Gaspriset upp nu i veckan !

Holland har en terminal för LNG utanför Rotterdam sedan 2012

De tre första dagarna denna veckan har gaspriset varit nere på 171.000 EUR/MWh och sedan krupit upp till 210.000 EUR/MWh för en stund sen.

Kapaciteten att ta emot LNG är inte tillräcklig för att nu påverka prisnivån, men snabb utbyggnad av terminalerna pågår.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

6 thoughts on “Gaspriset upp nu i veckan !

  1. Problemet är inte bara tillgången på LNG utan också att den är svindyr jämfört med den ryska gasen. Det som återstår är alltså att skita i sanktionerna eller att acceptera att EU:s industrier inte längre kan konkurrera med omvärlden. Det som väntar är givetvis massarbetslöshet, livsmedelskris, energikris m m. Europa har i ca 50 år förlitat sig på billiga energileveranser från Sovjet/Ryssland utan problem och det sågs inte med blida ögon på andra sidan Atlanten och nu har USA i bakgrunden sett till att EU står utan tillgång till den energin. Och som väntat var den “gröna omställningen” bara ett gigantiskt svindleri som globalisterna lyckades lura i korkade politiker i EU. Trodde de verkligen att “grön” energi skulle kunna ersätta gas och olja?

  2. Uniper nationaliserat och Fortum utköpt! Småaktieägarna får se sina aktier bli värdelösa? Börsreglerna säger iofs att småägarna måste få ett rimligt pris eftersom det inte finns anledning att ha aktierna noterade längre. Budet till de små måste antagligen baseras på var det slutliga “förvärvet” till storägarna hamnar och när! Men lägre pris lär det bli och kurserna lär fortsätta falla om inte Berlin visar prov på generositet mitt i den största kris landet går mot sedan 30-talet?

    Tyskland har i princip även “nationaliserat” Deutsche Bank (och andra banker) genom sina stöd för att förhindra banken att gå under flera gånger sedan 2008.

  3. Alltså innebär på marginalen att varje kWh vi sparar går direkt/exporteras till Ty et al.
    Om vi håller utlandsledningarna kontinuerligt fulla genom export (=höga priser) kan vi på marginalen få ner våra priser i t.ex SE4/3 genom andelen “överproduktion” för internt bruk ökar. Men sparar vi (för mycket) så riskerar “överskottet” krympa pris-vinsterna. El kan ju inte lagras och den intermittenta produktionen är som sagt oplanerbar vilket försvårar en styrning. Om tyskarna sparar så mycket att inte deras importledningar från oss behöver fyllas helt så är frågan om inte “överskottet” istället säljs vidare? Varför inte alltid maximera importen (förutom när deras egen vindkraft tillfälligt går på max med t.o.m negativa priser lokalt)?

    SVK prioriterar distribution av förnybar el i stamnätet vilket delvis minskar överföringskapaciteten relativt sett när det t.ex blåser mycket. Vi har ju sett att när det blåser “normalt” så exporterar vi totalt mellan 20-25% av produktionen. Någon som kan tipsa om sidor där man kan följa det momentana utnyttjandet av våra utlandskablar (inkl flaskhalsarna mellan el-områdena)?

  4. Dessutom är Danmarks vindkraftsdominerade elsystem beroende av svenska kärnkrafts- och vattenkraftsturbiner för att hålla spänning och frekvens stabila. Utan vår hjälp hade danskarnas grid brakat ihop stup i kvarten. Vad får vi för det?

  5. Ledarsidorna.se skriver om Energiforsk’s senaste rapport.

    Jag är verkligen inte överens med varken deras huvudslutsats eller Johan’s (?!)

    https://ledarsidorna.se/2022/09/halverade-elpriser-till-vintern-full-mojliga-om-regeringen-tar-till-sig-forskning/

    Elforsk menar att södra Sverige kan spara sig till halverade priser. Från en hypotetisk väldigt hög nivå.

    Sverige subventionerar våra grannländer med vår “billiga” el.

    Våra priser är “smittade” av grannländernas höga produktions- och importpriser.

    Ett sparande är mao först och främst viktigt för grannländerna, Tyskland t.ex.

    Utlandets sparande kommer först och främst att spilla över på vår exportnivå och därmed priser.

    Först när vi fyllt våra exportledningar kommer vi att få nytta av våra relativt lägre produktionspriser. Givetvis kan också vårt sparande ge viss effekt men utlandet och Tyskland styr potentialen.

    Så vad gör en sänkning av efterfrågan i Tyskland m.fl med 10% om t.ex utbudet från Ryssland helt försvinner i vinter?

    Europa har sugit ut el från svensk energiproduktion länge nu. Är det vår tur att åka snålskjuts på deras sparande nu?

    EU håller nu på att införa sanktionslagar om medlemsländer inte uppträder solidariskt.

    Begär snarast förhandling för “delad befogenhet” och inför kvoter för elexporten.

Comments are closed.