Nästan 100 grader C kallt !

Figur 1. Istäckena på Grönland och Antarktis är kilometertjocka där översidan når mer än 3 respektive 4 km höjd

Notera att skalorna är olika. Antarktis skall förstoras linjärt 2,4 ggr för att bli jämförbart.

Tege Tornvall:

Jordens hittills lägsta mätta temperatur är 98,6 minusgrader. Den mättes vintern 2018 på den norska Valkyrie-domen uppe på isen i östra Antarktis 

Åren 2004-2016 mätte forskare från det amerikanska Colorado-universitetet 150 gånger under 90 grader kallt vintertid på den ryska Vostok-stationen. Där mättes också det tidigare köldrekordet, 89,2 minusgrader år 1983. 

Sådan kyla är rent livsfarlig, särskilt i hård vind. Det är det ofta uppe på isarna i Antarktis. På bara några minuter fryser ögon, näsa och lungor igen. 

Även uppe på Grönlands landis är det rejält kallt. Officiellt köldrekord är 69,2 minusgrader från 1991, mätt på 3.105 meters höjd – och mätt igen vintern 2020.  

Grönlands och Antarktis’ landisar växer med nederbörd. Återkommande forskare finner sina läger täckta med snö och is. 

Årsmedeltemperaturen är 20-30 minusgrader uppe på Grönlands isvidder och under 50 minusgrader uppe på istäcket i östra Antarktis. Isens medeltjocklek är ca 1.500 meter på Grönland och över 2.000 meter i Antarktis. 

På havsnivå längs kusterna är det mindre kallt. Längs Antarktis’ västkust och nordvästra halvö går en bergskedja som fortsättning av Anderna i Sydamerika. Längs dess västra sidor kan glaciärer glida ned i havet och kalva stora isstycken som isberg. 

Södra Grönland i höjd med Stockholm har längs kusten sommarvärme upp till ca 20 grader. Där bodde vikingar under fyra sekler 1000-1400. De kom dit för att där var varmt och gynnsamt – och gav sig av för att det blivit kallt och ogynnsamt. 

Figur 2. I tektoniska sprickor längs den västra kusten finns ett stort antal tidvis aktiva vulkaner

Från tektoniska sprickor längs dels Antarktis’ västkust och nordvästra halvö och dels Grönlands östkust värms havsvattnet underifrån. Glaciärer puttar ut is på grund havsbotten. Där kan stora stycken brytas loss som isberg. 

Nästan alla som tror sig ha varit i Arktis eller Antarktis var på Svalbard eller på norra delen av Antarktis’ nordvästra halvö. Från Svalbard till Nordpolen är det runt 150 mil. Från halvöns nordspets till Sydpolen är det nästan 300 mil. 

Från fartyg och forskningsstationer har de sett kustis med kalvande glaciärer. Men ytterst få har sett eller upplevt kylan uppe på kilometertjock landis 

Nu går Jordens jetvindar i större bukter. De släpper in kyla från norr på norra halvklotet och från söder på södra halvklotet – och värme från söder på norra halvklotet och från norr på södra halvklotet. Det skapar oro i luften med starka växlingar. Precis vad vi upplever nu.

Tege Tornvall

Leksand

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

10 thoughts on “Nästan 100 grader C kallt !

  1. @Petter Wulf.
    Skulle rekommendera att du läser på lite historia, speciellt om Vikingar, för där har du stora kunskapshål.
    Även bör du läsa på om forskning i Antarktis, det finns bemannade forskningsstationer året runt där och har gjort det väldans länge nu, och gissa vad en av dom dagliga rutinerna på dom är? just det mäta dagens temperatur.

  2. Petter Wulff.

    När avsmältningen upphör, då ska vi vara riktigt oroliga. Då är vi nämligen på väg i i en istid som får isen att växa till varje år så att det till slut täcker norra delarna av Europa, Asien och Nordamerika.

    Låt oss vara glada för att vi ännu har avsmältning och glaciärer som tippar ut Grönlands is i omgivande hav.

  3. PW. Kan du inte läsa innantill? Jag skrev:

    Grönlands och Antarktis’ landisar växer med nederbörd. Återkommande forskare finner sina läger täckta med snö och is.

    Årsmedeltemperaturen är 20-30 minusgrader uppe på Grönlands isvidder och under 50 minusgrader uppe på istäcket i östra Antarktis. Isens medeltjocklek är ca 1.500 meter på Grönland och över 2.000 meter i Antarktis.

    – – –

    Havsis minskar sommartid med cykliskt växlande havsströmmar.

  4. Thorleif: Då är vi kanske i alla fall överens om att avsmältning pågår.

  5. Att ständigt behöva upprepa förutsättningarna för en katastrofal avsmältning av de båda ismassorna är tyvärr nödvändigt då systemmedia ständigt “slår händerna mot öronen” och vägrar lyssna.

  6. Det var ju en intressant teori, de satt alltså still och väntade på att frysa ihjäl. Samma intelligensbefriade tillvägagångssätt som förväntas när havet stiger och folk börjar drunkna. PW du borde skriva böcker.

  7. Hoppet i köldrekord kan bero på att temperaturmätningarna på Antarktis är glesa och sällsynta.
    Vikingarna gav sig inte av från Grönland när det blev kallare. De höll fast vid sin europeiska livsstil , som inte var anpassad till kallt klimat, och dog ut, när kylan kom.

  8. Tack! Mycket intressant kontrast till den i mitt tycke komplett vansinniga artikeln med Rockström i AB igår.

  9. Tack för den här korta, men innehållsrika sammanfattningen av läget vid de kalla polerna. Man kan bara önska att alla politiker och journalister tillgodogör sig detta.

Comments are closed.