Världsledande klimatmål för konsumtion och export

Figur 1. Sverige skall bli bäst i världen igen, först i världen med klimatmål för konsumtionen

Så skall utsläppen av konsumtion och export minskas till år 2030, 2040 och 2045 enligt förslag från Riksdagens samtliga åtta partier. De är emellertid osams om vägen till målen.

+ – + – + – +

Publicerad 07 april 2022

Idag har regeringen tagit emot Miljömålsberedningens delbetänkande till regeringen, där beredningen bland annat föreslår att det klimatpolitiska ramverket ska kompletteras med mål om klimatpåverkan från konsumtion och klimatnyttan från export.

+ – + – + – +

Figur 2. Mål för Sveriges exports klimatnytta

Då vi är så duktiga i Sverige, är det naturligtvis rimligt att vi får tillgodoräkna oss den höga standarden(eller kanske den låga) på de produkter vi exporterar. De gör ju världen bättre.

Flyget och sjöfarten

Flygets och sjöfartens klimatpåverkan ska inkluderas i befintliga territoriella klimatmål.

  • Utsläpp från bunkring till internationellt flyg inkluderas i Sveriges långsiktiga territoriella klimatmål.
  • Halva delen (50 procent) av utsläppen från fartyg på internationell resa som anlöpt eller avgått svensk hamn inkluderas i Sveriges långsiktiga territoriella klimatmål.
  • Koldioxidutsläpp från inrikes flyg inkluderas i etappmålet för inrikes transporter till 2030.

Offentlig upphandling

Det klimatpolitiska ramverket ska få genomslag i offentlig upphandling.

  • Mål om att utsläpp från offentligt upphandlade varor och tjänster ska minska snabbare än utsläppen från samhället i övrigt.
  • Lagstadgad skyldighet för alla upphandlande myndigheter och enheter att beakta de nationella klimatmålen i sin offentliga upphandling
  • Övriga förslag inom utbildning, tillsyn, statistik och resultatredovisning

+ – + – + – +

Byråkraternas drömmar

Så fullföljer vi de viktiga byråkraternas drömmar: Tänk så mycket data som skall samlas in, sammanställas, göras statistik av och bli underlag för viktiga beslut beträffande de flitiga undersåtarnas dagliga verksamhet.

Sen måste man ju skriva instruktioner för beräkning av fartygens utsläpp. Om en båt kommer från Shanghai, men lossat ett par containrar i Hamburg, skall man då räkna med resan från Kina eller från Tyskland ? Och hur kollar man att kaptenen talar sanning ?

Så gör vi välfärdsstaten ännu lite godare och vi blir dessutom berömda i hela världen !

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

18 thoughts on “Världsledande klimatmål för konsumtion och export

  1. PW !

    Datormodellerna duger endast till att lura de okunniga. Innan någon enda modell visat sig kunna förutsäga utvecklingen i 60 år, är värdet av alla modellerna NOLL. Endast en rysk version har visat resultat som tillåter en liten förhoppning om att klara de 60 åren.

    Notera att två av de främsta modellmakarna förklarat att “alla gamla beräkningar är fel” enligt intervju i WSJ.

    För övrigt räknar de på FEL PROBLEM: Vad som händer i atmosfären, när det är mycket viktigare vad som händer i haven. Och allra viktigast är vad som händer i Solen.

    Den “enorma mängden mätningar” är till för att förvrida huvudet på okunniga.

  2. Sture: En enorm mängd mätningar finns och används i de datormodeller, som är ofrånkomliga för att hantera alla data. Modellerna är inte perfekta, men ju mer indata de får, desto bättre kan de göras.

    Bland studier med starkt mätunderlag finns Lonnie Thompsons undersökningar av tropiska glaciärer.

  3. Klimatmålen är utvecklade av alla riksdagspartierna även SD.
    Men de har olika syn på dem.
    Ser att SD (Kinnunen) i dagens SVD skriver att nettoutsläppen som vi har uppgår till 6,3 miljoner ton CO2. Detta är det få partier som vill föra fram.
    Skogen som kolsänka är betydelsefull!
    Vi måste få dessa tillgodoräknade innan vi sågar ner skogen och eldar upp den för att bli koldioxidsmarta!

  4. #PW
    I grund och botten gillar jag när någon kommer med påståenden som gör att man behöver tänka till – vilket gjorde att jag uttryckte mig gillande de första gångerna som jag såg dina inlägg.
    När däremot inläggen tenderar att bli upprepningar med tydliga tecken på faktaresistens så dör diskussionen … det finns ingenting nytt att kommentera – jorden är och förblir tydligen platt, för det har prästerskapet sagt …

  5. Bäste Petter !

    Nämn någon studie, som baserar sig på mätningar istället för datorsimuleringar med in-data, som av nödvändighet till stor del är gissade.

