Claes’ nyheter från oktober

Figur 1. MATT i Daily Telegraph ser in i framtiden

Månadens nyheter i korthet

Månadens nyhet 1:

Den nya regeringen har presenterat sina förslag: Utmärkt att man satsar 400 miljarder på återstart av kärnkraft, att vindkraft till havs skall bära sina egna kostnader (vilket för-hoppningsvis tar död på allt sådant) och att ett elområde införs i hela Sverige. Likaså bra att ökad elexport sätts på väntelista och att höghastighetståg stoppas. Sämst är att klimatlagen fortfarande lägger en död hand över allting och att tron på koldioxidens förödande effekter finns kvar. Konkret dåligt är förslaget om koldioxiduppsamling, som inget ger och som kostar massvis med pengar. Vi väntar fortfarande på beslut om stoppade subventioner till övriga gröna töntförslag som fossilfritt stål etc. (politiker skall inte försöka sig på val mellan olika tekniker). Samtidigt börjar “experter” från WWF och andra av klimathotet ekonomiskt beroende organisationer naturligtvis skria i högan sky mot regeringen.

Månadens nyhet 2:

Efter alla gröna felsatsningar vill nu EU att vi skall tvingas spara på elen. Utom att vi alla helt struntar i EUs enfaldiga diktat och startar upp all elproduktion vi kan, samtidigt som alla galna elkrävande förslag (fossilfritt stål, utbyggda laddstolpar) slängs på soptippen, bör alla elbilsägare ta sitt ansvar och ställa bilen i garaget under vintern.

Månadens nyhet 3:

Litium som är helt nödvändigt för elbilsbatterier är en vanlig metall men förekommer i så svårutvunnen form att utvinningen är en av de mest miljöförstörande verksamheter som finns. Det är ett mysterium varför inte miljörörelsen slår ner på detta.

Månadens nyhet 4:

Gröna tankesmedjor skyller de eskalerande energipriserna, som drabbar fattiga mest, på orättvisor pga klimatförändringarna. Den självklara sanningen är att det är den snabba och vettlösa övergången till dyra, otillräckliga, opålitliga och miljöförstörande “förnyelse-bara” energikällor, som driver upp priserna. Samma brist på logik visar franska oppositionen som både protesterar mot höga levnadsomkostnader och bristande klimatomställning (som ju är varandras direkta motsatser). 

Månadens nyhet 5:

Nya försök görs hela tiden på sociala medier att censurera klimatnyheter och fakta som inte stämmer med dogmen. Samtidigt får många nyhetsorganisationer betalt för att misstänkliggöra skeptiska åsikter och fakta. Nu senast säger några av dessa att klimatför-ändringar visst orsakar ökade stormar. Detta kan man påstå eftersom man, enbart baserat på åsikter och utan källa, underkänner alla officiella mätningar.

Månadens nyhet 6:

Michael (The Hockey Stick) Mann är en av de högst ansvariga för den galna klimat-alarmismen. Men nu har det gått för långt även för honom (och för vänsterblaskan The Guardian) när Just Stop Oil-ligister sprutar tomatsås på Van Gogh-tavlor och häller ut mjölk. Han verkar dock mest rädd för att de ger klimatalarmismen ett dåligt rykte. 

Månadens nyhet 7:

Elsa Widding (tidigare anställd som energiexpert på Vattenfall och som försökte stoppa förra regeringens och Vattenfalls Nuonaffär som gav 30 miljarder i förlust) dömer utifrån IPCC:s egen vetenskapliga del av rapporten ut klimathotet i riksdagen och får genast SD-stämpeln på sig av SvT, Mp, C och S. De angriper som vanligt personen och hävdar utan fakta att allt hon säger är falskt, fast det kom från IPCC (som också har en annan helt politiserad sammanfattning som är full av faktafel och falska åsikter och som är den enda FN-chefen och media alltid refererar till). Annie Lööf  och Mp speciellt visar att de ingenting förstått.

Månadens nyhet 8:

Daily Telegraph har hittat en arvtagerska till Getty Oil, som donerat över 50 miljoner kronor till Extinction Rebellion och Just Stop Oil, de två värsta ekoterrororganisationerna just nu. I Sverige vill museerna “kroka arm med aktivisterna” för att sprida information om “vad som sker”, vad de nu menar med det?  

Månadens nyhet 9:

Aktivister som limmade fast sig på E4:an i augusti och stoppade ambulanser blev alla dömda i domstol. De ville återställa våtmarker (som ju per ytenhet ger mer metanutsläpp än kreatursskötsel).

Månadens nyhet 10:

Australien satsar hårt på fossilfritt, de avsätter 300 miljoner dollar till batterier, som skall stötta det framtida elnätet. Det är bara det att 300 miljoner räcker till ett stöd som varar mindre än en sekund (!!!) i stället för de veckor som behövs.

Månadens nyhet 11:

En genomgång av hur man försöker skrämma barn och andra med klimatkatastrofer och hur verkligheten ser ut, återfinns i boken: Landscapes & Cycles: An Environmentalist’s Journey to Climate Skepticism av Jim Steele. Han är en ekolog som liksom Michael Schellenberger numera är övertygad klimatskeptiker.

