Med hund hittar man 3 ggr fler offer för vindkraftverk

explosivhund

Hundar hittar 3 ggr fler småfåglar och 6 ggr fler fladdermöss

Vindkraftverk VKV har visat sig vara enorma mordmaskiner. En tidigare post behandlar dödstalen för USA:s mest skyddsvärda art: Den vithövdade örnen. Där skall elföretagen betala ett pris för varje dödad örn. Men hur kan man räkna dödade örnar ? Skall en vakt sitta vid varje VKV och observera. Eller skall ett vaktbolag göra en runda till alla VKV en gång i veckan ?

I senare fallet, hur många kadaver hinner försvinna på en vecka ? Gamar, korpar, kråkor, råttor och rävar kan dra iväg med ett kadaver på någon enstaka dag. Den uppgiften har jag från en av våra medlemmar som fick ett VKV intill sin motionsrunda, så han kollade ett par gånger i veckan.

Jag tar några uppgifter från en sammanställning av 825 artiklar om problemet gjord av Vijay Jayaraj i Bengaluru, Indien, examinerad från University of East Anglia, England. Han forskar för “The CO₂ Coalition”.

Killing Fields of Wind Energy Cannot Be Ignored

(Vindkraftens dödsbringande fält kan inte ignoreras)

I USA uppskattas vindkraftverken döda 888.000 fladdermöss och 573.000 fåglar varje år. Den senare siffran är mer än dubbelt så hög som de 230.000 fåglar den officiella myndigheten U.S. Fish and Wildlife Service uppger. Det illustrerar den stora osäkerhet som råder.

I Finland noterar man att ett stort antal arter drabbas utöver stora rovfåglar. I Norge finner man att branschen inte har lyckats undvika platser med särskilt stor påverkan på fåglar.

I Bulgarien har man noterat ökad dödlighet och förlust av livsmiljöer. Djuren flyttar undan VKV. Så har man märkt en tydlig nedgång i populationen av ripa i närheten av VKV. Forskarna kräver att boplatser för ripa fredas från etableringar av VKV.

Hundar hittar många fler dödade djur

Med hjälp av hundar har man hittat 2,7 ggr fler småfåglar och 6,4 ggr fler fladdermöss. Detta understryker osäkerheten i de uppskattningar som finns av dödstalen. Ju större fåglarna är, desto lägre kan man anta att denna siffra är.

Hur räknar man på havet ?

Fågel-livet kan vara livligt även på havet, särskilt vid sådana grund där man bygger VKV. De fåglar som skadas och faller ner i vattnet lär försvinna från ytan mycket snabbt. Hur skall man då räkna fram dödstalen ?

Påverkan finns även under vattenytan. Fiskets organisationer har märkt en tydlig nedgång i fångsterna av sill i södra Östersjön i anslutning till byggen och drift av VKV på Kriegers Flak. Sill påstås höra bra. Buller från VKV sprids långt i vattnet.

Har sillen bara flyttat till andra områden för reproduktion ? I så fall vart ? Eller är arten så störd att förmågan till reproduktion minskat allvarligt.

OCH, vindkraften är olönsam och onödig

Alla dessa problem har vi på vindkraftens minus-sida, medan vi inte har någonting alls på dess plus-sida annat än falska förhoppningar baserade på en bluff . . .

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

9 thoughts on “Med hund hittar man 3 ggr fler offer för vindkraftverk

  1. Fåglar och andra flygande djur kan även skadas av vindkraftverken i olika grad och plågas och dö långt senare och på andra ställen upp till flera km eller mer från snurrorna.

  2. Vindfläktskraft är fĺerdubbel samhällsekonomisk förlust, bl.a.: Ju fler/mer desto
    • större fågeldöd och rubbad ‘kvarvarande’ biologisk mångfald
    • snabbare förslitning av återstående kärnkrafts- och vattenkrafts frekvensstabiliserade kapacitet
    • högre accelererande ekonomisk, onödig utgift och beskattning av medborgarnas elförsörjning
    • fler miljöförstörande oreglerbara deponier av icke-återanvändbar teknisk komposit av ‘möllevingar’
    • högre alternativkostnad för använt ytutrymme ’till lands och havs’ för vindfläktsparker, inkl privata kostnader för bostäders minskade värde vid relativ närhet till vindfläktskraft.

    Därtill gömda, ännu outredda hälsokonsekvenser för människor och djur av infraljud från vindfläktsaggregat och -parker; en långsiktig, sannolikt betydande samhällsekonomisk kostnad, som ingen politiker ännu vågar ‘närma sig’.

    Alla parker bör snarast nedmonteras och ersättas av reglerbar elkraft. Reglering av vindkraft enligt maskindirektivet samt lagändring som endast tillåter lokala vindkraftverk vid industrianläggningar, utan inkoppling till det allmänna elnätet.

  3. Är det därför som företagen vill spärra av områdena runt vindmöllorna?

    Kan skottlossningen som sägs ha skett mot en mölla egentligen vara ett sätt att få fortsätta lemlästa flygfäna ifred?

  4. Petter
    Danskarna får betala 249 öre per kWh trots den billiga vindkraften. Den dyra kärnkraften i Sverige kostar 70 öre per kWh. Hur går det med vätgasprojekten, Hybrit med flera, som baseras på förnybar el (vindkraft) om elen koster 249 öre per kWh?

  5. Små, flygande djur behöver inte ens träffas av ett vindkraftverks vingar för att dödas. Dessa propellrars spetsar rör sig så snabbt genom luften att det skapas tryckvågor som krossar inre organ för små djur som är många meter därifrån.
    En vindkraftspark kan omöjligt ge tillräckliga intäkter för att täcka alla kostnader. Så det är inte så konstigt att vindkraftsbolag endera är nära konkursens brant, eller redan har gått i konkurs.

  6. PW: “Elbehovet” är politiskt framtvingat genom stängning av kärnkraftverk. Vind ger bara el när det råkar blåsa lagom. Det gör det som bekant långt från alltid. Faktiskt årligt utbyte är 25-30 procent av maximalt möjligt.”Ekonomi” är likaså politiskt drivet. Det syns på tyska och svenska elpriser. Vattenkraft och kärnkraft ger höga initiaökostnader men låga driftskostnader för jämn produktion under lång tid.

  7. Det verkar inte vara ett enda vindkraftsbolag i Sverige som går med vinst, trots subventioner.

    Desto fler vindkraftverk, desto sämre eldistribution.

    Sedan finns de det som inte har intelligens att förstå det.

  8. Petter Wulff: Nullius in verba! Håll dina postmoderna teorier för dig själv! Allting är ju ändå subjektivt enligt dina o postmodernisternas föreställningar. Logik och sakliga invändningar syftar enbart till att bevara rådande maktstrukturer.
    Dina tidiga inlägg kunde man fördra som roande inslag på grund av deras absurditet. Men det nöjet är för länge sedan ett minne blott.

  9. Ekonomin och elbehovet ser ut att vara på vindkraftens sida.

Comments are closed.