NASA om Tongas vulkan

SVT-NASA

SVT rapporterar om NASA:s studie av vulkanutbrottet i havet utanför Tonga

Jag citerar SVT:

NASA: Vulkanutbrottet sköt flera miljoner ton vatten upp i luften

Vulkanutbrottet i havet utanför önationen Tonga den 15 januari i år har fångats på satellitbilden av NASA. Nu menar forskarna att bilderna visar hur 146 miljoner ton vatten – tillräckligt för att fylla 58 tusen olympiska simbassänger – bli uppskjutna i luften.

– Vi har aldrig sett något liknande, säger Luis Millan, atmosfärforskare på NASA.

Enlig studien kan vattenångan finnas kvar i stratosfären i flera år och göra att jorden tillfälligt blir varmare.

Vulkanutbrottet utanför Tonga var det största sedan år 1883 och gav upphov till en tsunami som dödade tre personer och på olika sätt påverkade fyra femtedelar av Tongas befolkning.

+ – + – + – +

Luktar “Fake News”

Jag blir automatiskt misstänksam, när en rapport försöker popularisera framställningen med stora siffror och spekulationer om framtiden.

Här drar man till med 146 miljoner ton vatten motsvarande 58.000 simbassänger. Jag ber någon att i kommentarerna räkna ut hur många procent det skulle utgöra av hela atmo-sfärens innehåll av vattenånga. Jorden är så stor, så stor. . .

Vidare tror man att vattenångan fungerar som växthusgas, vilket torde vara anställnings-villkor i vissa delar av NASA. Det är obevisat och jag tror inte alls på det. Men så kan man få ihop lite skrämsel med en “tillfällig” uppvärmning av planeten. Fast den bevisade verkan av vulkanens utsläpp av svavel är en avkylning, men det nämner inte SVT.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

5 thoughts on “NASA om Tongas vulkan

  1. Tror inte att det är 146 miljoner ton vatten utan det har förångas mycket men inte så där 146 miljoner ton vatten för det skulle ha en stor plask runt om ön.

  2. På Klimatupplysningen.se hittade jag en mycket intressant länk som belyser vulkaners inverkan på klimatet. Vulkaner kan delas upp i två olika kategorier. De som har explosiva förlopp och de som bara rinner ut över omgivningen. Enligt länken: https://ozonedepletiontheory.info/ påverkar de klimatet på helt olika sätt. Medan en explosiv vulkan, t.ex. Pinatubo, har bekräftats ha en kylande inverkan på klimatet, beroende på stora utsläpp av svaveldioxid som når ända upp till stratosfären, har den andra typen (effusive volccanoes) en värmande effekt, då den inte alls når lika högt upp. Ett exempel är den isländska vulkanen Laki som efter ett utbrott 1783 höjde den västeuropeiska med upp till tre grader. I länken tas även upp att det är nedbrytningen av ozonlagret, beroende på CFC-gaser som orsakat att klimatet blivit varmare under perioden 1970-1998 och inte våra utsläpp av CO2. På siten finns grafer som kraftfullt stödjer detta. Förbudet mot freongaser verkar ha haft en avgörande betydelse för att stoppa nedbrytningen av ozongaser och bidragit till en klarare atmosfär med ökad solinstrålning. Efter 1998 synes uppvärmningen ha stannat upp.

    IPCC:s inskränkta och halsstarriga dogm om att det är koldioxiden som orsakar att vi håller på att stekas ihjäl kan helt avfärdas. Freoners inverkan lär vara betydligt större och detsamma kan sägas om vulkanernas dito. I länken finns grafer och empiriska skäl att ta fasta på som stödjer detta. Dessutom får vi inte glömma den forskning av Svensmark et al som visar att solens varierande strålning har en bekräftad inverkan på klimatet. Det är hög tid att kasta koldioxidhypotesen i soptunnan och i stället ta fasta på de verkliga kunskaper som finns.

  3. 146 miljoner ton vatten bli uppskjutna i luften. Det måste ha blivit ett rejält plask. Hur mycket som förångades är intressantare.

  4. Räknar jag rätt?
    Solen avdunstar varje dag ca 1.400 km3 vatten. Det motsvara ca 140.000 miljoner ton vatten

Comments are closed.