Månadens nyhet 12:

Jordan Peterson i Daily Telegraph och en rundabordsdiskussion i WUWT analyserar varför det just nu är så många och våldsamma protester från klimatterrororganisationer. Matt i Daily Telegraph tror att beteendet sprider sig till andra, detta apropå prins Harrys kommande bok (som kungahuset inte förväntas uppskatta):

Figur 2. MATT om prins Harrys kommande bok

Månadens nyhet 13:

Så har EU “beslutat” om stopp för fossilbilar fr. om. 2035 utan att ha en aning om: 1) Koldioxid överhuvud taget påverkar klimatet 2) Elbilar överhuvud taget ger mindre koldi-oxid under sin livstid än fossila bilar 3) Elbilar överhuvudtaget kan tillverkas till priser som andra än superrika har råd med i framtiden. 4) Den fossilfria elproduktionen kommer att räcka till elbilar och allt annat som man vill elektrifiera.  De gröna gör aldrig konsekvensanalyser och bryr sig bara om ideologi, inte om människor och levnadsvillkor. 

Månadens mest galna nyhet 1:

Vatikanen säger att nu måste det bli slut på klimatförnekelsen efter stormen Ian. Verk-ligheten säger något helt annat: Tropiska stormar har inte blivit fler senaste århundradet (trots att man nu kan registrera alla stormar oavsett storlek, även de som aldrig når land).  

Månadens mest galna nyhet 2:

FN:s kommitté för mänskliga rättigheter har tillerkänt 14 invånare på en ö i Torres sund skadestånd från Australien för att Australien “förorsakat dem lidande” genom att inte stoppa klimatförändringarna.

Månadens mest galna nyhet 3:

Axplock av SvT-“nyheter”: 1. Strålande idé från Småland (enligt SvT): Man skaffar tre jättebatterier så är energikrisen löst. Klart! Att en global allomfattande lösning kostar trillioner kronor (svenska trillioner = 1 miljon biljoner) nämns inte. 2. Och så är Bjerströmskan på semester igen, denna gång åter till Pakistan där klimatförändringarna påstås åstadkom-ma monsunregn (som sett likadana de senaste århundradena). 3. F.ö. säger  Greta nu att “hon känner (sic!) att kärnkraft är bättre än kol”. Är månne fler omvändelser på gång? Har hon slutat se koldioxiden? Hennes uttalande om kärnkraft har i varje fall gjort henne till hatobjekt bland Tysklands gröna. 4. Sedan rapporteras om soldrivna bussar i Luleå (i Luleå!).

Månadens mest galna nyhet 4:

SvT:s tama miljöpartist Bjerströmskan vill undervisa svenska folket hur man skall leva “klimatsmart”. Och man får inte kritisera henne, inte ens för de många flygresor hon gör för att skriva falska artiklar om klimatfasor runt hela vår jord. Stockholms stad är inte sämre med stora skyltar om hur man bör leva utan att köpa många kläder. Ledare i SvD fördömer denna inblandning i privatlivet.

Månadens fake news 1:

Alla verkliga mätningar säger att temperaturen hittills ökat med tredjedelen eller mindre än av vad IPCC spånar om. Men FN skickar ut rapporter i vanlig stil att allt är mycket värre än man trott och SVT (Bjerströmskan) och agronom Svante Axelsson fabulerar vidare om de katastrofer som händer om det blir några tiondelar varmare än nu. Att det för mindre än 1000 år sedan var flera grader varmare har de ingen aaning om.

Månadens citat:  

“We own the science, and we think that the world should know it, and the platforms themselves also do.” Melissa Fleming, Under-Secretary for Global Communications of the United Nations at the World Economic Forum.

(“Vi (FN) äger vetenskapen och vi tycker att världen borde känna till det liksom de sociala plattformarna redan vet det.”)

 “From climate perspective, the war in Ukraine may be seen as a blessing”. Petteri Taalas, Head of the UN World Meteorological Organization (WMO).

(“Ur ett klimatperspektiv kan man se kriget i Ukraina som en välsignelse.”)  

Månadens personliga kommentar:

Kampanjen mot koldioxiden kunde lika gärna heta “Sluta andas” eller “Sluta ät”. Hav hopp! Verkligheten och sunda förnuftet kommer att segra (om inte förr så när svälten bankar på dörren). Under tiden bör Greta och Rockström skämmas som skrämmer barn och (säkert redan störda) aktivister (Stop Oil Now, skolskolkarna Fridays for Leisure etc) med uppdiktade domedagsscenarier.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

15 thoughts on “Claes’ nyheter från oktober

  1. Stollerierna med att forcera fram elbilar är rent politiskt och ingen skulle komma på tanken att köpa elbil om de inte subventionerades och miljöproblemen sopades under mattan. Politikernas agenda har hela tiden att få bort bilen och bilismen och man har hela tiden vetat att elbilar aldrig skulle bli fordon för folk med vanliga inkomster. Förevändningen att förbjuda bensin och dieselbilar var ju att de skulle ersättas med batteribilar men den ekvationen har aldrig gått ihop och kommer inte att göra med nuvarande batteriteknik och detta vet de globaliststyrda politiker om som driver igenom denna agenda med lögner och skönmålning. Överheten vill ha bort de flesta bilarna från vägarna så att de själva kommer fram mycket fortare med sina lyxåk precis som i gamla Sovjet!

