Franskt köldrekord sedan 1947 för natten 3 – 4 april

Professor Rémy Prud’homme är en av de flitigaste medverkande i L’association des climato-réalistes

Då ett nytt franskt köldrekord noterades för natten mellan den 3:e och 4:e april, gjorde han en nykter analys på bloggen med den enkla titeln:

La nuit du 3 au 4 avril

Natten mellan den 3 och 4 april var mycket kall i Frankrike. Temperaturerna låg mellan 0° och -9°, klart under säsongens medelvärden. Enligt Météo-France har vi faktiskt aldrig haft en så kall aprilnatt sedan 1947.

Vad säger detta oss om den globala uppvärmningen? Inte mycket.

Global uppvärmning är ett fenomen på medellång eller lång sikt, som bara kan mätas över flera års perioder. Det är ett mycket långsamt fenomen, och mycket blygsamt: jordklotets medeltemperatur (i den mån man kan ge mening åt detta koncept genom att göra medel-värden för miljontals timtemperaturer registrerade på tusentals olika platser) verkar ha ökat med cirka 1,1 grader Celsius mellan 1870 och 2020. Runt denna något uppåtgående trend visar klimat och temperatur stora variationer.

Om man tittar noga så skulle man säkert hitta tidigare (särskilt på 1600-talet) nätter som var isiga, eller till och med mer isiga, än den vi just haft. Den kalla natten den 3 april i Frankrike säger praktiskt taget ingenting om utvecklingen av världens klimat. Men det säger mycket om alarmisternas hysteriska diskurs. Vid minsta värmeökning lyfter de fram detta “rekord” som ett obestridligt bevis på den dramatiska accelerationen av den globala uppvärmningen.

För dem är allt “den globala uppvärmningens fel”. Vi slår vad om att det bland dem kommer att finnas trofasta jesuiter som förklarar för oss att natten den 3 april i Frankrike är en konsekvens av den globala uppvärmningen, och att det absolut kräver att vi subventio-nerar vindkraftverk ännu mer och slutar dricka mjölk.

Må natten den 3 april främja sunt förnuft och känsla för proportioner.

+ – + – + – +

Remy Prud’homme, professor em. université Paris-est Créteil, har studerat vid Harvard och varit gästande professor vid MIT, författare till boken ovan: Uppvärmningens ideologi, mjuk vetenskap och hård doktrin.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

9 thoughts on “Franskt köldrekord sedan 1947 för natten 3 – 4 april

  1. Petter
    Varför är värmerekord intressanta men inte köldrekord för dig och den klimathotstroende sekten?

  2. Willie Soon har jämfört temperaturen i kanadensiska städer med solens aktivitet och funnit att temperaturen i städerna följer solen.

  3. Periodicitet finns i siffror som tex havsnivån.
    Men jag tvivlar på att ett program gjort för att köpa och sälja aktier kan användas för att visa detta!
    Solaktivitet ligger säkert bakom en hel del av variationerna,
    Vi har under 40 år sett solen allt fler timmar speciellt vår och sommar.(20% fler)
    Har inget med CO2 att göra men påverkar värmen,

  4. #Alvar Nyrén
    Instämmer generellt sett med Din förutsägelse från ett astrofysikaliskt perspektiv. Några hållpunkter i klimat-/temperaturförståelsen:
    • Tidigare Grand Solar Minima inträffade; Spörer (1440-1460), Maunder (1687-1703), Dalton (1809-1821); en cyklisk infasning där vi kombinerar Gleisbergs & De Vries cykler under de senast 600 åren anger ett nytt Solar Minimum 2040-2050, med kylt klimat med en samtidig expansion av isutbredning inom Arktis.
    • AMO, havsströmmen, med cykliska varm/kyla perioder och s.k. TSI, solvariation i instrålning stämmer överens vad avser köldperioderna Spörer, Maunder & Dalton, och indikerar en ny köldperiod i mitten av 2000-talet. Egentligen är TSI inte korrekt vad avser ‘irradiance’/strålning, eftersom TSI egentligen avser variation i solvinden. Korrekt solinstrålning måste spegla SMO, solens totala elektromagnetiska strålningsutfall, inkluderande variationer i solfläcksaktivitet bl.a.
    • Vetenskapsmannen Salvador har gjort en matematisk modell som speglar en ‘tidvattenkraftsmodell’ för influens på solens strålningseffektivitet m.h.t. just solfläckar, från planeters Venus, Earth & Jupiter inverkan (Wilson’s VEJ tidal-torqueting model) som visar hög korrelation med solfläcksaktiviteten under perioden 1749-2013. En exploatering prognosmässigt visar en låg solfläcksaktivitet i tidsspannet fram till år 2160, med lägsta värden i perioden 2028-2042.
    • När Salvador korrelerade sin analys av solfläcksaktivitet baserad på Wilsons modell med jordens klimat, relaterat till förekomsten av isotopen 10Be (Beryllium) gavs en nästa 100 procentig överenskommelse för ca 4000 år fram till ca 1970.

    Slutsatsen är att vi med utgångspunkt ovanstående astrofysika förhållanden, ‘rätt säkert’ kan förlita oss på slutsatsen att ett nytt Solar Minimum är i vardande med de förutsättningar som ges.

    Korrelationen till Din ansats från ett tekniskt analysperspektiv, baserat på cykliska svängningar, är intressant. Jag kommer, som brukligt, läsa Din analys när den presenteras.

  5. Apropå observationer

    Tror inte jag tidigare varit med om en för-vår här längs Stockholms-kusten med så lite moln (dagtid)! Vecka efter vecka med knappt ett moln i sikte.

    Håller den globala trenden i sig betr kyligare vårar? Sprayhattas ger besked betr aprl om dryga veckan.

  6. Ja, botten på lilla istiden kom sannolikt globalt ganska exakt år 1639 och högpunkten på perioden innan år 885. Däremellan had vi en signifikant botten år 1262. Nu kommer klimatet sannolikt gå neråt till år 2393, med en första signifikant botten år 2047. Jag skall förklara varför i nästa tekniska analys i början på maj. 🙂
    Återkommer.

  7. Så den braskande rubriken ska markera att händelsen är ganska ointressant (från klimatperspektiv)?

  8. Kall natt skapas av stor utstrålning under en klar himmel.
    Var finns växthuseffekten?

Comments are closed.