Klimatpolitkens miljarder blir vettlösa “pengar i sjön”

SVT

Stolleprojekt i kubik: “Fossilfritt stål” skall revolutionera en av de “tyngsta” industribranscherna

Traditionell tillverkning av stål utgår från malm och kol. Om jag minns rätt är volymen kol större än volymen malm. Uppenbarligen blir utsläppen av koldioxid från de höga temperaturerna i masugnar mycket stora. Projektet “Hybrit” avser att eliminera utsläppen av koldioxid från masugnarna. Istället för kol skall vätgas användas för att reducera malmens oxid. I en parallell utveckling skall LKAB producera pellets av “fossilfri” järnsvamp att exportera istället för pellets av malm.

Men stål måste innehålla en liten mängd kol förutom järn. Det avser man att tillföra från skrot.

Detta är ett stolleprojekt i kubik, när vi vet att koldioxiden är nyttig och INTE påverkar klimatet mätbart:

  1. Skiftet av teknik kräver en ny typ av masugn som måste experimenteras fram.
  2. Driften kräver stora mängder el för att hålla de höga temperaturerna.
  3. Reduktionen av malmens oxider skall ske med vätgas.

1,4 miljarder kronor har beviljats till en pilotanläggning för experimenterandet. Det är pengar som huvudsakligen kommer från rena skattepengar och företag, som ägs av medborgarna. De okunniga politikerna leker alltså risk-kapitalister med våra pengar.

400 miljarder kronor räknar man med att behöva innan någon produktion löper.

Hybrit och LKAB:s järnsvamp behöver tillsammans 70 TWh el per år att jämföra med Sveriges hela elbehov idag, 140 TWh. Regeringen har presenterat planer på utbyggnad av vindkraft på haven med 20 – 30 TWh per år till totalt 110 à 120 TWh. Det är svårt att få fram kostnader, men de verkar bli storleksordningen:

500 – 1.000 miljarder kronor, oräknat de ledningar som kommer att behövas.

Vätgasen produceras genom elektrolys av vatten, vars kostnader jag inte funnit några uppgifter om. Däremot har 250 miljoner kronor anslagits till en pilotanläggning för lagring av gasen i ett bergrum 30 meter under jord. Som bekant har väte den minsta molekylen, så liten att den t.o.m. kryper igenom järnplåt. Hur man skall få den att stanna i ett bergrum har jag inte sett någon förklaring till.

CCS, Carbon Capture and Storage

På flera håll lägger man skattepengar i projekt för att “dammsuga” koldioxid ur luften för att komprimera och pumpa ner i underjordiska “slutförvar”. Det gäller bl.a. Växjö och Stockholm.

Det är totalt meningslöst. All koldioxid som lagras undan blir ersatt av utgasning från haven. Det är bara en fråga om hur lång tid det tar. Då klimatförändringar är en långsam process hinner det fullbordas utan att påverka klimatet (om man tror att koldioxid påverkar klimatet).

Storleksordningen

Detta är bara ett försök att illustrera storleksordningarna på några av de vanvettiga kost-naderna som följer av den blinda tron på koldioxiden som klimatets styrspak. Kostnader som omedelbart kan sparas så snart politikerna erkänner sig lurade.

Det handlar alltså om c:a 2.000 miljarder för 10 miljoner invånare. Det blir 200.000:- per person. En halv miljon för många hushåll.

Så viktigt är det att Du gör något. Försök få ihop ett halvdussin bekanta villiga att demonstrera med plakat på gatorna. Hör av dig så sänder jag plakat. Stänger att hålla upp dem med får du skaffa lokalt. Vi måste få den vilseledda allmänheten att förstå hur lurade de är. När väljarna förstår, kan politikerna fås att förstå.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

11 thoughts on “Klimatpolitkens miljarder blir vettlösa “pengar i sjön”

  1. Lars K: Att Tyndall och Arrhenius tyckte mer värme var bra, är ett uttalande om deras åsikter. Deras analyser är intressantare. Arrhenius räknade ut att månljuset dämpades i proportion till hur lång väg de gick genom atmosfären; dvs. i proportion till mängden passerad koldioxid.

  2. #Otto S
    En av de bästa liknelser jag sett:
    ”Fjerner man noe CO2 fra luften, sørger havet for at det blir likevekt igjen.

    Det blir som om man skulle pumpe vann fra en fjord til en annen. Havet flyter bare inn. Bortkastede penger!”

