Biden stoppar Keystone XL med ruin för USA ekonomi

Economist

Figur 1. Oljeledningen Keystone XL är nu en symbol för Bidens misslyckade energipolitik

Ledningen skulle komplettera en existerande pipeline med en kortare sträckning och större diameter. Den skulle väsentligt öka kapaciteten från Kanadas stora tillgångar på “oljesand” till USA:s raffinaderier och exporthamnar i Texas .

jwnenergy

Figur 2. Med diametern Ø 910 mm blir armaturerna väldiga

Den har diskuterats sedan 2012, men stoppades temporärt av president Barack Obama 2015 efter gatudemonstrationer. President Donald Trump gav klartecken i januari 2017, men första dagen som president stoppade Joe Biden projektet. Ägaren TransCanada hade då lagt ner $ 1,5 miljarder och övergav sedan projektet.

Jag klipper ett stycke av H. Sterling Burnett publicerat 25/2 i nättidningen Townhall under rubriken:

Biden and Europe Should Respond to Russian Aggression by Scrapping Extremist Climate Policies

(Biden och Europa bör svara på rysk aggression genom att skrota den extrema klimatpolitiken)

Biden-administrationens “hela regeringens strategi” för att bekämpa klimatförändringarna kräver att USA snabbt avvänjs från fossila bränslen. Följaktligen bröt Biden Keystone XL-avtalet med Kanada på sin första dag på kontoret; han införde ett moratorium för nya olje- och gasleasingavtal på federal mark och på USA:s yttre kontinentalsockel.

Sedan dess har Biden avbrutit olje- och gaskontrakt i Arctic National Wildlife Refuge; före-slagit begränsningar av metanutsläpp, som skulle göra det svårare och dyrare att utveckla, lagra och transportera olja och naturgas i USA; föreslagit höjda avgifter och höjd royalty, som olje- och gasproducenter måste betala den federala regeringen; och nyligen tillkänna-gavs planer på att stoppa borrning efter olja och gas på mer än hälften av National Petroleum Reserve i Alaska.

Resultatet har blivit att kraftigt driva upp priserna på fossil energi. Under Bidens första ämbetsår har Bidens klimatpolitik resulterat i:

  • att de totala elpriserna stigit med mer än 8 procent,
  • priserna på eldningsolja för bostäder har ökat med 43 procent,
  • West Texas Intermediate råoljepriser har stigit med mer än 80 procent,
  • naturgaspriserna stigit med 61 procent, och
  • bensinpriset hoppade upp med 98 cent per gallon, cirka 42 procent.

För att vara tydlig är högre energipriser det uttryckliga målet för administrationens politik, eftersom den anser att det är nödvändigt för att bekämpa klimatförändringarna. Den här politiken skadar inte bara amerikanerna allvarligt med kraftigt högre energipriser som bidrar till högre priser i hela ekonomin och därmed den nuvarande uppåtgående inflationsspiralen.

Den berikar också Putin och hans oligarker tack vare ett högt pris på rysk olja.

+ – + – + – +

H. Sterling Burnett, Ph.D.is a senior fellow at The Heartland Institute, a nonpartisan, nonprofit research center.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

11 thoughts on “Biden stoppar Keystone XL med ruin för USA ekonomi

  1. Lars Kamel

    Instämmer i det men du kan inte skuldbelägga dem för Rysslands agerande i Ukraina. Väst har dessutom undantagit en massa viktiga råvaror från sanktionerna. Dubbelmoral som bara handlar om att förstöra Rysslands ekonomi vilket alltid varit målet bland krigslystna neokonservativa. Det här kommer att drabba vanligt folk bara för att några få galningar i USA hatar Ryssland och ryssar. Inbördes-kriget med direkt USA-stöd inkl typiska statskupper (2008 och 2013/14) har tagit livet av 13.000 civila i Donetsk och Luhansk istället för att fullfölja MinskII-avtalet fr 2015. Ska vi riskera WWIII över vägran att göra Ukraina militärt neutralt? Det är vår plikt att inte delta i hatet utan istället inse att det ryska hotet inte finns om vi slutar provocera Nato’s onödiga utvidgnings-program. Ukraina kan bli en rik nation men då måste förföljelsen av de rysktalande inkl etniska upphöra. Problemet för nazisterna har varit att de ej godkänt resultatet av övervakade val. Donbas-regionen där flertalet är etniska ryssar står för landets BNP inkl råvaru-tillgångar utöver spannmåls-fälten i öve landet.

    https://www.armstrongeconomics.com/world-news/war/the-scheme-behind-the-great-reset/

  2. Thorleif: Ryssland exporterar främst fossila bränslen. Där har EU:s vanvettiga energipolitik gjort att behovet av rysk naturgas har ökat. En vanvettig energipolitik som de klimathotsreligiösa har drivit fram.

  3. Lars Kamel

    “De klimathotsreligiösa kommer aldrig att erkänna sin skuld i att Putin har kunnat angripa Ukraina.”

    Vad är det för tokigt resonemang? Det faller på sin egen orimlighet.

    Så alla som köpt varor och tjänster av Ryssland före invasionen är i skuld för detta? Sluta upp med sådan propaganda.

    Överför din liknelse till andra länder vi gjort affärer med som startat krig!

  4. Västs klimatåtgärder har gjort att Ryssland har kunnat sälja mer olja och naturgas än vad som annars hade varit fallet. Det har gjort att Putin har kunnat fylla på sin krigskassa.
    De klimathotsreligiösa kommer aldrig att erkänna sin skuld i att Putin har kunnat angripa Ukraina. Aktivister erkänner aldrig allt negativt som deras aktioner och förslag leder till.

  5. Göran

    Gissa vilka institutioner som handlat dessa storposter av våra pensionsförvaltare. Jag gissar Blackrock et al inkl B Gates, Soros osv och sedan några dagar har de krängt av en del kortspek.

    Alla institutioner är ju med på samma vagn så vilka storköpare har stått i kö som köpare? Mmm….

  6. Pensionsfondernas beslut att inte investera i oljeindustrin driver också upp priset på olja, då pengar till investeringar saknas.

    Det roliga är att bekymmer för miljö och klimat, det kan man ägna sig åt när man har råd med det och snart är det inte många som har råd med det.

  7. Vänstern (GND)i USA vet hur “pengar skapas” via MMT. Med stigande inflation pga pandemi-politik, energi-politik och nu utrikespolitiken kommer MMT som penningpolitik verktyg att förlora potential sett från konservativt perspektivet. Men fan vet när det gäller progressiva Demokrater tillsammans med en aktivist i FR.

    http://bilbo.economicoutlook.net/blog/

    OBS! MMT är inte en vänster-teori per se men den är praktisk ur deras vinkel som verktyg nu med GND och budget-underskottspolitik.

  8. Petter !

    Här har du omsorgsfullt bekräftat att du inte kan skilja på “neutral” och “propaganda” eller “åsikt” och “fakta”.

    Din personliga åsikt lämnar vi således åt sidan.

  9. Heartland Institute är inte känt som en neutral eller allsidig aktör i klimatfrågan.

Comments are closed.