Sverige har uppnått de energipolitiska målen med god marginal

Figur 1. Förnybar energi per källa (vänster axel) samt total andel förnybart, (höger axel)

Jag är förvånad över den höga andelen biobränslen, men finner ingen annan förklaring än att de huvudsakligen används inom “industrin”. Kan det avse cellulosaindustrin ?

2022-05-20, Energimyndigheten, Pressmeddelande:

Rapporten “Energiindikatorer 2022” med 128 sidor

I den turbulenta omvärld vi nu befinner oss i är det direkt avgörande att vi inser hur viktig den gröna omställningen är för både försörjningstrygghet och klimatarbetet, säger Robert Andrén, generaldirektör på Energimyndigheten.

Sverige nådde målen till år 2020 med god marginal

  • Sverige uppnådde målet om 50 procent förnybar energi i förhållande till slutlig energianvändning redan 2012. 2020 var andelen 60 procent.
  • Sverige uppnådde målet om 10 procent förnybar energi i transportsektorn 2011. 2020 uppgick andelen förnybar energi i transportsektorn till drygt 24 procent.
  • Sverige uppnådde målet om 20 procent effektivare energianvändning 2019, det betyder att energiintensiteten var 20 procent lägre jämfört med 2008. 2020 var energiintensiteten 23 procent lägre än 2008. Energiintensitet definieras som total tillförd energi i relation till total BNP.
  • Det svensk-norska målet om 28,4 TWh förnybar elproduktion inom ramen för elcertifikatsystemet nåddes under maj 2019. Det samlade målet om 46,4 TWh ny förnybar elproduktion till 2030 nåddes under våren 2021.

I rapporten finns mycken intressant information:

Figur 2. Antal kunder med minst ett elavbrott längre än 24 timmar

Vid en snabb skumning av rapporten hittar jag inte de vanliga utropen: “Sverige är Världsbäst” eller “Sverige går före”. Läsaren kan förstå att de höga priserna är bekymmersamma, men skall givetvis inte glömma de allvarligare problemen:

Jämställdhet

Arbetet med att öka jämställdheten bland energibolagen går långsamt och trots en
i ­allmänhet positiv trend inom området 2020 så minskar jämställdheten i vissa delar.

Branschen fortsätter under 2020 att vara mansdominerad i samtliga kategorier som mäts
i denna rapport med undantag för kandidatexamen inom STEM-ämnen (Naturvetenskap,
matematik och data samt teknik och tillverkning) där det har rått jämställdhet sedan 2011/2012. Endast 10 procent av energibolagen var jämställda 2020 vilket är en minskning med en procentenhet jämfört med 2019. Sett till totala andelen anställda var 29 ­procent kvinnor hos energibolagen, vilket är lägre än för näringslivet totalt där andelen kvinnor var 37 procent.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

8 thoughts on “Sverige har uppnått de energipolitiska målen med god marginal

  1. MP satsar på förhindra att man missar riksdagsspärren i årets val genom att man tagit på sig rätten att “fira” 50-årsjubileum av miljökonferensen i Stockholm 1972 genom att skattebetalarna ställer upp med +150 Msek (+ övr kringkostnader fr berörda myndigheter)

    https://ledarsidorna.se/2022/06/irritation-over-stockholm-50-i-regeringskansliet/

    Koldioxiden stod inte på dagordningen 1972. Koldioxiden används istf att mobilisera omställningen i samhället till en mer hållbar värld? Frågan är varför vi inte sett så många rubriker kring våra riktiga specifika miljöproblem? Vad betyder en “grönare” värld? Bara frihet från “svarta” fossiler? Än kemin då som grundas på just oljan?

  2. EU-kommissionen (ovald) står för så gott som alla viktigare lagförslag.

    Här har parlamentet själva försökt göra något vettigt i miljö-hänseende. Backas man upp av kommissionen (och företagen)? Skulle inte tro det!

  3. Mitt oljeprismål (WTI) ser ut att vilja testa fg topp 130 usd. Bryts det är vi snart vid 155-60 usd.

  4. Biobränslen används i kemiska massabruk som drift av sodapannor. Många bruk producerar också el genom mottryck. De modernaste massabruken har överskott av el som säljs. De producerar okså tallolja, bränslepellets och lignin tillsammans med fjärrvärme De mekaniska massabruken där veden mals ned förbrukar stora mängder el tex tidningspappersbruken
    De flesta kraftvärmeverken i landet använder idag skogsavfall för driften. Det finns stora möjligheter att öka mängden skogsavfall för energiändamål. Utanför Gävle finns det nu ett sågverk som producerar pyrolysolja från sågspån som vidareförädlas av Preem till drivmedel.

  5. Den stora andelen biobränslen måste gälla massafabrikerna. ca 10 % av massaveden
    är bark som eldas där. För några år sedan hade man nått 100% el-försörjning via denna eldning..

  6. Ja, och?
    Kan Energimyndigheten nu läggas ned?
    Slipper vi nu fler vindkraftverk?
    Vad spelar det för roll för oss medborgare att energibolagen är mansdominerade?
    Om allt är så bra varför skall vi då betala för el från 3 öre till 360 öre kWh ibland och när produktionspriset av el från våra av oss betalda kärn – och vattenkraftverk är 10 öre och politiken tillåter att kineser och andra snyltare får stjäla vårt vatten i våra betalda magasin som reglerkraft så att de kan exportera massor vindel som inte behövs i Sverige och som inte ger ett öre till befolkningen?
    Befolkningen behöver inte ett enda vindkraftverk.
    Befolkningen behöver inte grönt stål.
    Befolkningen behöver inga serverhallar.
    Befolkningen behöver billig och säker el.
    Befolkningen behöver rösta om detta i nästa val.

Comments are closed.