Brunkol besegrar vindkraft

Väster om Köln ligger Garzweiler med ett dagbrott för brunkol

2022-10-25, Balkan green energy news:

Wind farm in Germany is being dismantled to expand coal mine

En vindkraftspark i Tyskland håller på att rivas för att bygga ut brunkolsgruvan Garzweiler. En av åtta turbiner som installerades 2001 har redan tagits ner. Ändå avser den tyska delstaten Nordrhein-Westfalen att fasa ut kol till 2030, liksom RWE, företaget som äger gruvan.

Vindkraftverk nära Garzweilers dagbrott i delstaten Nordrhein-Westfalen, som drivs av den tyska energijätten RWE, tas bort för att ge plats för ökad produktion av brunkol. Turbinerna har varit i drift sedan 2001, vilket betyder att de statliga subventionerna nu har löpt ut.

Det är oklart hur lång tid avvecklingen kommer att ta. Hittills har ett vindkraftverk tagits ner. Brunkol för elproduktion kommer att utvinnas där vindkraftverken nu står.

Garzweilers årliga produktion är 25 miljoner ton, enligt RWE. Man uppskattar att brunkolet i området skulle kunna räcka fram till 2045. Det levereras till största delen till det närliggan-de värmekraftverket Neurat. Utvinningen begränsades till en början till ett område på 66 kvadratkilometer i området Garzweiler 1. Komplexet utökades 2006 till Garzweiler 2 med en yta på 48 kvadratkilometer.

Omflyttning på grund av kolgruvans utbyggnad

Befolkningen i flera kommuner väster om Köln har fått flytta på grund av utbyggnaden av gruvan. RWE äger också ett område i och runt den lilla staden Lützerath. Den kommer att helt evakueras och rivas. Staden har nu blivit ett symboliskt slagfält för klimataktivister.

Beslutet att riva Lützerath togs i enlighet med landets nya kolpolicy att tillfälligt öka användningen av brunkol för elproduktion under energikrisen. Ändå står delstatens planer kvar att sluta använda fossila bränslen till 2030, vilket även gäller RWE.

+ – + – + – +

När det kommer till kritan. . .

. . . är det “el” det gäller här och nu, inte bara när det behagar blåsa lagom. Då vinner alltid “kol” över “vind”. Brunkolet kommer nog att utvinnas även 2045. . .

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

10 thoughts on “Brunkol besegrar vindkraft

  1. enough

    ”Tänkte inte på det” Sverige alltså 😄

    Tänkte mest vindkraft o sol så Sri Lanka räknas inte eller?

  2. ThorbjörnR

    Sverige kanske 🙂 …………Siri Lanca, konstgödsel bort, svält in…..

  3. Petter W
    Vinden är förnybar men vindkraftverk är inte förnybara, inte ens återvinningsbara. Betongfundamentet och rotorbladen kan inte återvinnas utan deponeras.

  4. Lars
    Jag brukar nämna Kalifornien Texas Danmark Tyskland Sydafrika och Australien.
    Någon väsentlig jag missar?

  5. Något klimatproblem finns det inte. Alla länder som har prövat att börja med en grön omställning märker snart att den skapar gigantiska problem.

  6. @Petter Wulff.
    Snarare vinden är ej på långa vägar när tillräckligt pålitlig för storskalig elproduktion, duger som mest till att ladda batterier i en sommarstuga, kanske..

  7. Ja, bortser man från klimatproblemet kan preferenserna se annorlunda ut. Vinden är nyckfull men uthållig.

  8. Så är det och tyskarna börjar till slut att protestera på allvar. Men vi mesiga svenskar då? Denna blog undantagen. Vi måste visa oss ute också. Inte bara hoppas på regeringen den nya. Själv räknar jag med att EU kommer att kollapsa eftersom de inte driver folkets politik.

  9. I det långa loppet kommer fundamenta att gälla, inga vilsna, gröna drömmar, ingen grön fascism som skall diktera vad vi andra skall tycka och göra. Have a little faith!

Comments are closed.