7 thoughts on “Batterier tycks vara farliga

  1. Vem vill ladda en extremt brandfarlig elbil hemma i villagaraget?

  2. Självklart är litiumbatterier brandfarliga! Litium återfinns i den första gruppen i periodiska systemet. Den grupp som har väte högst upp och förutom litium innehåller till exempel natrium.
    För väte, kan vi till exempel tänka på luftskeppet Hindenburg. När det gäller natrium, kanske många har upplevt ett experiment på någon kemilektion. Kemiläraren tar på sig skyddsutrustning och kastar en bit natrium i en behållare med vatten.

  3. Jag undrar hur mycket koldioxid som produceras vid varje brand?

  4. Tack Björn för mer information om bränderna på Northvolt.

  5. Nordvolt förklarade orsaken till rökutvecklingen den 7 oktober. “Vid igångsättning av en maskin klämdes en battericell och en så kallad termisk rusning uppstod.”

    Inga personskador rapporterade vid branden den 25 oktober.

    Den 26 december 2021 fick tre personer fick föras till sjukhus på grund av kraftig rökutvecklingen. Ytterligare 13 personer fördes också till sjukhuset för kontroll.
    Det handlar inte om ”ficklampsbatterier” utan sammansättning av tunga bilbatterier.
    ”Arbetet med att sänka ner batterierna i vattenbad drog ut på tiden och tog några timmar. De väger väldigt mycket så det går inte med handkraft. Det var strömlöst i lokalerna samtidigt som man försökte få igång en robot som skulle hjälpa till.”

Comments are closed.