SvD granskar MP:s misstag

PREEM

Slaget om PREEMRAFF i Lysekil är ett paradexempel på “dumt och dyrt”

Klarsyn blixtrar ibland till i dagens svenska riksmedier, oftast på SvD:s ledarsida. Den 23/ 4 gratulerade Peter Wennblad miljöminister Per Bolund till USA:s inbjudan att delta i det digitala klimatmötet med världens ledare.

Sverige borde dela med sig av sina erfarenheter där misstagen är vad som bäst kan hjälpa andra till en framgångsrik politik. Wennblad räknade upp FEM av Miljöpartiets största misstag:

  1. Stoppet för Preemraffs nya raffinaderi, som skulle producera ett bränsle för sjöfarten med lägre utsläpp, var “dumt och dyrt”. Resultatet skulle ha blivit lägre globala utsläpp, men nationalistisk egoism stirrade enögt på svenska utsläpp.
  2. Avvecklingen av kärnkraft var tredubbelt fel. Dels är kärnkraft det säkraste sättet att producera el och dels minskade Sveriges export av fossilfri el till länder med kolkraft, vilket betyder ökade globala utsläpp. Dessutom betyder det med största sannolikhet att södra Sverige får strömavbrott då och då. (Min anmärkning.)
  3. Bestäm vad som är viktigast. Man kan inte vilja elektrifiera hela samhället men samtidigt stoppa gruvor för batterimetaller. Man kan inte fordra att företagen blir fossilfria för att sedan låta en ört eller ett örnbo stoppa deras planer. “Om man tror att man kan få allt, får man istället ingenting.”
  4. Slopa symbolpolitiken. “Klimatnyttan” har varit obefintlig av subventionerna till elcyklar, av skatterna på elektronik och plastpåsar och av att släcka lamporna en timme om året.
  5. Lägg ner skambeläggandet. Samhällets omställning kan bara genomföras med åtgärder på systemnivå. Allmänheten skall inte behöva känna skam för vad de köper eller vart de åker. Sådant skapar bara ilska och motsättningar.

Glöm inte att “det fossilfria stålet, som du blivit inbjuden att berätta om, bara är en from förhoppning. Det kräver en utbyggnad av elproduktion och elnät som är så massiv och så snabb att vi i ärlighetens namn inte har en aning om hur det ska gå till.”

+ – + + – +

Ja, de flesta av MP:s hjärtefrågor har varit kontraproduktiva eller onödiga. Logiken har ofta varit obefintlig med groteska kostnader för resultat som varit näst intill värdelösa. Jag ber dig som läser att illustrera med praktiska exempel i kommentarerna.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

12 thoughts on “SvD granskar MP:s misstag

  1. Tidigare köpte vi plastkassar för att bära hem maten från affären. Flera återanvändes vid nästa besök på affären, men alla slutade så småningom som samlare av brännbart avfall.

    Nu har vi köpt kraftiga flergångskassar. De har snart ett år på nacken och är fortfarande utan skador. Men, nu köper vi de speciella sopkassarna för brännbart. De är mindre och svagare än plastkassarna från affären. Så summa summarum är att vi nu använder ca 25 % fler plastkassar än innan skatten kom. Grattis MP till ännu en (miss)lyckad åtgärd.

  2. Igår såg jag på TV ungdomar som plockade skräp i plastpåsar. Ungdomarna vet tydligen inte hur extremt oönskade plastpåsar är eftersom skatten är hög.

  3. På den tiden jag jobbade i Sverige besökte jag ett projet där man tänkte göra fordonsbränsle av överskottsvete.
    Jag konstatera att det inte bidde något bilbränsle utan istället Lantmännens Vetevodka med inslag av bröd, citrus och örter.
    Då kan man ta ut 498 kr litern utan att någon knorrar.

  4. Miljöpartiet är styrda av en samling självgoda världsförbättrare som hela tiden gör så att världen behöver förbättras.
    Perpetum mobile(MP)
    Plastpåseskatten-fler papperskassar och större miljöpåverkan.
    El bilssatsningen där batterier gör stor skada på miljö och människor långt bort medan vi inte får satsningar på gruvor nära.
    Sen har vi deras inställning i våra utsläpp som skall begränsas inom våra gränser medan gränserna inte tycks vara så viktiga i andra sammanhang.

  5. Egentligen är ju MP i sig själva det största misslyckandet.

    Trots massiv propaganda från SVT, DN, SvD, Expressen m.fl. så har de ungefär 4 % av väljarkåren.
    Uppenbarligen fungerar inte medial propaganda. Det enda den åstadkommer är att debatten försvinner. Den övertygar inte väljare.

  6. Ett antal vanliga fenomen på etanolbilar är att,
    E85 sätter igen insprutningsmunstycken varvid bilen går ryckigt, får obefintlig tomgång, blir svår eller omöjlig att starta och har man otur måste viss elektronik bytas ut. Ingenting av ovan uppräknat klarar man av, att fixa själv, man är i verkstadens våld.
    Istället för tretusen mil mellan service måste många bilmodeller in på service och oljebyte redan efter cirka tusen mil.
    Som Jonas redan påpekat ökar bränsleförbrukningen med i bästa fall 10%. Vanligare är dock en ökning med 15-20%.
    Det är oerhört dyrt, att köra med “spritbil”.

  7. Lars K: Svårförståelig kritik mot en tidning som nyligen grävde djupt i biobränslets problematiska roll

  8. E85 är väl också ett bra exempel på MP´s “politik”. Den enda effekten blev ju att ett antal bensinstationer på landsbygden stängdes.

    Man kan ju undra vad kostnaden blev för “E85- äventyret”.

    Numera säger ju MP att den här gången så kommer det fungera toppen med E85.

    Det finns väl de som säger att definitionen på sinnessvaghet är när man gör om samma sak och förväntar sig ett annat utfall.

  9. SvD har ljusglimtar ibland. Bland annat låter man Lomborg gästspela på ledarsidan.
    Det bästa på senare tid är väl att man blev av med förvillaren Alestig. Som nu i ställer förpestar DN med sin desinformation. Men där har det ändå länge varit desinformation och propaganda som gällt, i stället för saklig och opartisk journalistik. Det gäller inte bara för klimatfrågor.

  10. Det fossilfria stålet är än så länge bara en vision. Det finns många problem att övervinna för att det fossilfria stålet ska bli attraktivt på marknaden.

  11. E5 !

    man blandar i 10% bio (varav 5% etanol). Bilen drar då 10% mer per mil.

Comments are closed.