  3. Tyndall mätte spektra av olika ämnen och upptäckte att somliga gaser absorberar i vissa band i infrarött. Då dessa gaser finns i atmosfären, insåg han att de bromsar en del av den värmestrålning som försöker ta sig igenom atmosfären på väg ut i rymden. Han såg att vattenånga absorberar mest av dessa gaser som finns i atmosfären, och därmed är viktigaste. Han insåg att utan vattenånga i atmosfären, skulle landytan frysa varje natt och högre liv vara omöjligt. Han tyckte att det var positivt att vattenånga, och i viss mån andra gaser, har den värmande effekten.
    Arrhenius insåg att mänskligheten höll på att öka halten av koldioxid, en av de där andra gaserna. Det borde värma jordytan, vilket han tyckte var positivt. Han försökte räkna på hur mycket uppvärmning den extra koldioxiden orsakar. Han räknade totalt fel, och överskattade kraftigt koldioxidens klimatpåverkan.
    Dagens koldioxidfobiska klimathotsreligiösa har egentligen ingenting att hämta hos Tyndall och Arrhenius, som bägge ansåg att värme är bra. Det hindrar dem inte från att försöka.

  4. Bäste PW !

    Det är en ÅSIKT.

    Vilka FAKTA har du ? Observera att IPCC bygger sina argument på datorsimulerade “klimatmodeller”, som skapas med åtminstone 30 gissade parametrar. De har alltså INGET SOM HELST BEVISVÄRDE. Tyndalls och Arrhenius gjorde “ANTAGANDEN”, d.v.s. gissingar.

    Vilka fakta har du ?

  5. Tron på koldioxidens klimatproblem är inte blind. Sedan Tyndalls och Arrhenius dagar har det funnits sakskäl att misstänka koldioxiden för att orsaka klimatpåverkan.

  6. När jag skriver “fascistisk” regering så menar jag inte uttryckligen att politiker i gemen i en sådan regering ska uppfattas som fascister, ….ännu. Ivf inte de flesta. Nej, det handlar om Sverige som en liten bricka successivt håller på att inkorporeras i ett EU med växande korporativ styrning. C19 har varit en ögonöppnare för många. Klimatet likaså och Ukraina ser hittills ut att gå i samma riktning.

    När jag för flera år sedan såg en dokumentär som gjorde nedslag i vardagen hos ett antal vanliga politiker i riksdagen beskrev de hur uppåt 80% av deras tid gick åt att läsa och följa upp det ständiga mass-flödet av EU-byråkratins rapporter och info-mtrl. Många beskrev sin situation som mycket pressande då de upplevde att de inte hade tillräcklig tid att få ägna sig åt direkt påverkbara demokratiska frågor här hemma eller att de t.o.m tappat kontakten med den svenska verkligheten (mellan raderna).

    Hur ska svenska politikers kompetens växa om de bara blir EUs verktyg! De genomför det som åläggs dem.

  7. Vi är i snabb takt på väg att bli ett U-land. Ministrar och oppositionspolitiker med en bildnings- och kunskapsnivå som ter sig skrämmande låg.

    Såg en facebook kommentar om Strandhälls uppspärrade blå ögon när hon försöker övertyga. “Lyset är på – men ingen hemma.” Jag brukar avhålla mig från lyteskomik, men denna one-liner är för bra.

  8. Stålverk 80 i kubik

    Frågan är om de kommer att avbryta i tid likt i Norrbotten(s) Järnverk då valet (1976), lågkonjunkturen och borgarna stoppade sossarnas mega-projekt. Hittills är det väl bara SSAB som experimenterar?

    Tyvärr riskerar vi få en riktigt fascism-regering med S och M(falangen) i höst om man får tro Magda’s ord nyligen.
    Endast en större ekonomisk kris eller varför inte WWIII kan stoppa idiotin!

    Vår grundlagsändring säger numera inte att “makten ska utgå från folket” utan att “Sverige är en del av EU”, dvs oligarker et al bakom Kommissionen i dagens tappning. Korporativism är fascism som bekant och WEF är i högsta grad inblandade. WHO med B Gates och Wellcome Trust tar snart hand om den Sociala Pelaren medan ECB fortsätter att handha finanserna med stöd av Fed Reserve och dess regionala Wall Street entourage Blackrock, State Street samt slutligen Vanguard där de mest hemliga familje-namnen är registrerade via en stiftelse.

    Det enda positiva med denna totalitära utveckling är att kärnkraften kommer men först måste klimatalalarmismen få oss alla på knä samt en helt ny maktordning etableras. 2030 är deras mål.

  9. Å fjerne CO2 fra luften MÅ være det mest idiotiske forslag som finnes. Om man skal stole på IPCC sine egne tall er mengden CO2 I havet ca 38000GT, i luften 800GT og i skog, myr, levende vesener ca 1800GT. Menneskene slipper ut ca 38 GT. Havene dekker 70% av jordkloden.

    På Mauna Loa der man har den offisielle målingen, viser deres målinger at det endatil på daglig basis er slik at CO2 varierer. På natten går den ned, på dagen går den opp. Det er solen som varmer havet omkring øya som gjør dette. Henry’s lov om gasser i vesker gjelder, og denne loven sørger for likevekt mellom det som er i havet og det som er i luften. Fjerner man noe CO2 fra luften, sørger havet for at det blir likevekt igjen.

    Det blir som om man skulle pumpe vann fra en fjord til en annen. Havet flyter bare inn. Bortkastede penger!

Comments are closed.