“Earth Day” har missat allt !

Världen har blivit mycket bättre med ökade skördar trots alla larm från “Earth Day”, klimatpanelen IPCC och andra alarmister

FAO:s statistik över väldens produktion och avkastning, yield = ton per hektar, av spannmål i relation till ökad befolkning och nästan statisk odlad areal. Enligt en internationell forskargrupp har den ökade halten koldioxid i luften starkt bidragit till de ökade skördarna.

Den 22:e april 1970 utropades den första “Earth Day” med en lång rad domedagsprofetior som är välkända. De har generellt slagit helt fel. Jag klipper en del av den krönika, som Gregory Wrightstone från the CO₂ Coalition publicerat:

2022-04-21, the CO₂ Coalition

Cancel Earth Day, celebrate Earth

(Annullera Earth Day, fira Jorden)

Nåväl, här är vi 52 år senare, med nästan alla målen för den första Earth Day i backspegeln.

Kvaliteten på vår luft och vårt vatten har förbättrats enormt och har troligen inte varit så bra sedan den industriella revolutionen kom. Enligt EPA, Environmental Protection Agency, har det skett cirka 50 % minskning av utsläppen av viktiga luftföroreningar bara sedan 1990 – svaveldioxid med hela 90 %.

Denna förbättring av luftkvaliteten inträffade under en period av ökande välstånd och tillväxt i den amerikanska ekonomin. Folk körde fler mil och befolkningen och energianvändningen ökade.

Motsvarande förbättringar har också skett för vår nations vattenresurser. Clevelands vattenväg, som brann 1969, utsågs till “Årets flod” 2019. Den en gång “döda” Lake Erie är nu ett mecka för sportfiske, och det tidigare förorenade vattnet i Pittsburghs Three Rivers är nu känt som platsen för en stora fisketurneringen för aborre. I kolfälten i nordost föder nu tusentals mil av bäckar och åar fiskar och havsörnar, vattendrag som en gång lämnats livlösa av syradränage från gruvor . Industrier returnerar ofta vattnet till bäckarna renare än det var vid intaget.

Trots ogrundade lam om ökande katastrofer på grund av farlig uppvärmning som orsakats av oss människor, händer precis motsatsen.

En nykter granskning av jordens ekosystem och det mänskliga välståndet avslöjar att båda blomstrar – och inte lite utan mycket.

NASA rapporterar att en betydande ökning av världens vegetation under de senaste 35 åren “till stor del beror på stigande nivåer av atmosfärisk koldioxid.” Denna ökade frodighet tack vare CO₂ driver också på tillväxten från det hetaste till det svalaste klimatet på grund av en måttlig temperaturökning som förlänger växtsäsongerna.

Enligt det amerikanska jordbruksdepartementet har USA sett en ökning med 50 % av skogbevuxen areal och en häpnadsväckande ökning enbart i Pennsylvania på mer än 500 %. Områden drabbade av skogsbränder globalt har minskat betydligt. Antalet hektar som brann i USA är 20 % av de som brann för 80 och 90 år sedan.

Med nästan varje måttstock frodas jordens ekosystem och människans välstånd. En stor del av förbättringen är resultatet av den blygsamma en grads uppvärmning sedan mitten av 1800-talet och en ökning av CO₂, sannolikt resultatet av förbränning av fossila bränslen, som har gett ett välstånd okänt för tidigare generationer.

Vi har gjort ett mycket bra jobb med att skydda våra ekosystem, rena luft och vatten och skydda hotade arter. Det ska firas. Men Earth Day är ingen högtid. Firandet har kapats av extremister som har gjort en halmgubbe av den ofarliga gasen koldioxid och ignorerat dess fördelar som växtnäring. Dagen har inget annat syfte än att motivera insamling av pengar till klimatalarmister. Därför bör Earth Day ställas in.

+ – + – + – +

2

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

8 thoughts on ““Earth Day” har missat allt !

  1. Clean Air Act i USA innehåller dock en del medvetna ihåligheter. Lagstiftning är trots allt en förhandling/lobbying mellan parter och det har i praktiken visat sig att många gruvbolag (kol t.ex) i USA kommit undan rättsligt trots förgiftning av vattendrag etc. I de fattiga Appalacherna t.ex.

