Världsbanken skämmer ut sig med gissade prognoser

Figur 1. Majuro Town, huvudstad på Marshall Islands

I 30 års tid har IPCC och klimatalarmister av alla kulörer larmat om att de låglänta öarna i Söderhavet kommer att översvämmas och bli obeboeliga på grund av att havet stiger, när klimatet blir varmare. Och detta förutsätts vara en självklarhet beroende på utsläppen av koldioxid.

Halten koldioxid i luften har mätts sedan 1958 och har stigit hela tiden sedan dess. Om halten påverkat öarna skulle det rimligen ha märkts. Universitetet i Auckland, Nya Zeeland, har flygfotograferat öarna sedan 1943 och konstaterat att fler öar växer än de få som krymper i area. Denna information har cirkulerat åtminstone i 20 år, men ändå basuneras faran för öarna ut igen och igen.

Den inbillade faran används av politiker och “kulturarbetare” på öarna för att utverka större bidrag från omvärlden. Innan COP 15 i Köpenhamn höll dåvarande presidenten på Maldiverna, Mohammed Nasheed, ett möte med regeringen på sex meters djup den 17/10 2009, för att göra intryck på mötets delegater.

Figur 2. Svenska Dagbladet 2015-11-25 och 2015-03-09

Trots att data från fler än en halvdussin tidvattenloggar på öarna visar att ingen mätbar stigning sker av havets nivå, klagar Kiribatis president och får understöd av västvärldens “nyttiga idioter” i beslutande ställning.

Istäcket på Grönland smälter inte oroande ens om klimatet kan bli 4 grader varmare

En snabb stigning av havets nivå förutsätter följande processer:

  • Havets vatten värms så att det expanderar en aning,
  • Avsmältningen av Grönlands istäcke ökar. På Antarktis är det alltför kallt och volymen av Jordens alla glaciärer är alltför liten för att deras smältning skulle märkas.

Den första punkten kan inte ge något stort bidrag. Värme går ju inte neråt, så det blir bara en mindre del av havets volym som värms. Dess bidrag till havets fortsatta stigning är således högst begränsat. Därför anför IPCC och alarmisterna främst den senare processen. Därmed annonserar de sin brist på kunskap och logik:

Istäckets översida ligger på 1½ – 3 km höjd. Där är temperaturen 10 respektive 20 grader lägre än vid havets nivå. Därför sker avsmältningen bara i fronten längst i söder från marken upp till ett par hundra meters höjd. Blir klimatet så mycket som 4 grader varmare klättrar smältzonen upp ytterligare 600 meter, men når inte översidan mer än några timmar per år. Smältvattnet kan inte ge större bidrag åt havets stigning än 1 mm/år. Den takten matchar korallerna utan problem.

Världsbankens okunniga larm innan COP26 i Glasgow

Tyska Klimashau har granskat en rapport, som Världsbanken med utstuderad beräkning presenterade i oktober förra året, strax innan klimatkonferensen i Glasgow:

Figur 3. Klimaschau #97 med Sebastian Lüning om rapporten från Världsbanken om Marshall-öarnas undergång

Rapporten utgjorde en allvarlig varning för Marshallöarnas framtida öde. Den hävdade: “Stigande havsnivåer i ö-nationen Marshallöarna förväntas äventyra 40 procent av befint-liga byggnader i huvudstaden Majuro, med risk för frekventa översvämningar i 96 procent av staden, allt orsakat av klimatförändringar.”

Och “klimatförändringarna” orsakas av “människans” utsläpp av koldioxid. Det vet ju alla.

Bortsett från 80 år av faktiska mätningar

Hur är det bara möjligt att någon kan påstå detta, när det finns 80 år, ja 79 i alla fall, av faktiska data som säger att inget oroande kan märkas.

Jo, NoTricksZone har funnit att Världsbanken har arbetat med “new visual models”. De har alltså suttit inne på sina kontor och lekt med datorerna utan att försöka ta reda på fakta. Så kan resultaten inte bli bättre än en gissning. De har missat att koraller växer hela tiden. Och att deras skelett är vad som bildar öarna. Så att dessa växer med korallerna.

Marshall-öarna är nu 4 % större än vid krigets slut.

Okunniga aktivister parasiterar på ansedda institutioners rykte

Det är tragiskt och upprörande att se hur okunniga aktivister infiltrerar namnkunniga institutioner och förskingrar dessas förtroende. Jag tänker på GISS som missbrukar NASA:s goda anseende. Vilket skett med ohederliga politikers goda minne.

Vad skall vi tro om rapporter från Världsbanken efter detta ?

