Är höstens “elprischocker” redan glömda ?

Thomasz Sienicki-Wikimedia Commons

Vattenfalls vindkraftspark Lillgrund utanför Malmö byggdes 2007–2008 och är numera föråldrad.

2022-03-14, Kristianstadsbladet, Christer Neideman:

Ny vindkraft är miljövänlig och billig!

Han börjar med att förneka att Naturskyddsföreningen är en lobbyorganisation, fast det är uppenbart för alla iakttagare att så är fallet. Sedan skyller han de höga elpriserna på kriget i Ukraina, fast de helt beror på Miljöpartiets ansvarslösa nergipolitik.

2022-01-17, Kristianstadsbladet, Ernst Herslow:

Är höstens “elprischocker” redan glömda ?

Än en gång (14/3) kastar Christer Neideman (CN) ut allvarliga anklagelser mot mig (osanningar, felaktigheter etc.), och än en gång vägrar han att ge ett enda exempel. CN vägrar som mången vindkraftsförespråkare också att ta till sig fakta. CN arbetar för Naturskydds-föreningen, vars mål enligt hemsidan bl a är att ”påverka beslut om natur och miljö”. Att organiserat påverka beslut är en definition av en lobbyorganisation, vad än CN påstår.

CN sänker sig till S-regeringens nivå och marscherar patrull med sossarna när han skam-löst och cyniskt utnyttjar Rysslands tragiska anfallskrig mot Ukraina med sitt påstående att kriget kommer att leda till kraftigt ökande el- och energipriser. Har CN redan glömt höstens elprischocker och de sedan länge gällande skyhöga sosse-priserna på bensin och diesel? Det råder drygt 50-procentiga skattesatser på bränsle; höga elskatter (elskatten har på 10 år ökat med 26 %!); en huvudlös ”grön” politik med en meningslös så kallad reduktions-plikt samt en vettlös utbyggnad av osäker vindkraft med samtidig nerläggning av stabil kärnkraft. Detta sammantaget har sedan länge pressat upp energipriserna.

CN har hittat en timme när vindkraften når upp till 10 000 MW. Dagen efter, den 21 januari kl. 23, nådde produktionen bara upp till en fjärdedel, 2 500 MW, och den 31 januari är vind-elen nere i mindre än en tiondel, 856 MW! Kärnkraften levererade vid alla tillfällena sina stabila, planerade 6 900 MW. CN visar, förmodligen oavsiktligt, med sitt exempel på det orimliga i att basera en välfärdsstats energitillförsel på en så opålitlig källa som vinden.

CN hänvisar till en planerad vindkraftsindustri med irländska intressenter i havet utanför Blekinge. Man får hoppas att irländarna känner till alla fiaskon förknippade med storvulna vindmölleprojekt. Ta till exempel mångmiljonförlusterna (över 80 miljoner!) som Region Gävleborg åsamkat skattebetalarna med sina ”lönsamma” vindmöllor i Kalmar.

Politikerna från S, MP och C som är ansvariga för den kraschade energiförsörjningen måste såväl ställas till ansvar som bytas ut, samtidigt som den dyra, miljöförstörande, opålitliga och systemstörande vindkraften måste stoppas och ersättas av pålitlig och planerbar kärnkraft. Det pågående S- och MP-märkta vanstyret är sprunget ur en ovetenskaplig klimathysteri, som resulterat i en meningslös jakt på livets gas (koldioxid). För att komma ur rådande krisläge måste vi lägga ner det klimatpolitiska rådet, avskaffa klimatlagen och hoppa av Parisöverenskommelsen.

Ernst Herslow

Hästveda

+ – + – + – +

Två långa insändare med kritik av klimatpolitiken

Jag ser det som en förhoppningsfull utveckling att samma dag kunna posta TVÅ insändare med tung kritik av den förda klimatpolitiken. Det kan betyda en viss tillnyktring inom media. Vi kan bara hoppas att den sprider sig.

Ovanstående meningsutbyte är typiskt för den okunnighet och brist på logik alarmisterna ständigt visar. Herslow bemöter med bedövande klara fakta. Måtte journalister snart förstå den skillnaden.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

7 thoughts on “Är höstens “elprischocker” redan glömda ?

  1. Haha, Ivar A., det var en riktigt svidande pil rakt in i hjärtat på vindmölle-industrin. Detta praktiska exempel bekräftar bara mönstret: när det blåser mycket, levererar vindmöllor mycket, alltid till de lägsta priserna i den svängande elprismarknaden.

    Om det är lönsamt, lämnar jag till andra att bedöma, vad jag förstår försöker andra elproducenter att undvika leverera till 25 öre/kWh……..

  2. Vindkraften och exporten (3243 MW) är lönsam idag. 25 öre per kWh i hela landet.

  3. En organisation som propagerar för vindkraftsutbyggnad ska naturligtvis inte kalla sig NaturSKYDDSföreningen, utan NaturFÖRSTÖRARföreningen! Vindkraft är bara dyr och meningslös miljöförstöring.

  4. Konferensen ”Wind EUROPE 2022 I Bilbao har just avslutats. Med pengar från EU-Komissionen håller man på att sjösätta ett 2 MW vindkraftverk på prov.
    Saitec Offshore Technologies står för den flytande delen och RWE Renewable för vindkraftdelen. Två st 30 meter långa ”betongsilos” skall hålla vindkraftverket flytande.
    https://youtu.be/OKDfdAYszLg

    Jag menar att man istället borde installera två kärnkraftverk i dessa betongsilos, höjd 20 meter, diameter 2,7 meter, med en sammanlagt effekt på 120 MW.
    https://klimatsans.com/2021/11/18/hellre-saker-karnkraft-an-halsofarlig-vindkraft/

  5. Läste nyligen på Samnytt.se att England nu skrotar sina vindkraftsplaner. De skall i stället satsa på planerbar kärnkraft. Officiellt vill de inte vara beroende av Putin/Ryssland.
    Undrar om det kommer något dundrande reportage i SVT om detta.

Comments are closed.