Gasen började stiga 2020 !

Priset på holländsk naturgas EUR/MWh från oktober 2019 till augusti 2022

Jag antar att priset indikerar prisnivån i hela Europa. Siffran nederst på Y-axeln är 2.375. Den närmast under den röda markeringen är 185.000. Skalan är logaritmisk.

I juli 2020 var priset c:a 5.000 EUR/MWh, omedelbart innan den 22/2 2022 90.000 EUR/MWh och 269.050 EUR/MWh vid den senaste noteringen.

Den blå linjen visar den 22 februari 2022 omedelbart innan invasionen av Ukraina. Priserna på gas och el är kommunicerande kärl, så att gaspriserna har drivit upp elpriserna långt innan kriget i Ukraina.

Det är således helt fel att kalla dagens höga elpriser “Putin-priser”. Närmast oanständigt !

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

9 thoughts on “Gasen började stiga 2020 !

  1. Lasse

    Skilj på USA- och Europamarknaden. De har levt lite olika liv pga att våra importmöjligheter från USA varit och är begränsade.

  2. Tyskarnas vindhysteri och kärnkraftsnedläggning är orsaken till dagens energikatastrof. Detta spelade Putin i händerna, som nu har mindre problem med västvärldens bojkott än EU:s el-katastrof och dunderinflation

  3. Med kablarna till utlandet exporterar vi elenergi och importerar tyska elpriser. Det är tyskarnas Energiewende som orsakar det höga elpriset i Tyskland, Danmark, södra Norge och södra Sverige.

  4. Eftersom det inte är ovanligt att vi exporterar upp till 1/3-del av vår elproduktion även när det “normalblåser” inser man att kablarna till utlandet är huvudorsak (utom då vi ibland pga vk’en (nedlagd baskraft) måste importera). Vi är alltså beroende av också import pga av vår politik. Vad mer kan EU som byråkrati önska! Tusentals vattenkraftverk vill man nu lägga ner samt bygga ut kabel till kontinenten.

  5. Alla som kan tänka förstår ju att det är den “gröna omställningen” med värdelösa vindsnurror och solpaneler som subventionerats fram som är orsaken till de höga priserna. Blåser det inte lagom måste gaskraftverk kopplas in snabbt för att motverka kollaps i elsystemet och sådant kostar pengar. Det här kan alla räkna ut förutom inkompetenta politiker som styrs av globalisterna…

  6. Magda-priser låter väl rimligare…….

    Vi får inte glömma att det MP åstadkommer sker inte utan godkännande av (s).

Comments are closed.