Svensk reaktor av Kärnfull

SE NYTT

BWRX-300 är en 300 MWe vattenkyld, liten modulär reaktor (SMR) med naturlig cirkulation och passiva säkerhetssystem

Nät-tidningen SE NYTT rapporterade den 14 mars:

Kärnfull och GE Hitachi tecknar SMR-avtal

Göteborgsbaserade företaget Kärnfull och teknikleverantören GE Hitachi har tecknat ett samförståndsavtal som gäller BWRX-300, en 300 megawatts vattenkyld liten modulär reaktor (SMR) med passiva säkerhetssystem.

  • Att nu aktivt få bidra till framväxten av ny kärnenergi är oerhört spännande. Vi har valt våra partners för att skapa en pålitlig leveranskedja, och för att tids- och kostnadseffektivt kunna bidra till ett fossilfritt energisystem, säger Kärnfulls medgrundare John Ahlberg.
  • Under vintern har vi alla insett vikten av att det finns planerbar elproduktion som le-vererar när och där den behövs. Dessa reaktorer är designade för att leverera dygnet runt året runt, oavsett väder, säger Kärnfulls medgrundare Christian Sjölander.
  • Världens första BWRX-300 går i drift 2028, och då i Kanada som faktiskt har mindre erfarenhet av reaktortypen än Sverige. En lika ambitiös tidsplan är således möjlig även här, säger John Ahlberg.

+ – + – + – +

Men lagstiftningen behöver ändras

Sverige är ju det föregångsland som låtit okunniga extremister i olika partier styra det tekniska bakåtsträvandet av rent känslomässiga skäl. Här är det i lag förbjudet att bygga kärnkraft (om jag inte missat någon lättnad i den frågan). Det behövs alltså en ny Riksdag och en ny Regering för att Kärnfull skall kunna realisera sina planer.

Tänk på det när du röstar i september ! ! !

+ – + – + – +

DI: Länk till PREEM och Al-Amoudi

Marknaden vill visst investera i kärnkraft

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

5 thoughts on “Svensk reaktor av Kärnfull

  1. Jag har även fått denna fantastiskt positiva nyhet direkt i brevlådan eftersom jag i höstas konstaterade att enda sättet att undvika att familjens energiavgifter går till befästa den väderberoende energins parasitangrepp på svensk elkraft var att endast köpa ren kärnkraftsbaserad el – och finns kärnfull där som en leverantör som förstår vad ett modernt välfärdssamhälle behöver.
    Dessutom så sjönk kostnaderna för elen – beror naturligtvis till del på att vi bor i södra Sverige.

  2. Lasse, Karl-Erik
    Detta låter precis som danska Seaborgs smältsaltsreaktor. Den är ännu bättre för det är en breader.

  3. Lasse. För att ytterligare förbättra ditt goda förslag så bör man låta bygga den i t ex Sydkorea och sedan bogsera pråmen till Sverige. Då går det så snabbt som möjligt.

  4. Sätt reaktorn på en pråm som parkeras i staden och tredubbla nyttan genom att nyttja värmen i fjärrnätet.

  5. Hur är det med tillståndsprövning på de befintliga KK platserna? Den förra Regeringen ( S+MP) sa ju att “det var fritt fram” för ny kärnkraft, väl medvetna om att de hade lagt diverse straffskatter och krav som gjorde att inget bolag kunde satsa på det.

Comments are closed.