Världens undergång avlyst

Figur 1. Veckomagasinet WELTWOCHE ger nu ut en miljöbilaga

Bilagan har hela 28 sidor med kritik av den besinningslösa propagandan mot koldioxid. Nertill på förstasidan förklarar den:

Det går bra för klimatet, världens undergång är avlyst

Detta borde vara en sensation i medielandskapet. Die Weltwoche i Schweiz är ett vecko-magasin med en upplaga på 40.000 – 50.000 ex och fler än 100.000 läsare. Det torde också läsas på de större redaktionerna i Tyskland och Österrike.

Med “avlyst världsundergång” förklaras tydligt att klimatkrisen är en bluff. Tysktalande media kan inte längre med hedern i behåll låtsas som om ingen sagt så. Men “Heder” och “Trovärdighet” tycks inte längre värderas i de stora mediehusen.

Förläggare och chefredaktör för Weltwoche är Roger Köppel, som sedan 2015 också är  “Nationalrat”, d.v.s. parlamentariker för nationalkonservativa SVP, Schweizerischen Volkspartei. Det betyder att slutsatsen också kan offentliggöras i parlamentet, vilket gör Schweiz nästan unikt. Såvitt jag vet gäller detsamma bara i Australien.

+ – + – + – +

Ledaren på sidan 3 presenterar bilagan:

Figur 2. Ledaren presenterar avsikterna med bilagan, till höger innehållsförteckningen

Ge ingen chans åt Apokalypsen

(Apokalyps = Världens undergång)

Med detta häfte startar Weltwoche Grün som en ny regelmässig publikation med teman som Klimat, Energi, Natur, Innovation, Livsmedel, Hälsa. Miljöpolitik. På dessa områden finns ett växande flertal av nya utvecklingar, frågeställningar och rön, en tilltagande efterfrågan på lösningar, innovationer i forskning och i företag.

Diskussioner om orsaker och verkan av den globala uppvärmningen löper dock huvudsakligen i en enkelriktad bana väl inkörd av FN:s klimatpanel och därmed förbunden vetenskap. Den därigenom underblåsta allmänna stämningen av rädsla leder till att en kvinna i förbundsrådet (minister) säger att jorden brinner, till att regeringar sätter orealistiska utsläppsmål eller att parlamenten leker med lagar om “klimatnödläge”.

+ – + – + – +

Stickprov på innehållet

Innehållsförteckningen till höger har hela uppslag av kända författare som Björn Lomborg och Michael Shellenberger som båda starkt kritiserar den allmänna skrämseln för Apoka-lypsen. Nedan tar jag några stickprov för att ge en uppfattning av bredden i täckningen av klimatfrågan.

Sidorna 6 – 7: Livselixiret koldioxid

Geologen Markus O. Häring beskriver hur nödvändig koldioxiden är för livet. Ingressen lyder:

CO₂ är nyckeln till en levande planet. Dess frigörelse gör Jorden till en bättre plats.

Han förklarar att utan CO₂ finns det inget liv. Han citerar professor Reto Knutti, den mest engagerade “klimaträddaren” i Schweiz: Under större delen av Jordens historia fanns inga människor. Faktum är att vår civilisation/infrastruktur med mer än sju miljarder människor är extremt noga optimerad till dagens klimat. Ett par grader mer eller mindre spelar ingen roll för Jorden, men gör det för oss, särskilt om det går fort.

Häring har anammat IPCC:s bild. På en punkt vill jag tydligt invända: Sedan 1850 har halten koldioxid i atmosfären stigit med 40 % vilket huvudsakligen beror på mänskliga utsläpp. Jag hävdar att stigningen mest beror på varmare hav. Kanske helt och hållet.

Sidorna 8 – 11: Med klimathysterin spelar vi bort framtiden

Björn Lomborg gör som vanligt beräkningar som visar hur verklighetsfrämmande de politiska “klimatmålen” är. Genereringen av elektricitet står bara för 19 % av de globala utsläppen, men skall tvingas bli “fossilfri”. Även om alla världens regeringar når sina ambitiösa klimatmål så minskas den “Globala Uppvärmningen” bara med en 10.000-dels grad till år 2100 enligt IPCC:s klimatmodeller.

