvo ett unikt guldläge.
    Sedan är Kina ingen diktatur, utan har världens mest avancerade demokratisystem. Svenskt IQ räcker kanske inte till att förstå. Vi behöver inte ”lita” på någon. Vi styr själva. Folkmedia i Kina, liknande Sociala Media, missar aldrig att rapportera något. Sedan bör vi påpeka att Sverige är heller inte helt bortkommen.

  11. #Ivar Andersson BMW, General Motors, just det. Västföretag. I bara Peking finns 70,000 eltaxi, ingen brinner. Förklaringen är att Kina ligger så lång framme i utvecklingen att ingen annan har kommit ikapp. Kina har 20 års erfarenhet, man tog det på allvar tidigt, byggde världens största utvecklingscenter i Chongqing redan för 15 år sedan. medan väst avfärdade elbilar som leksaker, en tillfällig fluga. Det gör skillnad idag.

  12. #Lars Kamél Har du någonsin försökt slänga en tändsticka i en bensintank. Jag avråder. Kina har redan utvecklat en rad olika typer av batterier som inte är beroende av de dyra metallerna. Nyckeln är hela tiden energitäthet, men det är inte alltid det är ett krav, till exempel i fordon för kortas resor i stadsmiljö, vilken är den stora marknaden i just Kina.

  13. #Magma Problemet är att det finns en mycket starkt dolt motstånd mot elfordon i väst. Stater, oljebolag, bilbolag, vägbolag etc. ser elfordon med skräck, för det begränsar deras inkomster och vinster. Till och med hotar deras existens. Dom gör alltså allt dom kan för att skrämma upp medborgarna för att begränsa elfordonens utveckling. Intrycket som artikeln förmedlar har just den avsikten. Kina kommer inte att tillåtas fixa det av de starka krafterna i väst. Väst gör ju allt dom kan för att stoppa Kina och Kinas framsteg när det gäller elfordon.

  14. @karl W.
    All teknikkompetens som kina har, har dom fått eller snott ifrån väst, så dämpa snacket om att vi väst bygger sämre produkter än vad kina gör.
    och vad menar du med att det är skillnad på fordon tillverkade i väst och någon kinabil i kvalite? med hänvisning till att Saab, Volvo, VW, Ford osv, osv är i “gärdsgårdsligan” med tanke på vad dom har betytt bilindustrin i form av säkerhet, kvalite, innovationer, fordonsutvecklingmm,mm.
    Du tror visst att det är någon större skillnad eller kompetenskrävande skicklighet i att bygga en batteribil jämfört med en bensin/dieseldriven dito? Det handlar mestadels om vem som har mest erfarenhet att bygga fordon som är avgörande i det fallet, sedan får du gissa vem/vilka som har mest kompetens i det fallet, en sak gäller dock i det fallet, kina är det inte.
    Sedan så är det inte rapporterat några batterifordonsbränder från kina, det betyder ICKE att det så förhåller sig, tvärtom en diktatur kan man ej lita på.

  15. Under pågående laddning av landslagskaptenen, Sebastian Larssons elbil, en BMW, började bilen att brinna. Röken var så kraftig att ett VMA utfärdades.
    https://bulletin.nu/vma-utfardades-nar-landslagskaptenens-el-bmw-brann

    En lastbil med hybridbilar i lasten började på fredagsmorgonen brinna på E4 utanför Linköping i höjd med Vikingstad
    https://corren.se/nyheter/artikel/efter-dramatiska-lastbilsbranden-e4-fortsatt-helt-avstangd–folk-kliver-ur-bilarna/r2m1v1xj

    Fordonsjätten General Motors har förnyade problem med sin eldrivna modell Chevrolet Bolt. Över 50 000 bilar kallades tillbaka för en uppdatering förra året, men nu kommer nya larm om risk för brand i samband med laddning.
    https://bulletin.nu/gm-varnar-elbilsagare-for-brandrisk

    Brandman: Blir lättad om det inte finns elbilar i garage
    https://bulletin.nu/brandman-blir-lattad-om-det-inte-finns-elbilar-i-garage

  16. Upptäcker man t.ex att en ny elapparat vid några tillfällen börjat brinna tvingar myndigheten att tillverkaren drar tillbaka produkten till ev fel/risker eliminerats vid risk för vite etc, s.k producentansvar. Här en hel industri vars ekonomi hotas. Politikerna kommer förstås att beskatta elbilar i likhet med fossilbilar vad det lider.

    Men visst verkar riskerna små men om det händer? Vilket det onekligen gör!
    Det verkar ju vara ett naturligt fenomen som under vissa betingelser uppstår! Ska vi inte förhindra att riskerna finns och eftersom det verkar vara oklara omständigheter kring bränderna brukar säkerheten sättas främst. Det är vår princip vi alltid levt under.