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

18 thoughts on “Världsbanken skämmer ut sig med gissade prognoser

  1. Isarna på Grönland och Antarktis smälter stadigt. Det kan inte (heller) få Marshall-öarna att bli större.

  2. #Thorleif

    Just precis, även om centrifugalkraften egentligen bara är en fiktiv kraft inom fysiken.

    I själva verket är det så att det krävs en motverkande s.k. centripetalkraft (i det här fallet främst gravitationskraften) för att hindra ett roterande jordfragment från att fortsätta i tangentens riktning (och ut i rymden). Denna kraft böjer hela tiden jordfragmentets bana så att det istället beskriver en cirkulär rörelse.

    Denna motverkande kraft beror på jordfragmentets massa, jordens rotationshastiget och avståndet till jordaxeln. M.a.o., ju längre från jordens axel något befinner sig, desto större kraft behövs för att det ska hålla sig kvar när jorden roterar.

  3. Fredrik J

    Tack nu tror jag förstår. En radie uttrycks väl dessutom alltid som en rät linje inom geometrin! Kan man likna fenomenet vid centrifugal-kraften dvs där massan är som störst (ekvatorn) är påverkan också störst?

  4. Haven stiger med ca 3 mm/år (Lennart Bengtsson, 2019). Det förklarar inte Marshall-öarnas expansion.

  5. #Thorleif

    Beklagar sent svar.

    Jag talar om jordens radie.

    Jorden är en ellipsoid, d.v.s. inte helt sfärisk. Avståndet från jordens medelpunkt till ekvatorn är då något längre än avståndet från jordens medelpunkt till endera av dess poler.

    Det är ungefär som om jorden plattats till vid polerna och istället pressats ut vid ekvatorn. Denna utbuktning sker både där det är fast mark och där det är vatten, men i större utsträckning i vatten.

  6. Världsbanken borde ha lagts ner efter att den varit behjälplig i återuppbyggandet av världen efter VV2. Men i likhet med andra skattefinansierade institutioner blir de obsoleta dels en karriärorganisation, dels i vissa fall ett instrument för huvudfinansiären att idka storpolitik för egna syften som här (dubbla roller).
    VB är bl.a Washingtons långa arm i t.ex skuldfrågor (USA-banker i 3e världen ) tillsammans med deras inkasso-företag IMF.

  7. Fredrik J, Göran Å

    Tack för kommentarer. Coriolis-effekten ja! Betr Fredriks uppgift om skillnader i radie-avstånd vid polerna jmf vid ekvatorn är jag lite brydd. Menar du skillnaden longitudinellt (längd ekvatorn) mot sträckan från ekvatorn till polerna (meridianen/latituden)? Isf är jag med!

    I övrigt hade jag en annan effekt, tyngdkraften i åtanke också. Minns att Klimatrealisterna hade ett inlägg om att vattenståndet inte alls skulle öka så mycket här upp hos oss om större delen av Grönlandsisen avsmälte. Orsaken skulle bero på att jordmassan skulle stiga pga minskat tryck medan ist då bottnarna skulle sjunka undan djupare. Hittar inte originalet men här ett inlägg från Lars Kamel som berör frågan lite mer översiktligt. Motsvarande på Antarktis skulle dock påverka oss.

    https://klimatupplysningen.se/haven-stiger-langsamt/

  8. Faktum är att stigande hav är en förutsättning för att det ska finnas korallöar, som de i Maldiverna. Korallerna följer med uppåt och bygger på reven, och därmed också atollerna och öarna. Vilket insågs av Charles Darwin och presenterades i hans bok om koraller 1842. Men dagens klimathotsreligiösa är dels historielösa och dels envisa förnekare av fakta och vetenskap.

  9. # Thorleif

    Jorden, liksom andra roterande planeter, buktar ut runt ekvatorn p.g.a. rotationen. Hur mycket den buktar ut beror dels på rotationshastigheten och dels på om det är fast mark eller vätska i området, men i genomsnitt är jordens radie vid ekvatorn c:a 0,336 % större än vid polerna.

    En havsnivåhöjning p.g.a. tillförsel av smältvatten borde, efter en viss utjämningsperiod, teoretiskt ske i (omvänd) proportion till latituden.

    Utöver detta ger både månen och solen upphov till tidvatteneffekter, där månen har drygt dubbelt så stor påverkan som solen. Extra kraftigt tidvatten får man om solen och månen tillsammans drar i samma riktning. En typisk nivåförändring är c:a 1 m, men i trånga sund kan det röra sig om upp till 15 m i extremfallen.

    Även fast jordyta påverkas i viss mån av dessa gravitationseffekter, med en höjning på c:a 30 cm.

    En beräkning (eller mätning) av havsnivåhöjningen med hänsyn till tidvatten sker enklast genom att man jämför havsnivån före och efter tillförseln av smältvatten vid en fix tidpunkt och plats.