Förresten är folk inte alls så bekymrade över klimatförändringarna:

Figur 3. FN:s opinionsundersökning 2015 med 9,7 miljoner tillfrågade i de flesta länder

De rangordnade 16 politikområden efter angelägenhet. “Klimatskydd” hamnade klart sist. Områdena var följande:

  1. Utbildning, klart mest angeläget,
  2. Hälsa,
  3. Arbete,
  4. Ingen korruption,
  5. Livsmedel,
  6. Inget våld,
  7. Rent vatten och sanitet,
  8. Stöd till handikappade,
  9. Bättre infrastruktur,
  10. Jämlikhet,
  11. Pålitlig energi,
  12. Politisk frihet,
  13. Ingen diskriminering,
  14. Skydd av skogar, floder och hav,
  15. Telefon och internet,
  16. Klimatskydd.
NettoNoll, fascinationen för ett omöjligt mål

Med en serie grafer visar Lomborg hur omöjlig drömmen om en “fossilfri” värld är.

Sidorna 16– 18: “Framtiden tillhör kärnkraften”

WW intervjuar Michael Shellenberger, den tillnyktrade amerikanske klimatalarmisten, som blivit berömd med boken “Apocalypse – Never”. Han svarar bl.a:

Mötet i Glasgow visade att FN:s debatter om klimatförändringarna kan man inte ta på allvar.

Alarmismen har påverkat politiken såtillvida att produktionen av olja och gas har minskat. Det har lett till den värsta energikrisen på 50 år i Europa.

De viktigaste åtgärderna är att ställa om från kol till naturgas och sedan att driva på en övergång till kärnkraft. Då är det säkert meningsfullt med vissa statliga forskningsanslag.

WW: Hur skulle en verklig ‘Green Deal’ se ut enligt er åsikt ?

Så som Nederländerna har gjort. Där har samhället och regeringspartierna nått konsensus om att driva kärnkraften vidare och att satsa på fler reaktorer.

(Jag noterar att Shellenberger fortfarande tror på koldioxidens farliga verkan. Därför vill han gå över från kolkraft till den dyrare gaskraften.)

Sidorna 20 – 22: Hur förhindrar vi Blackouten

Konstantinos Boulouchos, professor em. ETH med inriktning på möjligast hållbara energisystem i nationell och global skala. Han skisserar en “robust strategi” med följande komponenter:

  1. Begränsning av efterfrågans tillväxt med tekniska framsteg (digitalisering), trafikplanering eller personliga och yrkesmässiga insikter så länge ekonomin tillåter det.
  2. Höjd verkningsgrad i alla steg av energiomvandling.
  3. Massivt byte av fossila bränslen till “förnybara” energikällor som sol- och vindkraft varvid ett bidrag av kärnkraft är tänkbart.
  4. Som sista utväg “negativa utsläpp” d.v.s. bortförande av CO₂ till säker lagring, slutförvar.

(Denne professor är helt insnöad i fablerna från IPCC & Co.)

+ – + – + – +

Sammanfattning

Det övergripande budskapet är att utsläppen av koldioxid skall minskas, men det är inte så brått att något “klimatnödläge” föreligger. Ingen av författarna, och kanske inte heller chef-redaktören, tycks förstå att det är själva hypotesen om koldioxidens verkan som är bluffen.

Det skall bli intressant att se ifall kommande nummer släpper fram så kättersk information.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

16 thoughts on “Världens undergång avlyst

  1. Claes. Extremt intressant. Nedgången i CO2 brukar ju sägas bero på att växtsäsongen kommer igång på allvar på norra halvkloten, under maj månad. Nu vände kurvan ner redan efter februari. Måste alltså vara något annat som tar upp CO2. Världshaven är min gissning.

    Vi följer kurvan med spänning.

  2. En annan observation vad det gäller CO2-halten är att i år verkar toppen ha nåtts redan i februari mot normalt i första hälften av maj. Mycket intressant att följa den vidare utvecklingen!

