Osläckbara batteribränder

Bränder i elbilar kan vara närmast explosiva och är ofta omöjliga att släcka

Våra vänner EIKE i Tyskland redovisar en serie med bränder i batterier:

1. Düsseldorf: 38 bussar i ett garage

I bussdepåns garage brann 38 bussar till ett värde överstigande 50 miljoner euro. Branden antas ha startat i någon av de 8 elbussar som stod där. Så stora bränder brukar annars bara sättas igång av organiserade aktivister, vilket det inte finns några tecken på.

Däremot har man sett många exempel på att elbilars batterier börjat brinna spontant, ibland rent explosivt. Därför parkeras elbussar hädanefter alltid utomhus med ett säkerhetsavstånd mellan dem.

Några följder för användningen av elbussar i trafiken väntar man sig inte. Då laddas batterierna ur, vilket minskar risken för överhettning. Tror man.

2. I Nettetal , väster om Ruhr, exploderade en Tesla mitt i natten

Ägaren var borta på semester. Bilen stod parkerad. Med en knall slog flammor upp. Brandkåren sänkte bilen i vatten. När man trodde elden var släckt, sköt flammor åter upp efter en kort tid.

EIKE rekommenderar att batteriet laddas ur nästan helt, om bilen inte skall användas på mer än 48 timmar ! !

3. I Alpen bei Wesel nordväst om Duisburg brann borgmästarens BMW i3

Tjänstebilen stod parkerad framför rådhuset, när den utan yttre anledning fattade eld. Ortens brandkår använde fem timmar på att släcka och mobiliserade kollegorna i Duisburg, som kom med en vattentät container, som bilen kunde dränkas i.

4. I Poggendorf söder om Stralsund kraschade en Tesla mot ett träd

Bilen kom ur kurs och krockade med ett träd. Den började brinna. Dess extrema hetta hindrade tillskyndande från att rädda föraren som omkom.

Brandkårens utrustning ?

Det står klart att bränder i elbilar fordrar särskild utrustning, en vattentät container att dränka hela bilen i. Då batterierna innehåller toxiska metaller och föreningar, kan vattnet inte gärna släppas i ett vanligt avlopp. Hur farligt blir det vatten som sprutas över batteriet i fem timmar ?

Finns det någon vattentät container i Sverige ?

Vem skall betala den specialutrustning som brandkårerna behöver bara för elbilar ?

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

9 thoughts on “Osläckbara batteribränder

  1. Fast det kommer ju mycket ny batteri-kemi hela tiden så det lär ju ordna sig -det finns redan LifePO-batterier till båten som inte kan brinna. det finns så många fördelar med batteri-bilen så den kommer nog att bli kvar men såklart ska de bli bättre

  2. Just nu är alla så inne i det här med att vi ska ställa om så till och med styrelsen på Volvo dragits med. Elbilar till 2030. Bjerström pratar om ekonomi i omställningen men de kommer från skatter, bidrag.
    Vad säger det om dem och deras kompetens skulle jag vilja fråga om tio år då vi har facit. Jag är helt övertygad om att det här är en hysteri som frammanats av miljörörelsen. Vem kunde tro för tio år sen att en 15-åring jag pratar om Greta skulle styra västvärldens energipolitik?
    Det mina damer och herrar visar en svaghet hos västvärlden och en föraning om att maktcentra kommer förflyttas till Asien. En sömnig Biden lovar 50 procents minskning av CO2 på nio år. Behöver det sägas mer?

  3. #Per I
    Bra synpunkter Per.
    Om hela denna omställning till batteribilar ska kunna bli “hållbar” så borde skatterabatterna främst gå till andrahandsköparna då dessa är de som förmodligen behöver denna bäst för att få en plats i “karusellen”. Med erfarenhet av laptops och smatrphones så är förtoendet inte den bästa när dess batterier är slut efter några år . Ser inte vad som skulle kunna vara så hemligt med dessa i bilar. Hur skall man dessutom veta att förra batteribilsägaren har laddat enligt rekommendationer (max 80 min 10%)

  4. Kjell Lindmark
    Efter olyckor och incidenter har det kommit regler. Litium får inte fraktas med passagerarflyg längre.
    Men Liberalerna och MP tror att vi snart åker el-flyg! En bil kan man tvärnita och hoppa ur men det är värre med flyg. Det borde krävas lite naturvetenskaplig utbildning för att bli politiker i varje fall om de ska befatta sig med energi och transportfrågor. Så de vet vad de pratar om.
    “All lithium ion cells and batteries shipped by themselves (UN 3480) are forbidden for transport as cargo on passenger aircraft. ”
    https://www.iata.org/contentassets/05e6d8742b0047259bf3a700bc9d42b9/lithium-battery-guidance-document-2021.pdf

  5. Jag är skeptisk till det här med elbilar. Brandrisken är en orsak. Bränslebilar kan börja brinna men elbilar om det börjar i batterilådan är explosivt. Sen att batterier oundvikligen åldras och tappar kapacitet. Man kan köpa en begagnad bensinbil som gått 15000 mil och vara ganska säker att motorn går 15000 mil till. Elbilen har redan tappat kapacitet och sen kan det gå fort utför. Lithium plating https://www.upsbatterycenter.com/blog/lithium-plating/ på elektroden ökar inre resistansen. Ganska säker på att förloppet accelererar också. Personligen skulle jag inte köpa en sån begagnad bil. Att byta ett batteripack för 100000 kr eller mer på en begagnad bil, inte en chans. Det blir skrot och hela bilens värde förbrukat på ganska kort tid.
    Det skulle vara tråkigt om bensin och dieselmotorkunnandet försvann från Europa för de kommer finnas kvar och behövas efter 2030 också.

  6. Det har varit 310 incidenter med litiumbatterier i flygbranschen sedan januari 2006 fram till mars 2021. Ett flertal flyghaverier har inträffat där minst två Boeing 747 lastplan havererat på grund av brand i lastutrymmet, lastade med litiumbatterier i stor mängd. Ytterligare några passagerarflyg misstänks ha havererat på grund av batteribränder men som aldrig till fullo kunnat klarläggas.

  7. “Vem skall betala den specialutrustning som brandkårerna behöver bara för elbilar ?”
    Det blir som vanligt övriga bilister med höjd skatt på drivmedel. Elbilar och laddstolpar måste ha subventioner för annars blir det inget av.

  8. Några följder för användningen av elbussar i trafiken väntar man sig inte. Då laddas batterierna ur, vilket minskar risken för överhettning. Tror man.

    Alla batterier har en inre resistans. Den ‘orsakar’ inte bara värme vid självurladdning, utan även i drift.

  9. Det finns flera frågor som är intressanta kring spontana resp. forcerade bränder i bilbatterier, vad beror det på och hur ofta händer det ( per enhet, eller per körd km för elbilsflottan)?

    Man kan misstänka att varken fabrikanter eller elbilsivrande politiker och myndigheter är direkt intresserade av den statistiken. Journalisterna kan vi räkna bort, då återstår det bara den enskilda brukaren och medtrafikanter, om fakta ska tas fram……

Comments are closed.