Vi i SE4 har rösträtt i valet !

151217-Barsebäck-flygfoto

Kärnkraftverket Barsebäck, som stängts av och håller på att demonteras.

Snart skall byggnaderna jämnas med marken. . .

Problemen i el-område SE4 började, när Barsebäck avvecklades innan motsvarande kapa-citet av planerbar el byggts och tagits i drift.

+ – + – + – +

Den svenska el-politiken missgynnar boende och företag i el-område SE4. Med extre-ma kostnadsökningar och förvarnande om kommande intermittenta el-avbrott i närtid.

Sverige är sedan 2011 uppdelat i 4 el-områden. Förhållandena såg då helt annorlunda ut än i dag. Sedan dess har S-regeringen med MP + C i förtid lagt ned 4 väl fungerande kärn-kraftsreaktorer. De har satsat på opålitlig vindkraft som bara fungerar när det blåser tillräckligt och som inte bryr sig om hur förbrukningen ser ut.

Vindkraftens tillgängliga energi var, enl. SCB-statistik, under juni 2022 endast 19,9% av installerad – det blåste för litet.

Tidigare S-regering har också lagt ned Barsebäck 1 + 2. Totalt har S ansvarat för borttagande av 4.076 MW från det sydsvenska el-nätet.

SE4 tillhör inte Sverige som el-område. Det tillhör ett fiktivt EU-område med Tyskland, Danmark 2 (Själland och Bornholm), Polen och Litauen. SE4 får därför automatisk del av brister och priser från dessa länders el-försörjning.

SE4 är sammankopplat via kablar till dessa länder med en total överföringseffekt på 3.275 MW, varav 70% måste exporteras vid behov, d.v.s. 2.292 MW. Det motsvarar nästan effekten från 4 reaktorer av nedlagda Barsebäcks storlek. Effekten måste sändas vidare även om det innebär el-underskott i SE4-området med påföljande intermittent nedsläckning av elen. Allt enligt gällande EU avtal. För att spä på el-eländet har staten och SVK (Svenska Kraftnät) långt gångna planer på en ny kabel (Hansa PowerBridge) till Tyskland på 700 MW. De vill alltså öka det nuvarande underskottet med 490 MW. Det hade varit bättre om de lagt resur-serna på att säkra el-överföring från Norrland till SE4.

Avtalet med EU kan omförhandlas eller tas bort. Det finns inget hinder för detta då el-marknaden är en ”delad befogenhet” enligt Lissabonfördragets beslutsordning. Sverige kan och bör omgående begära omförhandling. EU lär knappast göra det.

S-regeringen har nu i 11:e timmen upptäckt att även invånarna i SE4 har rösträtt i valet. Varför de i all hast föreslagit att de av staten och SVK senast bortrövade ca 60 miljarder SEK skall återföras till el-kunderna. Det lättar tillfälligt i plånboken, men löser inte de grundläggande problemen.

Tittar man i deras ”framtidsutsikter” står det fortfarande att de vill lägga ned kärnkraften och satsa på den opålitliga vindkraften.

Sverige behöver en regering som ser till behoven hos den svenska befolkningen och företagen.

Ingvar Åkesson

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

11 thoughts on “Vi i SE4 har rösträtt i valet !

  1. Hm.
    Ett sätt att få bort manipulation av elpriser är att använda viktning.
    Ju mer du producerar desto mer bestämmer du elpriset. Säger inte att det är bättre och att det inte innebär nackdelar. Men varför inte en blandning alternativt att inhemsk förbrukning har ett pris och export utanför egna landet har annat pris.

    Har dock några funderingar angående alla kablar till andra länder och kravet på 70% leverans. Gäller denna transport åt båda håll, eller gäller det endast det land som lägger kabeln. Samt om ett land kan bestämma när denna transport ska ske.
    Tyskland verkar vara en stor importör, men levereras det något enligt 70% avtalet när Sverige behöver el?