  3. #Claes Forsgårdh
    Den sedan 2016 nedåtgående globala temperaturen blir tillsammans med en successivt minskande koldioxidhalt i atmosfären synnerligen negativt för fotosynteshastigheten, eftersom den är en funktion av dessa två variabler. Maximalt läge för fotosynteshastigheten är ca 1500 ppmv och ca 5° C högre medeltemperatur än den nuvarande, till vilka förutsättningar jordens växtlighet är anpassad.
    Således innebär en utveckling enligt ovan att vegetationens tillväxt minskar och skördeutfallen efterhand blir lägre.

  4. #C.F.
    Intressant att uppmätt CO2 -halt sjunker samtidigt som antropogena utsläpp sägs öka, inte på något sätt oväntat efter en kall vinter men måste kännas jobbigt för dem som lever på alarmismen och som under år har hävdat motsatsen.

  5. Klimathotssekten har det mycket jobbigt för tillfället. De är mycket oroliga för att Putins krig i Ukraina släpper ut mycket koldioxid (inte för att människor dör och all förstörelse). Men CO2-halten bryr sig inte om detta och för första gången på länge sjunker koldioxiden jämfört med f.å. Normalt brukar CO2-halten öka med 2-2,5 ppm jämfört med f.å. vid samma tidpunkt, men nu minskar den. Mycket intressant att följa!: https://www.co2.earth/daily-co2

  6. @ Alvar Nyrén
    Jag kom fram till att linjära trenden för den globala temperaturen sedan 2015 är nedåtgående för GISS, HadCrut4 och UAH6 samt att korrektionerna för de olika tempserierna är 0,2 grader lägre för HadCrut och 0,7 grader lägre för UAH jämfört med GISS som ligger högst.
    Det betyder att vi kan lugna Petter Wolff med att vi går mot kallare tider trots ökande CO2 🙂
    Förövrigt saknar jag Thorleif med sina annorlunda aspekter på olika företeelser.

  7. Klimathotet är vetenskapligt motbevisat, klimatkrisen är en bluff och klimatnödläget en lögn.
    Och även om alla tre hade varit verkliga, skulle klimatåtgärder bara vara bortkastade pengar, som Lomborg har visat.
    Den enda vettiga klimatpolitiken är att låta klimatförändringar ske och anpassa sig.

  8. Petter Wulff. Nej, konsten är att kunna ge bevis för att kejsaren är klädd. IPCC försöker med att säga: ”Lite mer CO2 (det antropogena bidraget) ger en liten uppvärmning som i sin tur skapar mer vattenånga, som i sin tur höjer jordens temperatur.” Verkliga bevis för att kejsaren är klädd saknas. Vem har egentligen bevisbördan här? Om jag ska dramatiskt förändra och försämra något i mitt liv så vill jag ha odiskutabla bevis att 1) jordens temperaturökning är livshotande och 2) antropogena utsläpp av CO2 är orsaken till temperaturökningen. Än har jag inte sett något av dessa.

    T ex är korrelationen mellan temperatur och utsläpp av CO2 från 1850 till nu ganska dålig. Dålig korrelation brukar vara en tydlig indikation på att kausalitet saknas. D v s det ena orsakar inte det andra.

  9. Adepten: Temp Global var en indikation som inte visar helt riktigt, som jag också skrev, likt alla andra källor som försöker återge globala temperaturer m.hj.a. markstationer, men en indikation du inte behöver med UAH data på plats. Bara en indikation av flera vad UAH kan tänkas visa. NASA är t.ex en av de värsta “korrigerarna” som jag har jag nämnt.
    Temp Global data är inte en faktor i mina underlag och grafer.

  10. Karl Erik R: Konsten är kanske inte att säga att kejsaren är naken utan att ge belägg för att det skulle kunna vara så. Försök igen.

  11. Äntligen någon med lite röst som säger att:” men kejsaren är ju naken ”. Måtte det bli fler och fler som gör det. Till slut måste väl eländet upphöra, eller ska Guterres fortsätta ensam att dra undergångsprofetior från FNs talarstol?

  12. Veckomagasinet WELTWOCHEs miljöbilaga kommer inte att nämnas i PS och MSM i Sverige. 97% av svenskarna tror att koldioxid är ett gift och förstår inte att fotosyntesen kräver koldioxid. Utan koldioxid kommer 7 miljarder människor och alla djur att svälta ihjäl.

Comments are closed.