    Smit inte från detta nu.

  6. Göran J: Nej verkligheten är att det finns en stor mängd studier som pekar på koldioxidens problem för klimatet. Då blir Miljömålberedningens rekommendationer följdriktiga. Man kan hoppas på en alternativ verklighet, men den har svagt stöd i klimatforskningen.

  7. De 24 störta lastfartygen släpper ut lika mycket koldioxid som alla världens bilar.

    Hur mycket koldioxid släpper de fartyg ut som transporterar palmolja till Sverige för utblandning i drivmedel? Jag gissar på att de släpper ut mer koldioxid än vad som förväntas minska av att blanda i palmolja. Då är inte koldioxidutsläppen medräknade för produktionen av palmoljan.

  8. Det är inte bar fartyg och flygplan som är mål för utsläpp utan varje människa på jorden också.

    Det fungera på sådant sätt att varje människa får ett antal kilo koldioxid per månad att hushålla med. Vid varje köp du sedan gör räknas det ut en vikt i koldioxid som dras av från din månatliga tilldelning.

    Ska du ut och resa en längre sträcka, då måste du ha sparat ihop koldioxid som räcker för resan, dvs. du måste spara in något annat så du kan spara koldioxid.

    Det finns många sätt att hålla folk i träldom. Det behövs inga bojor eller vakter. Hu så hemskt kanske i tycker, men var inte oroliga; staten förser er med lyckopiller i framtiden.

  9. # Göran J : Man får intrycket att de stenar, som hon vänder, ingår i riksbyggets grund. Inte konstigt om välfärdssamhället vacklar.

  10. Detta är så verklighetsfrånvänt så jag tror att detta är ett skämt. Hur ända in i h…..e skall vi få ett försvar med fordon, fartyg, flygplan, reservkraft plus en mängd andra funktioner utan diesel eller bensin motorer????
    Skall vi sedan bli medlemmar i NA TO så styr vi knappast själva vilket bränsle som skall användas i våra militära fordon, flygplan, fartyg, elkraftverk m.m.
    Hela politiska etablissemanget totalt verklighetsfrånvända. Magdalena får gärna plocka stenar men för vårt lands bästa låt henne göra det någon annan stans än i Regeringsbyggnaden.

  11. Hur kan några andra partier än MP, och möjligen V, gå med på den där galenskapen?
    Det är egentligen en slags socialism, och ändå går partier som påstår sig vara borgerliga med på det.

  12. Tragisktatt alla partier står bakom. Vad händer om alla andra länder fortsätter som nu eller värre men Sverige anammar detta? Ska vi då inkluderas deras utsläpp i vårt budget.

    Hur ska vi kunna köpa “miljösmart” om en stor del av tillverkningen sker i Kina. Då tar vi över lite av deras utsläpp.

    Slutligen, om alla länder ligger kvar på sina nuvarande nivåer är väl bra nog. Kolla på kurvan över koldioxidutsläpp, den ökar år för år. Rimligt är väl först att stabilisera den och sedan se om den behöver minskas.

  13. Hela det etablerade politiska etablissemanget ( politiker, klimathotsfanatiker, journalister….) förstår inte att de sitter på läktaren och följer sina “direktiv”/kommandon, om hur vi ska röra oss i energihänseende de kommande 20-25 åren.

    Verkligheten knackar på dörren. Kanske hoppas de på att den framgångsrika sådden “Agenda 2030” som de framgångsrikt låtit nyttiga idioter till lärare banka in i den kommande generationen i decennier. Än så länge har det gett enstaka resultat, ingen har väl missat “Greta”.

    När verkligheten kommer in, det sker snart, och de unga Agenda2030-marinerade plötsligt upptäcker att deras mobiler inte fungerar hela tiden, lamporna släcks då och då, samtidigt som himlen fortfarande lyser som oskyldigt blå, inser att de blivit matade med rödgröna drömmar…..

  14. Den svenska “eliten” tjänar inte folket. Folket förtjänar inte eliten. Logiskt md skilsmässa!

  15. Enligt regeringen och den klimathotsreligiösa sekten är höjda skatter och bidrag till gröna projekt lösningen på den fiktiva klimatkrisen. Väntar på en ny skatt eftersom vi lever i ett klimatnödläge.

Comments are closed.