Mindre skörd utan natur-gas hotar fattiga med svält        

En av världens stora tillverkare av konstgödning, CF Industries, har stängt två fabriker i UK på grund av dyr naturgas och el

Tege Tornvall:

Mindre skördar utan naturgas. Fattiga länders försörjning hotas.

Europas, USA:s och övriga västländers gemensamma ansträngningar att minska beroendet av främst rysk naturgas hotar fattiga länders försörjning med gödningsmedel för effektivt jordbruk.

För tillverkning av gödningsmedel är ammoniak och gasen metan viktiga beståndsdelar. Även gödsel från boskapsdjur är viktig, men för globalt jordbruk är industriellt framställda gödningsmedel svåra att undvara. Och de framställs med naturgas som råvara, alltså metan.

Men Ryssland är Europas ledande leverantör av naturgas. Till de främsta sanktionerna mot Rysslands krig mot Ukraina hör att minska eller avbryta importen av rysk naturgas.

Eftersom flertalet europeiska länder har egna fyndigheter av naturgas, kan de egentligen klara sig utan denna import. Men de vill inte exploatera sina egna tillgångar av miljö- och påstådda klimatskäl. Detsamma gäller USA, som stängt sin gasimport från Kanada.

Med minskande eller ingen kärnkraft blir Europa, USA och Australien beroende av dels vind- och solkraft, dels biokraft och kolkraft för sin fortsatta el- och energiförsörjning. Men det blåser och är solsken bara ibland, och biokraften räcker inte till i konkurrens med mat och andra behov.

Därför blir det mer konkurrens om kolbaserad energi = kol, olja och gas. Det  drabbar fattiga länder, som sällan har andra energikällor utom ineffektiv och hälsovådlig förbränning av växtrester och dynga.

Det bådar tyvärr för hotande hungersnöd i fattiga länder, som annars varit på väg mot bättre livsvillkor med gott om energi från just kolbaserade källor. Globalt svarar kolbaserad energi för 80-85 procent av världens energiförsörjning. De flesta fattiga länder har inget annat.

Tege Tornvall

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

14 thoughts on “Mindre skörd utan natur-gas hotar fattiga med svält        

  1. @Petter Wulff.
    https://klimatsans.com/2018/02/21/den-mesta-oljan-ar-inte-fossil/
    Det är ju sedan länge känt och bevisat av vetenskapen, att oljan inte är att betrakta som “Fossil” per defenition.
    Men hur skulle det vara ifall du “levde som man lär” och vidimerar dina påståenden?
    Liasom talesättet “Att kasta sten i glashus” har du helt uppenbart inte haft kännedom om.

  2. Gaphalsen: Varför inte låta oss andra ta del av dina nya rön? Dvs. ge oss en källhänvisning.

  3. Utan hjälp av Putin eller alarmister så har vi problem med vattenförsörjningen.

    Vem skall vi ösa galla över? Resurser kan ha sina gränser!

    men det är skönt att släppa ifrån sig övertrycket inombords – ev till nytta

  4. Reduktionsplikten kommer från okunniga politikers övertygelse om att oljan och gasen är en fossil – ändlig – produkt, och kommer att ta slut snart. Därför ska den blandas ut med alternativbränsle som är både dyr och usel och på sikt kommer att förstöra våra motorer.
    Men det blir så här när okunniga politiker får härja fritt och fantisera.
    Nya rön visar att oljan ingår i kolets kretslopp och nyproduceras hela tiden. Oljan är därför inte fossil. Men ett lika uselt som vanligt sätt att argumentera politiskt är att basunera ut en lögn tillräckligt många gånger så att den lögnen till slut uppfattas som en sanning.
    På samma sätt görs med frasen “Sverige behöver invandring från länder med outbildade människor. Aven detta påstående är en lögn som upprepats så ofta att folk i gemen börjat tro på det tramset också.
    Palme myntade uttrycket “Politik är att vilja” på 60-talet. Det borde varit “Politik är att ljuga” för att få sin vilja igenom.

  5. Det gäller att vara på spåret. Vi har kanske kväve så det räcker!
    Om vi följer regeringens krav på kretslopp kanske vi inte behöver naturgasens och
    konstgödning. Våra avloppsreningsverk tar hand om vår skit som förr släpptes orenad ut i havet. När man sedan började “rena” skärptes reglerna för utsläpp allt mer – men
    man fortsätter att låta vattnet i ut i hav och sjöar – nu med gränsvärden som ändå medverkar till övergödning. För att klara gränsvärden för fosfor fäller man med något som binder fosforn i fast form. Denna produkt lägges sedan till slammet som lägges på åkrarna som gödning. Vi fällningen försämras egenskaper för upptagning av växt men kan ändå tillgodoräknas för att balansera mängden kadmium. Därmed slipper man att kassera slammet. Kväve i utsläpps-vatten reduceras genom luft-inblåsning och därmed klaras detta gränsvärdet men bidrar ändå till övergödning i haven. Luft-blåsningen bidrar till hög el-användning i avloppsreningsverket. Det finns mycket att göra för att hålla taget om resurserna. Det gäller el-fosfor kväve – tranporter av slam osv

  6. PW, det känns som ditt uttalande om att de fattiga inte vill ha konstgödsel passar ihop med Marie Antoinettes…”då får de väl äta bakelser…”

  7. 1905 startade två normän Sam Eyde och Kristian Birkeland företaget Norsk Hydro . De startade tillverkning av kvävegödsel med sitt patent som framställer kvävgas genom en elektrisk ljusbåge i norska Rjukan. Produkten kallades Norgesalpeter sedemera kalksalpeter. Då var det elektricitet inte naturgas som var råvara. Finns det billig el behövs ingen gas för att framställa kvävegödselmedel. Sverige var tidigare självförsörjande på handelsgödsel genom företaget Supra. Men för 30 år sedan köptes företaget av norska Hydro som strax därefter lade ned den svenska delen

  8. Inte bara de fattiga är hotade på lång sikt. Den som vill ha en värld som inte använder fossila bränslen, vill också ha en värld med utbredd svält. Fossila bränslen behövs för att driva jordbruksmaskiner, som traktorer och skördetröskor. Fossila bränslen behövs för att tillverka konstgödsel. Fossila bränslen behövs för att transportera livsmedlen från bönderna till affärerna.

  9. Petter

    Världens fattigaste vill ha mat. Med konstgödning kan vi generera ett överskott som skänks eller säljs billigt till de fattigaste.

  10. #PW : Tänk två steg. T ex Ukraina har exporterat MYCKET brödsäd till Egypten. Ukraina behöver förutom fred även konstgödsel. I avsaknad på båda blir det hungersnöd i Egypten. Motsvarande gäller många andra u-länder.

  11. Världens fattigaste torde inte vara storkonsumenter av konstgödsel.

  12. Vindkraft fördyrar el, nedlagd kärnkraft fördyrar el, Corona som orsakat fraktinfarkt, utlandsförbindelser för elkraft som krävs av EU, krig i Ukraina. Allt orsakar högre priser men vad man skyller på kommer bero på vilka preferenser man har. Det blir omöjligt för den genomsnittlige väljaren att hålla isär.

  13. De höjda priserna på drivmedel, el och mat kommer att öppna ögonen på allmänheten. Korthuset kommer att raseras precis son Berlinmuren och Järnridån.

  14. Detta faktum kommer klimathotsalarmisterna inte att bry sig om, de kommer att jubla över mindre förbränning av kol, eller?

Comments are closed.