Nytt rekord för utsläppen !

FT

Figur 1. Financial Times 13/3: Data från IEA, International Energy Agency

Övre panelen: Utsläpp från förbränning och industriella processer, GT, gigaton, CO₂.

IEA publicerade i tisdags ny forskning, som visade att utsläppen nådde ett historiskt rekord i fjol. Utsläppen från energiproduktion nådde 36,3 GT 2021, 6 % högre än året innan och högre än år 2019.

Undre panelen: Årlig förändring av utsläpp från förbränning och industriprocesser, GT CO₂.

Under 2020 gjorde Covid-19 att utsläppen föll tillbaka till nivån 2012. Den snabba åter-hämtningen efter pandemin har tagit de flesta energi-planerare på sängen, vilket lett till ett hopp i förbrukningen av kol runt om i världen inklusive Europa, USA och Kina.

Figur 2. Luftens halt av CO₂ på Mauna Loa, Hawaii 2017 – 2022

  • Röd linje: Medelvärden varje månad.
  • Svart linje: Rullande medelvärde.

Det är anmärkningsvärt att de stora svängningarna av utsläppen, ner 2020 och upp 2021 inte ens kan anas i de faktiska mätningarna. Det talar för att luftens halt bestäms av havens temperatur, d.v.s. människans utsläpp går snabbt ner i haven.

Om människans utsläpp inte påverkar halten i luften kan de inte ha någon som helst verkan på klimatet.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

17 thoughts on “Nytt rekord för utsläppen !

  1. Björn.

    Väldigt intressant länk angående W Happer och Göran Å!

    Tack för den😄

  2. Har ej kunnat ta del av artikeln ifråga men i sammanhanget kunde man i MSM någongång självkritiskt ta upp frågor som rör t.ex haven. Jag tänker inte minst på utgasning från ENSO-oscillationer (El Nino) på södra halvklotet. Trots mer vatten där än på norra lär de uppmätta CO2-nivåerna på södra sidan alltid vara lägre än på den norra. Sannolikt beror det främst på att växtsäsongen (upptag) är längre i söder. Till detta kommer ev vädersystem som för med sig olika gaser norrut?

    Som vi vet presenteras ibland (men aldrig i MSM) ollka koncentrationer som CO2-moln över världskartan. Finns det någon forskning kring detta liksom kring ENSOs lokala CO2-variationer i luften längs t.ex Sydamerikas västkust? Jag vet att det finns på marken/växtligheten.

    https://www.climatedepot.com/2020/06/12/a-closer-look-at-co2-growth/

  3. Det tillför adrenalinpåslag, nyttigt för en del och onyttigt för andra.

  4. #Sture : Jag läser regelbundet och med stor behållning – i princip varje dag – grundartiklar och kommentarer hos Klimatsans. Jag tycker givetvis att en del är intressantare än annat, men det stör mig ej. Jag är samhällsvetare från början, så en del naturvetenskapsteknikaliteter går över huvudet på mig. Jag tycker INTE att du skall censurera annat än verbala påhopp. Desinformation, som bemöts o korrigeras – är väl så intressant. Om du anser att något är litet OT bör du därför enligt min mening låta det vara. Sannolikt tillför det ändå något. En läsare kan ju efter några rader hoppa till nästa kommentar.

  5. Jovisst, men nu har du igen hamnat utanför ramen för denna bloggs kommentarer. Allt som liknar detta inlägg raderar jag hädanefter.

  6. Ivar A

    Jag hoppas i det självklara att du förstod att jag inte avsåg att “diskutera” de punkter jag tog upp!
    Bara uppmärksamma om felprioriteringen av uppmärksamhet , insatser och resursförbrukning till skada för samhället och oss människor. Vi minskar även vår relativa konkurrenskraft mot Kina t.ex. vilket ytterligare snabbar på Asiens betydelse och kommande ekonomiska dominans över väst.

