Expressen: Det rödgröna vanstyret måste få ett slut

SVK

Svenska Kraftnät i Lyby, Hörby, med omriktarstationerna till höger och ställverket till vänster

Det är “Sydvästlänkens” södra slutstation, som skulle ge Skåne säker tillgång på el från Norrland. Men den räcker inte till. Kolumnisten Anna Dahlberg “tar bladet från munnen” och kritiserar de “rödgrönas” ansvarslösa energipolitik, klicka på den röda texten:

2022-07-09, Expressen, Anna Dahlberg:

Dumpa de rödgröna och släpp loss kärnkraften

Här några utdrag ur kolumnen:

Den 11-20 juli går den rysk-tyska gasledningen Nord Stream 1 ner för planerat underhållsarbete. Hela Europa kommer att hålla andan. Oron är stor för att gasen inte kommer tillbaka efter det. 

I så fall väntar en vinter med akut energibrist i vår del av världen. Det kommer inte att likna något vi tidigare har sett. Delar av den tyska industrin kommer att stängas av från gasnätet, och hushållen får troligen stå ut med både lägre inomhustemperaturer och ransonering av varmvattnet. Även i Storbritannien varnar man för att man kan behöva ransonera gasen i vinter. . .

Den mest fundamentala insikten måste vara denna: södra Sverige måste få tillgång till mer planerbar el – helst så snabbt och så mycket som möjligt. . .

Vi har inte råd att förlora mer tid. Det är dags att sätta punkt för det rödgröna vanstyret.

+ – + – + – +

Lovande krav på ansvar

Det är lovande att ett av våra riksmedier talar klartext om den helt sinnesrubbade politik som drivit oss till astronomiska elpriser och reella utsikter till elbrist. Anna Dahlberg kräver att de ansvariga, de “rödgöna”, skall “dumpas”. Man kan bara hoppas att tillräckligt många väljare inser detta och röstar därefter.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

9 thoughts on “Expressen: Det rödgröna vanstyret måste få ett slut

  1. Rödgrönas och även till den stor del de blåfärgades narrativ har fått dominera så länge att det blivit till en sanning att vindkraft är billig och snabb att bygga. Att det avslöjats som en lögn spelar ingen roll när bilden satt sig i medvetandet hos massan som har begränsade kunskaper och saknar intresse i det hela. I det läget tar det ett tag att vrida debatten på rätt köl. Om man går ut och säger att dom har helt fel, att vindkraft är förkastligt och kärnkraft är enda möjligheten kommer ingen att lyssna. Man kommer avfärdas som högerextrem eller nåt liknande.
    Journalister känner förstås till det. Och dessutom är de rädda om jobbet. Detsamma gällde tidigare i migrationsdebatten.

  2. Regeringen är inte att lita på när det gäller kärnkraft. Röstfiske för att behålla makten.

    I en votering i Europaparlamentet på onsdagen röstade Socialdemokraterna för att exkludera kärnkraft från EU:s system för att definiera hållbarhet. Hade de vunnit hade det omöjliggjort europeisk kärnkraft.

  3. Anna Dahlberg tycks nu ha kommit halvvägs. Hon förespråkar kärnkraft och nu även värmekraft – trots att den senare ju bygger på kolhaltiga bränslen. Men hon tror fortsatt att mer koldioxid skulle farligt värma atmosfären, och hon ivrar fortfarande för vindkraft, särskilt tlll havs.

    Bra att hon värnar om vår energiförsörjning. Ett steg framåt mot det ljus som lyser i slutet av hennes och Expressens klimattunnel. Hon är för övrigt inte “kolumnist” utan Expressens politiska redaktör.

  4. Först bygger man en likströmsförbindelse som ska förse Skåne med el. Den räcker inte till. Ändå bygger man en ny förbindelse från ändstationen till Tyskland. Hur f-n tänker de? Som Sverige är förpliktad att exportera i. 70 procent av kapaciteten ska vara tillgängligt för marknaden och i praktiken blir det export eftersom svensk el är billigast.
    https://www.svk.se/en/grid-development/grid-projects/hansa-powerbridge/

    Sverige subventionerar Tysklands el med subventionerad vindkraft. Kolla Henrik Jönssons video på Youtube “Vindkraftens verkliga kostnader”.

    När kärnkraft byggs kommer ännu mer kärnkraftsel ingå i mixen till Tyskland. Som lägger ner sina egna kärnkraftverk. Dom utlandsförbindelserna blir Sveriges gissel. Tyskar och danskar måste skratta åt svenskar som ger bort sina naturresurser. Sverige är en vindkraftskoloni.

  5. Alla sex partierna bär skuld till detta. Även M som ännu inte gett upp klimathysterin. Det är ju den som legitimerat hela satsningen på väderkraft! Klimathysterisekten kan vi kalla den – driven av WEF, Schwab och globalisterna. Samtidigt som Putin gnuggar händerna – för han håller nu hela Europa “by the balls”!

  6. Fast egentligen kanske det är vad som behövs för att alla politiker (utom MP och kanske till viss del V) inser att den inslagna vägen är fel och kan komma överens om en hållbar väg att gå, och få menar jag ett energisystem som levererar vad det ska, när det behövs och till rimliga priser.

  7. Bra artikel i Expressen:

    “Så ser det ut på de flesta håll i Europa, utom i Sverige där marknaden i stället ska sköta allt på egen hand.”

    Det visar också med eftertryck att partier med ansvar som Mp inte ens fattar hur en teoretisk marknad fungerar, ännu mindre “vår s.k elmarknad”. Vi kommer aldrig att etablera en egentlig marknad för energi värd namnet. Och det av fundamentala orsaker. Bolund tycks inte heller ha lärt sig mycket under tiden inom finansen! Landets viktigaste samhällsfråga ……..och nu är det krig med risk för eskalering och utvidgning på sikt. Oj oj!

  8. “Hela Europa kommer att hålla andan. ”

    Och jag kan lova att Davos-folket håller andan av precis motsatta orsaker.

  9. Det rödgröna vansinnet är grundat på folk som har tvångsmatats med klimatpropaganda. Rösta inte på idioter!

Comments are closed.