Kina ökar kolproduktionen

Världens produktion av kol 2020 – 2023 enligt IEA 2022-07-28

2022-07-29, Dagens Industri

Trots lovord om minskade koldioxidutsläpp ökar Kinas produktion av kol. Den främsta anledningen är ökade behov av energisäkerhet, en trend som ses i många länder. Världens efterfrågan på kol väntas nå ny rekordnivå i år, enligt ny rapport.

+ – + – + – +

Notera att Kina satsar på “energisäkerhet”, d.v.s. el utan strömavbrott. Medan Svenska Kraftnät, SVK, tvingas planera för organiserade strömavbrott på grund av den förda politiken.

Rapporten är IEA:s uppdaterade statistik och prognos av den 28/7:

Global coal consumption, 2020-2023

Jag översätter två korta stycken:

Efterfrågan på kol i Kina, världens överlägset största konsument, ökade med 4,6 %, eller 185 miljoner ton, 2021 och nådde en rekordnivå på 4 230 miljoner ton. Den kinesiska ekonomin växte kraftigt under första halvåret 2021, och vi uppskattar att kolförbrukningen för elproduktion ökade med 16 % från samma period ett år tidigare, vilket präglades av den första Covid-19 lock-down.

I andra sektorer ökade kolkonsumtionen med uppskattningsvis 5,7 % på årsbasis under första halvåret 2021. Under andra halvåret 2021 upplevde Kina kol- och kraftbrist, ekonomin mattades in och fastighetssektorn sjönk. Till följd av detta avtog tillväxten och efterfrågan på kraft med minskad produktion i kolintensiva industrier som stål och cement.

För helåret ökade kolanvändningen i kraftproduktionen med 8 %, medan förbrukningen i övriga sektorer minskade med 0,8 %.

För 2022 som helhet räknar vi med att den globala efterfrågan på kol ökar med 0,7 % från 2021 till cirka 8 miljarder ton. Detta skulle matcha dess topp genom tiderna som nåddes 2013, men det skulle vara något lägre än de 8 022 Mt, megaton, vi förutspådde i Coal 2021 i december på grund av svagare ekonomisk tillväxt.

Vi förutspår nu att efterfrågan på termiskt kol för kraftproduktion kommer att öka med 1 % 2022, något mer än i IEA:s senaste elmarknadsrapport, sedan utvecklingen de senaste veckorna tyder på högre kolkraftsproduktion i Indien och Europa.

+ – + – + – +

OBS !

Tyskland börjar nu elda med kol istället för rysk gas.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

5 thoughts on “Kina ökar kolproduktionen

  1. Om det blir vanligt med rullande strömavbrott kommer många förse sig med egna dieseldrivna generatorer. Privata och industrier. Vindkraft leder till ökade CO2 utsläpp.

  2. Tja, Tyskland ersätter väl gasimport med kolimport från Ryssland eftersom de inte litar på polackerna när det gäller kolimport eller något annat ö h t!

  3. Var det Kissinger som uttryckte;

    “controlling the oil you control the economy”

    and

    “controlling the food you control the people”

    Eller var det Rockefeller? Hur som helst är B Gates et al på väg att kontrollera den amerikanska jordbruksproduktionen. Han kontrollerar WHO tillsammans med Davos-ligan. Ryssland är världens största råvarunation och Ukraina är ingången till att försöka ta över dessa tillgångar efter det amerikanska misslyckandet under tiden 1991-1999 inkl valkuppen med supputen Yeltsin.

    Klimatagendan (flerbottnad som den är) är en del av konkurrensstrategin mot Kina i t.ex Afrika.

  4. Mörka moln på himlen för EU som satsar på sol och vind.

    Den akuta risken för en elkris i höst och vinter beror främst på ett olyckligt faktum: det tyska gasberoendet. För att hantera krisen har den tyska
    regeringen uppmanat människor att använda mindre varmvatten och sänka inomhustemperaturen. Från GP

    Risk att elpriserna dubblas i vinter i Sverige. Från Expressen

  5. Kina har ju ökat sin industri kraftigt, klart att energibehovet ökar, vem är förvånad? Dessutom finns ju ambitionen att förbättra usla stadsmiljöer, med centrala moderna kraftverk, inte konstigt heller.

    Detta löste vi för 50 år sedan, med den tydliga ideen att ha tillgång till säker, miljövänlig och billig energi med elektricitet som distributionsform. Det gav förutsättningar för renare samhällen ( olja, kol, ved bort) och en viktig förutsättning för att utveckla industrin.

    Idag har S övergivit dessa grundpelare för MAKTENS skull, ett gravt svek mot landet.

Comments are closed.