    Men det tycks som om den investerade kollektiva nyttan (alla får del av den genom att vi förhindrar att jorden går under osv) avgör frågan i likhet med vk där man också inte klarar att backa för man har investerat så mycket moraliskt kapital osv att man vägrar diskutera livscykel-kostnader i form av CO2 eller andra viktiga miljö-kostnader inkl back-up. Man riskerar helt enkelt inte sitt trovärdighets-kapital. Man sopar det under mattan. Det går inte att vända om nu.

  17. Numera används litium i batterier. Litium är ett grundämne som i periodiska systemet finns i samma grupp som väte och natrium. Kanske har någon mer än jag varit med om att lärare på en kemilektion gjorde en “vätebomb”, alltså fyllde en behållare med en öppning nedtill och satte till en tändsticka. Eller varit med om att en lärare har slängt en bit natrium i en behållare med vatten.
    Litium är helt enkelt ett reaktivt och brandfarligt grundämne. Det är bara att förvänta sig att det blir många bränder i batterier med litium.
    Ett av avsnitten av Air Crash Investigation (Haverikommissionen) handlade för övrigt om ett fraktflygplan med lasten full av litiumbatterier. De började brinna, planets släcksystem kunde inte hantera det, piloternas instrument slogs ut, rök fyllde cockpit och försöket att nödlanda misslyckades. Planet missade med nöd och näppe ett bostadsområde, så bara de två piloterna dog.

  18. #Karl W
    ”Lugn i stormen”
    Du får nog utveckla vad du menar, det enda av det du skriver som möjligen skulle vara skäl till att mana till lugn, eller att avvakta, är om det nu inte är bekräftat att branden har någon koppling till elbilar – men det är en osäkerhet som jag nog tycker att författaren är noga med att ange.
    Ingenting av det övriga som du tar upp är av en karaktär som torde lugna en medborgare i väst … utan snarare tvärt om.
    Menar du att vi skall vara lugna över att katastrof hotar västvärldens industri eller att vi inte kan lita på media????
    Du sätter tummen på just det som de flesta i den här bloggen är upprörda och oroliga över, och så tycker du att det är lugnt – Kina kommer att fixa det här.
    Jag tycker visserligen att vi har riks- och EU-politiker som det finns anledning att ifrågasätta kompetensen hos, men även om Kinas politiker inom vissa områden verkar ha kommit till djupare insikt än västs, så har jag svårt att känna lugn över att Kina kör om väst … även om en del historiker sannolikt skulle säga att det har varit väntat.
    Tyvärr finns det många historiska exempel på att utvecklade kulturer sällan klarar av att hålla sig på topp i längden – det går helt enkelt inte att koppla av och bli ”lay back”, eller för den delen fokusera på på kvasivetenskap, bara för att man en gång arbetat sig till framgång … frågan är om våra politiker i gott samarbete med media nu har fört oss fram till det sluttande planet som obönhörligen leder utför … ?

  19. Lugn i stormen. Håll gärna en del saker i minne.
    —Det finns ingen verifikation på att det ens fanns elbilar ombord.
    —Det finns definitivt ingen verifikation på att elbilar var orsaken.
    —Kina har miljoner elbilar på vägen, inga bränder, utom ett par fall och då vid laddning, och det var länge sedan.
    —Peking har 70,000 eltaxi, Inga bränder.
    —Guangzhou har 16,000 elbussar, inga bränder. Etc.
    —Elbilar är en hotande katastrof för västs fossilbilsindustrin. Man gör dolt allt för att förhindra, fördröja och begränsa utvecklingen mot elbilar, som att sprida rykten. Potentiella ekonomiska förluster är gigantiska för regeringar – skatter, bilföretag, oljebolag, vägbolag, etc. Man greppar varenda halmstrå för att avskräcka en utveckling mot elfordon.
    —Lita inte på media rapporter, det är den primära propagandakanalen.
    —Elbilar från västbolag är av mycket dålig kvalitet. Egentligen bara gamla fossilbilar man monterat en elmotor i. Kina har närmare 20 års mycket gedigen erfarenhet.
    —Skillnaden mellan ett elbilsföretag och ett fossilbilsföretag är lika stor som mellan ett flygbolag och ett bussbolag att leda (varför Volvo bytte VD). Väst driver ”flygbolag” med ”bussbolagskompetens”. Det slår igenom på kvaliteten.

  20. Jag antar att en större brand med dödlig utgång ska ske i Europa innan politikerna tar problemet på allvar. Frågan hotar att störa politiken!

    Många av alp-tunnlarna har t.ex försetts med nödutgångar men frågan är om de räcker till? Då diskuterades långtradare-bränder. Idag ser vi hur riskerna accelererat med elbilarna.

  21. Ja, batteribilar ombord på passagerarfärjor är en ganska ny och ökande tendens, så frågar är om rederierna har tagit höjd för de nya fordonen de fraktar? Denna fraktfärja verkar helt utbrunnen uppåt, det är där passagerarna håller till på den typen av färjor/roro-fartyg…….

Comments are closed.