  2. Bra skrivet Ingvar! Energipolitiken är fullständigt huvudlös. Ett allvarligt systemfel är marginalprissättningen, som innebär att det är den dyraste produktionen i varje ögonblick som bestämmer vad strömmen skall kosta. I dagens sydsvenska kan man läsa att elpriset kan ha manipulerats. Att det sydsvenska elpriset plötsligt blev skyhögt kan bero på att en enda elproducent erbjöd sig att sälja el till ett väldigt högt pris och att prisbilden sattes efter denna nivå. Bengt Ekenstierna på Energimarknadsinspektionen har begärt en granskning om huruvida de höga spotpriserna på el kan ha berott på en marknadsmanipulation. Han säger också: “Frågetecknen hopar sig när elpriset i SE4 den 12 augusti mellan klockan 8-9 och 20-21 var över 5 kr per kWh. Mig veterligt finns ingen elproduktion i Sverige med så hög marginalkostnad”. Det skulle alltså vara så att någon utländsk elproducent i det fiktiva elområdet besående av: SE4, Tyskland, Danmark 2 (Själland och Bornholm), Polen och Litauen medvetet manipulerat marknaden. Det måste bli ett slut på idiotin med de okunniga, godtrogna och manipulerade svenska beslutsfattarna inom energiområdet. De måste lära sig förstå att varje energibolag strävar efter att maximera sin vinst och agerar därefter. Det är fullständigt oacceptabelt att vi enskilda elkonsumenter skall betala för denna misshushållning av allmänna medel. Vi behöver kunniga personer och sådana med kurage på dessa poster och inte dilettanter, charlataner och mähän. Regeringen med dess usla ministrar inom områdena miljö, energi och klimat bär ansvaret inför fiaskot. Det är snart val och jag anser att energikostnaderna är det viktigaste. Ett lågt energipris är grunden till allt välstånd, medan ett högt dito leder till arbetslöshet, fattigdom, kriminalitet, sjukdom och en massa annat elände.

  3. @Ingvar Åkesson
    Ja elöverföring från norr räcker till förbrukningen i SE4, men den räcker inte till för att förse andra europeiska länder med el. Det är väl där skon klämmer.

  4. Om det nu är så att kapaciteten för el-överföring räcker, varför tar de då ut “trängselavgift”?

  5. Enligt Svenska Kraftnät så räcker elöverföringen från norr till SE4 väl till för att motsvara förbrukningen i SE4. Således beror de höga priserna i SE4 inte på brist i elöverföringen från norr.

  6. Egentligen är det ännu värre.
    Man byggde aldrig det planerade Barsebäck 3. I stället lade man ner 1 & 2:an.
    Planerna på Ringhals 5 & 6 stoppades. I stället lade man ner 1 & 2:an.
    Sverige kunde haft en bättre el-försörjning om inte tokigheterna från S + MP + C fått råda.

  7. SE3 har också flera utlandskablar. Regeringen är handlingsförlamad och har ingen idé om hur det här ska lösas. De bemöter problemen med retorik och skyller på kriget, kallar det Putinpriser. De är besatta av att Sverige ska vara “Europas gröna batteri”. Om de har nån handlingskraft är det på det de lägger ner energin. Det är tydligen viktigare vad EU parlamentet tycker än vad vi deras landsmän och väljare tycker. Det här går mot en katastrof för Sverige om vi inte får en regering som förstår problemen. Tittar man på opinionssiffrorna så har inte heller väljarna förstått allvaret.

  8. Dom kan bygga ny kabel till Tyskland men inte innan dubbel planerbar kraft tillförts SE4
    Det är ungefär ett nytt kärnkraftverk

  9. Sossarna fullföljer bara sin tradition: Alltid för SAP vid varje tidpunkt – alltid emot Sveriges och de svenska medborgarnas intressen, om det står i vägen för maktkontrollen.

Comments are closed.