Översvämningar är väder, extremt men inte klimat !

Figur 1. : Kolosseum av Jan Gossaert (1478 – 1521).

Här ser man att de nedre valvbågarna, som är 5 meter höga, är bemängda med ett 2 meter tjockt lager av uppslammade massor. Det vittnar om en omfattande översvämning något år långt innan 1500.

Arrivalguides

Figur 2. Colosseum idag med de nedersta valvbågarna i full höjd.

Jag har inte kunnat utröna vilken höjd Colosseum ligger på. En källa uppger att vatten-nivån måste ha nått 30 meter för att lämna så stora avlagringar. Där visas minnestavlor över 700 års översvämningar fram till 1870.

Från Rom finns tidiga anteckningar om översvämningar. Från år 414 f.Kr. till år 44 f.Kr inträffade totalt 23 översvämningar.

I Europa har översvämningar alltså inträffat i alla tider med intervaller om 20 – 90 år med undantag för 1700-talet, då det gick 120 år utan översvämning.

Att skilja på väder och klimat

Detta är viktigt att hålla i minnet inför alla de människor som ser årets värmeböljor och fjolårets översvämningar som tecken på klimatförändringar.

Fjolårets översvämningar i västra Tyskland och Belgien uppgick bara till ett fåtal meter. I alla städer längs floderna i Tyskland finns hus med markeringar av högsta nivån vid något dussin översvämningar. De högsta kan avse höjder på 10 – 15 meter och i enstaka fall mer än 17 meter.

Fredrik Charpentier Ljungqvist har gjort en föredömlig översikt av Europas översväm-ningar från 1200-talet. Han konstaterar att någon verkan av koldioxid inte kan spåras.

Extremväder är en helt normal företeelse i vårt naturliga klimat.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

11 thoughts on “Översvämningar är väder, extremt men inte klimat !

  1. Apropå länken till Fria Tider ovan, så vill jag tipsa om länken https://www.friatider.se/ministern-jordaxeln-forskjuts-av-klimatet , en bit ner i länken kan man läsa att: “Den Kinesiska vetenskapsakademin har identifierat en svaghet hos västerländska PK-politiker, som de kallar för baizuo (白左), och som innebär att de är särskilt mottagliga för propaganda inom områdena “minoriteter, HBTQ och miljöfrågor”.

    Ordet “baizuo” är verkligen värt att lägga på minnet, då det dels visar vilka politiker som kineserna tror sig lätt kunna indoktrinera och dels klargör för oss andra vilka dessa politiker är. Klaus Schwab på WEF verkar också ha ett liknande urvalskriterium när han skall indoktrinera ledande PK-politiker och andra makthavare. Baizuo är verkligen usla och fega ledartyper som vi klarar oss mycket bättre utan.

  2. JonasW, det är nog så att den här “krismedvetenheten” underblåses av ett enda skäl och det är pengar! Klimathysterin är bara chans till högre skatteuttag för politiker och ökade anslag till “klimatforskningen” som blivit en hel industri och födkrok för diverse charlataner som numera upphöjt sig till självutnämnda “klimatexperter” som Rockström i Sverige t ex! Och visst är det så att många av dessa skojare är mycket väl medvetna om att någon klimatkris inte existerar men vem vill erkänna att man ljugit, bedragit folk att hosta upp tusentals miljarder för ett påhittat hot? Helt bortkastade pengar som kunde löst många av fattigdomsproblemen i u-länderna i stället.

  3. Att tolka väder som klimat har blivit en sjuka. Det blir direkt patetiskt när man påstår att någon månads torka är klimatförändring. Det är lika löjligt när man påstår att ett skyfall/översvämning är en klimatförändring.

    Väder varierar och har alltid gjort det. Väder är inte klimat.

    Anledningen till att alarmister pratar om väder är väl att de inte har några andra argument längre.

    Nordpolsisen smälter inte.
    Öknarna breder inte ut sig (tvärsom).
    Söderhavsöarna är inte under vatten.
    Orkaner/tyfoner är inte vanligare.
    o.s.v.

    De har inte ett enda rätt. Istället försöker de få det till att en torrperiod är “bevis”. Verkar som att de vill att det ska vara katastrofläge. Mycket märkligt sätt att se världen på. Hoppas på en katastrof ???

  4. OT
    Tysklands vice kansler Hr. Habeck, ‘die grune’, förkunnar att Tyskland kommer att stänga 2 av de 3 återstående KKVen(ett, ISAR i Bayern, blir kvar för att stresstest visat att Bayern inte klarar sig utan planerbar el)
    Det blir kallt om fötterna för tyskarna.

    PW, Varför kan inte bayrarna klara sig med sol, vind och kärlek?

  5. Årets värmeböljor och fjolårets översvämningar är tecken på hur vädret kan variera. Klimatförändringarna går så långsamt att du inte märker dem. Att medeltemperaturen ökat 1 grad på etthundra år märker du inte utan det är via väderobservationer som du noterar att temperaturen ökat. Men variationerna i väder märker du. En vecka är det 25 grader och nästa vecka kan det vara 20 grader. Vi anpassar klädsel efter vädret om vi är förståndiga.

  6. Martin Armstrong cykliska studier indikerar att Nordamerika ska nå en cyklisk värmetopp innevarande decennium. Han menar också att monokulturer inom jordbruket i USA riskerar en ny Dustbowl pga av det extremt tunna humuslagret av näringsrik jord.

  7. Jättebra, Sture. Förhoppningsvis kommer faktaresistensen hos alla klimatalarmismens anhängare att knäckas om Du framhärdar i Din berömvärda upplysningsmission! Värst bland alla dessa är många kulturjournalister enligt mitt tycke. De saknar oftast naturvetenskapliga kunskaper, men är nog betydligt sämre bildade än de var när CP Snow höll sitt berömda Rede-tal i Cambridge 1959 om “De två kulturerna” och bristen på kommunikation däremellan. Orsaken: de var båda okunniga om grundläggande föreställningar inom den andra kulturen. Talet kom sedan ut i bokform. “The literary intellectuals” som Snow kallade de icke naturvetenskapligt kunniga var nog bättre bildade på sitt eget område än dagens högljudda kulturskribenter. Hur många har exempelvis läst Nobelpristagaren Steinbecks roman “Vredens Druvor”? Den ger kunskap om att 1930-talet var det varmaste sedan lilla istiden och hur farmare i mellanvästern, särskilt i Oklahoma, fick sina gårdar totalförstörda av torkan under drivor av kringflygande torr jord (därav beteckningen “Dust Bowl”. Så, alla klimathetsare bland kulturskribenterna: dags att läsa Vredens Druvor eller se filmen med Henry Fonda i huvudrollen!
    PS. Bokens titel refererar till att de flyende bönderna flydde till Kalifornien för att få jobb. Om jobb fanns där över huvud under trettiotalsdepressionen så var det extremt lågt betalda säsongsberoende druvplockarjobb. Därav “Vredens Druvor”.

Comments are closed.