  7. Att CO2 har ökat kan man konstatera genom att mäta halten i atmosfären, att uppskatta dess inverkan på temperaturen är betydligt svårare.
    https://klimatsans.com/2021/12/07/professor-william-happer-misstar-sig/
    Igår lyssnade jag av misstag på SR där man hänvisar till en portugisisk professor som yrar om en havsnivåhöjning i Portugal om 12,82 mm/år. NOOA har två mätstationer i Portugal. De visat trenden 1,33 mm/år och 1,62 mm/år.
    När jag klagar hos SR´s klimatjournalist för att släppa fram pladder, svarar hon:
    ”Du kan väl kontakta professor Filipe Duarte Santos själv och skälla ut honom. Han måste ha missförstått någonting.”
    Vad är journalister till för?
    Det är till stor del medias propaganda som fört oss in i en ekonomisk kris.

  8. Ivar Andersson

    Därför att artikelns informativa värde inte säger något om det vi klimatalarmism-skeptiker sedan länge kunnat förutsäga, dvs dels det Sture är inne på inkl att det bevisligen saknas ett “kortsiktigt” kausalt samband med atmosfärs-temperaturen men även att vi inte kan förvänta oss en lägre tillväxt av CO2 framgent pga t.ex Asiens tillväxt-förutsättningar och behoven av fossila bränslen (verkar även gälla i väst där CO2-utsläppen ökar över önskan/förväntan).

    Då jag saknar era tekniska kompetens får jag istället ibland komplettera med t.ex ett bredare perspektiv väl medveten om att bloggens syfte, likt Klimatrealisterna, också handlar om att återupprepa samma sak för nya läsare. Att bedriva opinion för vår sak är viktig så jag förstår din irritation över mitt perspektiv. Sture’s inlägg handlar dock inte om någon ny viktig information där blogg-debatten inte bör skymmas av kommentarer likt mina här. Jag blir helt enkelt jäkligt irriterad över MSM’s ensidiga fokus på CO2.

  9. Det sker ALLTID en termisk avgasning. Lika väl som det ALLTID sker en absorption av luftens koldioxid i haven.

    Det är olika FLÖDEN vid ekvatorn och polerna. Båda syftar till att upprätthålla balansen mellan partialtrycken ovan och under vattenytan.

  10. Alternativt styrs koldioxidomsättningen av Henrys lag, så att ökad CO2-halt i luften ger ökad halt i haven (för balanserat partialtryck). Koldioxiden går då från luft till hav, och det finns ingen termisk avgasning ( hav till luft).

  11. Thorleif
    Varför har du inga kommentarer om det FT-artikeln tar upp? I stället vill du diskutera något annat.

  12. Menade egentligen ovan hur läkemedelsrester i avloppsvattnet recyklas till vårt dricksvatten pga otillräcklig rening. Forskningen visar på en dramatisk ökning och det är mycket svårt att filtrera på makronivå har jag fått för mig.

    När det gäller Kina/Indien vet vi att t.ex Kina’s luftkvalitet har varit extremt dålig under mycket lång tid men att i takt med nyinvesteringar inom framförallt energiproduktionen har den relativa kolpartikel-halten (m.m) kunnat sänkas dramatiskt.

    Syftet med min kommentar är att MSM måste börja fokusera mer på miljön och inte koldioxid. Tyvärr är det inte i reklam-köparnas intresse vilket numera har gått så långt att inte bara säkerhets-myndigheter (Läkemedelsverk etc) utan också media har blivit ko-opterat av mega-företagen med sitt koncentrerade ägande. Vår dystopiska framtid är här och för vissa maskeras den bara av penga-produktionen.

  13. Synd att inte FT hade med t.ex följande grafer i sin presentation:

    * Utvecklingen av kolpartiklar och andra luftburna gifter ( inkl lokal andel Kina och Indien)

    * Läkemedelsrester worldwide funna i avloppsvatten. Ett av de största hoten mot vår hälsa utöver skräpmat, vissa vacciner och andra kemi-produkter.

  14. “Det talar för att luftens halt bestäms av havens temperatur, d.v.s. människans utsläpp går snabbt ner i haven.”

    Är det inte så att temperaturen i haven stiger och ger utgasning av CO2.
    Varmare vatten får vi när klimatet ändras.

    Det är en säsongsvariation som kan tolkas på två olika sätt:
    När Södra halvan har sommar stiger CO2-talar för utgasningen eftersom större del av SH är vatten.
    Eller också är det grönskan på NH som suger upp CO2 när grönskandet tar fart.

  15. Jaså, vilken slutsats drar du då ? Precisera !

Comments are closed.