Rolls Royce SMR i Tjeckien och i Nederländerna

Rolls Royce SMR

Modell av kraftverk byggt runt Rolls Royce serietillverkad SMR

Nätmagasinet WNN, World Nuclear News, följer upp utvecklingen av kärnkraft i världen.

Rolls Royce SMR har kapaciteten 470 MWe med dimensionerna cirka 16 x 4 meter:

2022-09-07, world nuclear news, wnn:

Rolls-Royce and Škoda JS to collaborate on SMR deployment

(Rolls Royce och Škoda JS skall samarbeta om tillämpningen av SMR)

Tjeckiens stora industrikoncern Škoda JS och Rolls Royce SMR har tecknat en avsiktsför-klaring om samarbete i sektorn SMR, Small Modular Reactors. Det kan omfatta tillverkning. Škoda har stor erfarenhet av tillverkning av tung industriutrustning, ex.vis tryck-kärl.

En avsiktsförklaring finns även med kraftbolaget ČEZ, som köpte upp Škoda JS i juni.

Rolls Royce har funnit intresse för sin konstruktion av SMR även i Estland och Turkiet.

+ – + – + – +

2022-09-15, world nuclear news, wnn:

Constellation to help Dutch Rolls-Royce SMR deployment

(USA-bolaget Constellation skall bistå Rolls Royce vid utplaceringen av SMR i Holland)

Det holländska energibolaget ULC-Energy BV har tecknat en avsiktsförklaring med den amerikanska kraftkoncernen Constellation om stöd för utplaceringen av en serie Rolls Royce SMR i Nederländerna.

Constellation driver 21 reaktorer vid 12 kärnkraftverk i USA.

I december planerade Nederländernas nya koalitionsregering ekonomiskt stöd till nya kärnkraftverk med 50 miljoner euro 2023, 200 miljoner euro 2024 och 250 miljoner euro 2025. Den förutsåg att det sammanlagda stödet för ny kärnkraft skulle nå 5 miljarder euro till 2030, utan att kraftverken då skulle kunna vara i drift.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

9 thoughts on “Rolls Royce SMR i Tjeckien och i Nederländerna

  1. De sex nedlagda kärnkraftsreaktorernas sammanlagda effekt var över 4000 MW.

  2. Bristen i EL4 är i storleksordningen 3 600 MW. Jag skulle föreslå att man bygger samma i Karlshamn (där oljekraftverket finns). Det torde vara dimensionerat för 3 block, vilket är närmare 1 100 MW.

    Det går nog att bygga ut ledningarna och då skulle bristen i EL4 vara löst – utan en massa slumpmässigt fungerande vindkraftverk till havs.

  3. Det hade varit något för Barsebäck. Där det bäst behövs, i Skåne och i el-område 4:a. Infrastrukturen finns redan med el-ledningar etc. Nog hög tid för Kävlinge Kommun, som det tillhör, att planera för detta i stället för en solcellspark.
    4 st á 470 MWe = 1.880 MWe. Barsebäcksverkets planer var från början 3 aggregat á 600 MWe eller 1.800 MWe, så el-ledningarna har säkerligen dimensionerats för detta. Det skulle bli 4,5 % över det från början planerade. Alternativt får man köra/göra dem för 450 MWe.
    Den dåvarande S-regeringen med Göran Persson la ned 1:a och 2:a i stället för att bygga 3:a.

  4. Det är den andra elvägen som skrotas, den första vid Arlanda (2 km) togs ner och såldes, till Tyskland tror jag. Den var med kontaktledning.

    Jag jobbade en gång på ett företag (Bombardier) och de var framstående på induktiv drift. I princip hade tågen inga motorer, utan dessa låg i infrastrukturen vilket gjorde att acceleration och bromsning kunde göras i branta backar och tvära kurvor. Något att lägga pengar på?

    https://en.wikipedia.org/wiki/Linear_induction_motor

  5. Det verkar positivt. Var tar alla svenska skattepengarna vägen? Den 13 december 2021 gick den första turen med elbuss från flygplatsen på Gotland till Visby hamn. Resan tog 7 minuter och kostade 60 kr. Elbussen, som är tillverkad i Kina, har ett batteri som laddas induktivt via en rysligt massa spolar som ligger under asfalten 800 m + 800 m. Ett Israeliskt företag står för tekniken som gör att bussen aktiverar spolarna i vägen vartefter den kör. Man trafikerar sträckan från mitten av juni t.o.m 20 augusti. Man avser avsätta 33 miljarder kr för ”smarta vägar” i Sverige fram till 2045. Efter det att projektet på Gotland är avslutat kommer “elvägen” att avvecklas. Häpp!

  6. Fossilfritt stål? Till vilken nytta? Bara ett enormt slöseri med resurser som skulle behövas till nyttigare saker.

  7. Någon som vet hur Mark Rutte (WEF) i Nederländerna ställer sig till detta?

  8. Rolf H C
    Du får inte glömma att med Hybrit och andra satsningar kommer vi att vara ledande inom fossilfritt stål inom en snar framtid. Eller så bygger vi ett nytt stålverk 80.
    Jag glömde vågkraftverk och elvägar som vi är mycket framstående inom 🙂

  9. En gång låg Sverige vid utvecklingsfronten för ny teknologi, exvis för kärnkraft och för modern telefoni. Men sedan det socialistiska paradigmet tog över befinner vi oss i bakvattnet på många områden, inte minst vad gäller “Big Science” som kärnkraft. Istället slösar vi enorma belopp på återvändsgränder som vätgas-baserad stålframställning.

Comments are closed.