IEA: Världens elproduktion

Ekonomifakta

Figur 1. Med data från IEA visar Ekonomifakta hur elproduktionen ökat från 11.896 TWh 1990 till 27.044 TWh 2019, d.v.s. med 127 %

Sveriges produktion 2019 var 158,4 TWh viket utgjorde 5,9 ‰, promille, av världens produktion. Det kan jämföras med vår andel av utsläppen: 1,4 ‰.

Fördelningen på de olika kraftslagen har utvecklats så här:

Figur 2. Världens elproduktion fördelad på kraftslag

Kolkraft dominerar helt och torde behålla den positionen länge än, eftersom Kina, Indien och många U-länder bygger nya kolkraftverk i snabb takt, ett par stycken varje vecka. Gaskraft har en andraplats, som förefaller säker för lång tid framöver.

Den svenska kostsamma kampen för “fossilfritt” framstår som besinningslös idioti ! !

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

5 thoughts on “IEA: Världens elproduktion

  1. Journalister behöver inte tänka för att skriva! Färdiga direktiv från ägarna och lite “copy and paste” från mer eller mindre idiotiska “gröna” projekt fixar resten! DN är väl Sveriges största desinformatörer och propagandister och ska inte tas i en med en tång…

  2. ”De flesta av våra fordon kommer inom en snar framtid att drivs av el.”
    Så lyder en rubrik i DN. Jag orkar inte läsa vidare utan tänker på Teneriffa. Här det finns lika många bilar som fast bosatta, elnätet är 95% fossilt.
    Några tilltänkta havsbaserade vindkraftverk skulle bara generera störningar i nätet.
    Vem skulle f.ö. stå för kostnaden att byta ut samtliga fordon, bygga ett nytt elnät och ca hundratusen laddningsstationer?
    Varför tänker aldrig journalister innan de börja skriva?

  3. Haven kontrollerar CO₂, och CO₂ är bra för allt som växer.

  4. Västvärldens klimathotsreligiösa inbillar sig att alla länder ställer upp på deras religions dogmer och håller på att avveckla användandet av fossila bränslen. I verkligheten ökar användandet och behovet av fossila bränslen i världen. Ledarna för de flesta länder fattar att ekonomisk tillväxt är viktigare än dyra men verkningslösa klimatåtgärder. Ledarna för flera länder begriper dessutom att inga farliga klimatförändringar pågår.

  5. Verkligheten är inte snäll mot de klimathotsreligiösa som tror att sol och vind står för en betydande del av världens elproduktion. Men sol och vind står för en obetydlig del av värdens elproduktion trots att de ska vara så billiga.

Comments are closed.