Havens opålitliga vindar !

Homewood

Figur 1. Vindkraft på havet, men nära kamerans strand och den vid horisonten

Nedan en översättning från Paul Homewoods blogg: “Not a lot of people know that”.

Först måste jag förklara begreppet “CfD generation”: Contracts for Difference produktion. De flesta vindkraftsparkerna på havet runt UK har kommit till efter en auktion, där investe-rare bjuder så lågt elpris som de vågar. När de sedan levererar, kompenserar myndigheter-na för skillnaden mellan marknadens elpris och auktionens pris: Är marknadspriset lägre, får man betalt. Är det högre får man betala in skillnaden i pris.

Det betyder att elproduktionen från parker under sådana kontrakt registreras mycket noga.

+ – + – + – +

How Volatile Is Offshore Wind?

(Hur flyktig är offshore vind)

Det hävdas ofta att vinden är mycket mer konstant och tillförlitlig i Nordsjön och runt Storbritanniens kuster än vad den är i inlandet. “Vinden blåser alltid!” Men hur sant är det?

The Low Carbon Contracts Company, som hanterar CfD-systemet, tillhandahåller dagliga data för produktionen från alla vindkraftverk med kontrakt. I synnerhet finns det sexton vindkraftsprojekt till havs i deras databas, som erbjuder en god geografisk spridning.

De står för ungefär hälften av den totala brittiska offshoreproduktionen:

Figur 2. De 16 vindkraftsparker, vars produktion ingår i grafen nedan

Jag har analyserat januari 2022 data för dessa, och nedan är den dagliga produktionen:

Figur 3. Daglig produktion januari 2022 från VKV under CfD kontrakt

Långt ifrån att vara “konstant” kan vi se att vindkraften är extremt variabel. Den dagliga produktionen varierar från 8.322 till 84.984 MWh, med ett medelvärde på 49.245 MWh för hela månaden.

Under tretton dagar var produktionen under 45.000 MWh, d.v.s. mer än 10 % under genomsnittet.

Under sju dagar i månaden nåddes inte 25.000 MWh. Genomsnittet för dessa dagar var 17.000 MWh, vilket motsvarar 15 % av kapaciteten.

Den värsta dagen, när produktionen var 8.322 MWh, genererades endast 7 % av kapaciteten.

Tänk på att det här är vinter, inte sommar då man kan förvänta dig låga vindhastigheter.

Vi har blivit lovade 40 GW från VKV på havet till 2030, men i verkligheten är det mesta vi faktiskt kan lita på 3 GW.

+ – + – + – +

Paul Homewood är en pensionerad revisor och klimatbloggare, som har skrivit om klimat- och energifrågor sedan 2011.

+ – + – + – +

I vår månatliga statistik över tysk vindkraft offshore ser man att effekten NOLL registreras för mer än en timme c:a två gånger om året. Detta har inte skett för den landbaserade vindkraften. Offshore effekten kan vara lägre än 5 % av kapaciteten en hel vecka i sträck.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

13 thoughts on “Havens opålitliga vindar !

  1. Björn W
    Vad har medelvärdena för vindkraften för betydelse om du vill ha el dygnet runt?

    Under sju dagar i månaden nåddes inte 25.000 MWh. Genomsnittet för dessa dagar var 17.000 MWh, vilket motsvarar 15 % av kapaciteten. Du behöver gaskraftverk för att generera 33000 MW för att kompensera till vindkraftsparkernas medelvärde.

    Den värsta dagen, när produktionen var 8.322 MWh, genererades endast 7 % av kapaciteten. Du behöver gaskraftverk för att generera 42000 MW för att kompensera till vindkraftsparkernas medelvärde.

    Tyskarna har gjort sig beroende av rysk gas och inser nu vad Energiewende får för konsekvenser.

  2. Bara en dåre väntar på vindar. Det fanns orsaker att vindberoende fartyg byttes ut till ångfartyg.

  3. När det blåser mer än förväntat får vindsnurrorna BETALT för att inte producera. Är väl på gång i Sverige.

    Men…snart kommer vätgassamhället. Vadå? Iridium? Inget vi hört talas om eller bryr oss om.