    EPA likt många andra myndigheter är “drabbade” av vår moderna svängdörr-politik där företagsintressen inte sällan kunnat styra.

    Men visst har det generellt sett blivit bättre i västvärlden. Bara tänk hur vi på 70-talet av myndigheterna påmindes av Anslagstavlan (SR) att inte glömma att lägga i ett sänke i påsen när vi båtfolk skickade ölburkar m.m överbord. Kunskap heter det och allmänintresset har i flera hänseenden fått ge vika för penningen. Företagaren har inte sällan satts på piedestal när tillväxtens problem ökat under 70-talet. Dock inte orättmätigt men synen för även med sig andra aspekter politiskt och värdemässigt vilket förändrat maktförhållanden på gott och ont.

  2. Hans aHällström

    Svepande kritik?

    Ja eftersom jag inte framförde något klimat-relaterat som Earth-day främst har kommit att handla om (där miljön blivit sekundär).

    Om alarmisterna/aktivisterna ist skulle ägna mer tid och forskning åt t.ex kemiska föroreningar eller varför inte tobaksrökning så skulle våra resurser användas betydligt effektivare. Hur lång tid tog det för oss att erkänna (rättsligt!) att tobaksrökning är skadligt trots att de medicinska bevisen var övertydliga.

    Nej, Davos-folket tillsammans med våra politiker ser och bejakar en utveckling mot att centralisera beslutsfattande längre och längre bort från folket och det är de globala storföretagen (dess ägare) som driver på. Rockefeller var med och startade koldioxid-hypotesen och drev på bildandet av överstatliga institutioner inkl NF(FN).

  3. 90% av SO2 är borta.
    Vad får detta för konsekvenser?
    Vi vet att vulkaner spyr ut aerosoler högt upp i lufthavet, främst SO2.
    Vi vet också att dessa utbrott kyler jorden tillfälligt.
    Vi vet också att samtidigt som 90% av våra utsläpp av SO2 har tagits bort har vi fått in mer sol tack vare färre soltimmar.
    I Sverige 20% fler timmar under 40 år.

    Borde vi inte veta att detta leder till konsekvenser för temperaturen?
    Varför är detta så svårt att förmedla för alarmisterna-förnekelse när den är som mest uppenbar!

  4. Thorleif.

    Svepande kritik, kan du precisera dig något. Geografiskt t ex

  5. Tänk dig att Earth Day är den dag på året när befolkningen inte får öka mer. Alla barn som föds efter Earth Day ska avlivas/dödas för att jordens resurser räcker inte för att ge dem mat eftersom jordens resurser redan är förbrukade. Vilket liv det skulle bli.

  6. Miljö- och klimataktivister kommer ständigt med domedagsprofetior som inte är i närheten av att slå in. Vilket hindrar dem från att fortsätta. De värsta blir till och med hjältar inom miljörörelsen, till exempel genom att spå global hungersnöd som inte är i närheten av att slå in.
    Dessa aktivisters domedagsprofetior utgår ofta från att positiva trender ska vända vilken sekund som helst och bli negativa. Som skördarna. Trots att skördarna länge har ökat snabbare än befolkningen, i en värld med varmare klimat och mer koldioxid i atmosfären, spår aktivisterna att skördarna ska börja kollapsa vilken sekund som helst. Just på grund av varmare klimat.

  7. Kemiindustrins utveckling sedan 2:a VK lämnar dock en del att önska! Trots dess positiva bidrag. Vi låter mao mycket ske utan tillräckliga säkerhetskrav där istället industrins och dess potentiella kunders avkastningskrav inte sällan spiller över på olika sätt beträffande integriteten hos myndigheter och politiker.

    Som parallellt ex kan tas vår digitala utveckling och då särskilt internet. Få var vi som fick höras betr säkerhets-aspekterna från 90-talet och framåt. Det snabba kommersialiseringskravet kommer tydligen alltid först? Ivf sedan finansialiserings-epoken tog fart ungefär samtidigt. Nu när cyberbrotten alltmer börjar drabba vår hela infrastruktur har eftertankarnas kranka blekhet tillåtits i debatten. Kanske beror det också på att allt fler tecken börjar synas om vår sköra skuld-ekonomi?

Comments are closed.