  10. #Rossmore Du har helt rätt, och jag säger det efter ha i fyra år att seglat runt i Stilla Havet och spenderade ett helt år på Marshallöarna, inklusive månader på Ailinglaplap, Wotje och Likiep. Liksom på Kiribati. Då var kortvågsradio enda förbindelsen utåt, nu har dom internet. Om man frågar undrar dom varför, ingenting har ju hänt. Deras huvudindustri är att tigga pengar av väst, och dom är mycket skickliga. Marshallöarna jagar USA, och Kiribati Australien.

  11. Apropå söderhavsöar, havsnivåer och vinklade perspektiv:

    (Titta på båda)

    Här larmas om stundande katastrof för att få mera pengar:

    https://www.reuters.com/business/cop/tuvalu-minister-stands-sea-film-cop26-speech-show-climate-change-2021-11-08/

    Här säljer man in paradiset för att få mera pengar:

    https://www.timelesstuvalu.com/

    Det handlar inte om klimat. ”It’s all about the money” som en svensk sångerska sjöng.

    Kan inte undgå att känna viss beundran för hur dessa önationer blåser naiv västerländsk alarmism på pengar. De är inte dumma.

  12. •Framlidne N-A Mörner visade flera exempel på havsnivåförändringar från 1500-talet och framåt, såsom för Fijiöarna, Maldiverna, Goa (Indien) och Bangladesh i ett arbete från 2017, benämnt ‘Our Oceans-Our Future:New Evidence-based Sea Level records…..För exemplet Maldiverna steg havsnivån under ‘den lilla istiden’ vid pass 1700, eftersom dels Golfströmmen blev pressad mot öst/sydöst p.g.a ökad corioliseffekt, jordens rotationshastighet ökade. När Maunder Minimum var slut och iskanten vandrade norrut sjönk havsnivån i Indiska Oceanen. Därefter stabiliserade den sig på nuvarande nivå efter det att iskanten åter flyttat sig en bit söderut efter 1800.

    •Det estimeras att, i samband med det abrupta slutet av den senaste istidens för mer än 11000 år sedan, havet p.g.a. snabb temperaturökning ändå inte höjdes mer än ca 10mm per år.

    •Vid beräknad extremt maximum av solens magnetiska utstrålning i mitten av 300-talet och sammanhängande brott av landis vid Antarktis skedde en hastig havsnivåökning med ca 3m. Efter det att normaliseting skett av temperaturutvecklingen återtogs denna tremetershöjning genom naturliga processer, på samma sätt som anges ovan under den första punkten.

    WBG pratar fysikalisk gojapropaganda, eftersom organisationen är en del av samma globalistiska nätverk som IPCC/COP, vars syfte är att skrämma vanligt folk med koldioxidspöket för att utöva makt/kontroll och ekonomisk utpressning.

  13. Som dilettant kom jag å tänka på hur en större avsmältning på Grönland volymmässigt skulle fördela sig på världens hav mht jordaxeln och de planetära krafterna. Dragningskraften! Någon mer kunnig har säkert något att berätta här. De flesta kan inte spontant tänka sig att havsytan inte är vågrät. Ja jorden är ju inte så platt som många alarmister tror🙄😀

  14. Nils-Axel Mörner skrev för rätt många år sedan ungefär att: ”om havsvattnet expanderar på grund av att det blir varmare, så händer ingenting vid stranden, för där finns inget vatten att expandera.” När jag läste det så tänkte jag: ”självklart, det är ju så gravitationen fungerar. Om volymiteten ökar (volymökning med bibehållen massa), så expanderar vattnet enbart radiellt utåt. Har klimatalarmisterna inte fattat det, hur mycket mer är det då som de har fel i?”

    På nätet kan man finna http://www.grundskoleboken.se/wiki/Havsniv%C3%A5h%C3%B6jning som visar att man inte riktigt förstått, eller medvetet vilseleder.

    Begreppet ”havsnivå” verkar vara odefinierat och den oinitierade tänker naturligtvis att det är vad som märks vid stranden. Om havsnivån stiger 100 meter mitt ute på Atlanten spelar ju ingen roll för oss människor.

  15. Al Gore köpte också en strandhus i Kalifornien. Det var väl efter att han upptäckte att halva USA inte försvann 2013

  16. En klassisk ”fakta” är att Obama köpt en strandtomt på USAs östkust! Det stämmer ju bra med flygplatsen som förlängdes för större plan.

    Vet faktiskt inte om det stämmer??

  17. Ett bra exempel från verkligheten är Maldiverna, som 2018 byggt ut sin internationella flygplats på havsnivå med en 3,6 km lång bana för att kunna ta emot de största planen av typ A 380. De tror inte på IPCC!

Comments are closed.