  4. Att jorden blir varmare av vindkraft pga rotation är det bara en skröna?

  5. Vindar blåser för att utjämna temperaturskillnader. Små temperaturskillnader innebär svaga eller inga vindar. Små temperaturskillnader återfinns till exempel inuti de stora högtryck som kan stanna kvar över samma område länge på sommaren eller vintern. På sommaren gör det inte så mycket, om vi tänker på vindkraften, för då är elbehovet litet. Men på vintern…
    Vindkraftverk bromsar in vindarna. Det är en naturlig effekt av att de gör om en del av vindenergin till produktion av el. Då blir det svårare för temperaturskillnader att utjämnas. Vilket ju påverkar väder och klimat.
    Inte nog med det. Vindkraftverken minskar den konvektion som för värme från markytan uppåt i atmosfären, till nivåer där den kan strålas ut. Även det påverkar väder och klimat.
    Vindkraften byggs ut bland annat med påståendet att den minskar mänsklighetens klimatpåverkan. Vilket är en lögn. Vindkraften ÖKAR mänsklighetens klimatpåverkan genom att påverka vindar och konvektion.
    I en varmare värld minskar temperaturskillnaderna och därmed vindarna. Vilket leder till minskad produktion från vindkraftverk. Också det något som ignoreras av vindkraftskramare och klimathotsreligiösa.

  6. Sedan har vi ju det lilla problemet: varifrån kommer elen när det blåser mindre än 50 000 MW per dag.

    Svar, i UK från kol- och gaskraftverk. Miljövänligt? Hmmm….

  7. Intressanta länkar, som jag godkänner trots regeln om högst EN länk per inlägg.

    MEN, såvitt jag kan se visar de att det blåser mer över havet, mycket mer på 1.500 meters höjd.

    Är det ovanligt ?

  8. Det är en utbredd uppfattning att det blåser mera över hav än över land, men det är i stort sett fel. Det är sant att vindarna är svagare vid markytan än över närliggande hav, men det beror på att landytan är mycket ojämnare och att mera vindenergi därför går förlorad genom friktion och turbulens. I vindkraftens barndom med relativt små vindkraftverk presterade därför havsbaserade verk tydligt bättre än landbaserade. Men med dagens flera hundra meter höga monster är skillnaden mycket mindre och väger inte alls upp de högre byggkostnaderna, det dyrare och svårare underhållet, mycket dyrare anslutningar och kortare livslängd för havsbaserade vindkraftverk. Någon lösning på den intermittenta produktionen är det naturligtvis inte, vad än vårt stolpskott till energiminister tror.

    Ta en titt på nedanstående som visar vindarna över Sverige vid marken, på 1000 mb-nivå (150 m vid standardatmosfär) och på 850 mb (1500 m) nivå:

    https://earth.nullschool.net/#current/wind/surface/level/orthographic=7.16,61.54,2699/loc=20.131,65.742

    https://earth.nullschool.net/#current/wind/isobaric/1000hPa/orthographic=7.16,61.54,2699/loc=20.131,65.742

    https://earth.nullschool.net/#current/wind/isobaric/850hPa/orthographic=7.16,61.54,2699/loc=20.131,65.742

  9. Verkligheten avslöjar de gröna sagoberättarna. Det blåser alltid men ofta på någon annan plats än där det står ett vindkraftverk.
    Tysklands energiewende visar att för att ersätta kol- och kärnkraft behövs sol, vind och rysk gas. Ur askan in i elden.

  10. Thorleif. Dessutom blåser sjöbrisen som mest nära kusten, på havet och en bit inåt land. Sjöbrisen uppstår när luften över land värms upp och stiger. Den ersätts av svalare luft från havet. Det uppåtstigande varma luften går ut mot havet men på högre höjd. Där kyls den av och sjunker. Längre ut på havet är sjöbrisen svag eller obefintlig. Cirkeln sluten.

  11. Kanske tänker många på sjöbrisen (blåser från havet in mot land) på sommaren men den är i allmänhet ganska kortvarig. Från ca lunchtid fram till sena eftermiddagen, dvs bara ca 1/4-del av dygnet.

Comments are closed.