  2. Svar till Berra,

    Detta är en fråga för Sture att svara på. I mitt månadsbrev som jag skickar per mail till en mindre antal personer och som Sture har rätt att publicera delar av i denna blogg, har nästan alla notiser länk till källan. För mig är det inget problem att lämna kvar länkarna.

    Mvh
    Claes Lindskog

  3. Pakistan har många problem, men klimatförändringar är inte ett av dem.
    Makthavarna i landet satsar hellre på militär än på ekonomisk tillväxt.
    Landet har förlorat stora arealer skog de senaste decennierna. Skog som tidigare sög upp en del av vattnet från monsunregnen och minskade risken för översvämningar.
    Befolkningen ökar snabbt, vilket gör att allt fler drabbas av de återkommande naturkatastroferna.
    Det är klart att Pakistans makthavare hellre skyller på rika länders växthusgasutsläpp än erkänner sitt eget ansvar.

  4. Älskar dessa sammanfattningar av föregående månad. Men den hade varit ännu bättre om det funnits länkar så man kunnat sprida stollerierna vidare så fler får ta del av dem.

  5. En bra och rolig sammanfattning.

    Måste dock påpeka ett fakta som klimathysterikerna försöker förvränga.

    Regeringen ger inte något bidrag till kärnkraft, man har planer på att inrätta kreditgarantier om 400 miljarder på ungefär samma sätt som statliga EKN har arbetat med kreditgarantier under decennier.

    Detta innebär att staten kommer tjäna pengar på de som utnyttjar dessa kreditgarantier, gissningsvis några miljarder per år om de utnyttjas till fullo.

    Det är viktigt att vi som värnar sanningen framhåller detta, vilket är motsatsen till att t ex ge direkta stöd om 50 miljarder till havsbaserad vindkraft. (Att vindkraften skall slippa ta de kostnader de förorsakar)

  6. Mycket bre inlägg Sture

    Skulle vilja lägga till ett av månadens galna nyhet, nämligen ersättningen för förbrukad el november 2021 till 31 oktober 2022.

    Min invändning är att med detta förslag kommer en elbils användare som laddar sina elbilar hemma eller på sitt företag får sin el helt betald av staten för att köra sin elbil. Och får i princip ingen kostnad för bränslet.

    I varje fall den kloka användaren som laddar sin bil på natten.

    T. ex . i SE4 är gränsen kostnaden för för en kWh 79 öre, all kostnad utöver detta betalas tillbaka av “Ersättningen” från staten.

    Det är ytterligt få timmar på natten kl 22.00 – kl 05.00 som elen under den här perioden kostat mera än 79 öre.

    Själv har jag med monterat ett tidrelä på vår varmvattenberedare 300 liter och den värmer varmvattnet endast under nattens timmar.

    Har själv ingen egen elbil men har elbilsladdare monterad som prioriterar automatiskt laddning under “lägsta pristiden”. Har testat med lånade elbilar.
    vid installation fick jag 50% bidrag för totalkostnaden för laddaren.

    En ytterligare fundering är ju att vissa bensinmackar har ju laddstolpar och där går bidraget till den som är skriven för abonnemanget.

  7. Klimathotet en falsk förevändning för att skaffa kontroll. Kontroll av regeringar samt skapa motsättningar mellan rika länder och fattiga länder.
    All argumentation som visar på CO2 obetydliga roll för väder och klimat är ett slag i luften. En halmgubbe.
    Vad är det som som blandas i bensin och diesel. Är det mat, mäniskoföda som skapar svält i fattiga delar av världen. Först skuldbelägga bilismen och därefter visa på att biobränslen inte förbättrar utsläppsstuationen. Mer co2 behövs för att öka skördar förbättra växtlighetens motståndskraft mot torka. Bensinbolagen köper livsmedel som blandas in i bensin och diesel. Eftersom det blir brist driver detta upp priserna och de fattigaste har inte längre möjlighet att försörja sig.

  8. Jag tycker aktivister är viktiga! Dock ej sådana som dels agerar extremt där allmänheten tar skada men främst när de grunder de agerar på inte bara är tveksamma eller svaga utan också direkt felaktigt.

    Dessa borde betala skadestånd.

    Poliser som vid demonstrationer går ned på knä inför demonstranter och därmed avstår sin tjänsteplikt bör avskedas. Sympatisera är nog ok men inte i tjänsten.

  9. Månadens nyhet 9: “Aktivister som limmade fast sig på E4:an i augusti och stoppade ambulanser blev alla dömda i domstol. De ville återställa våtmarker (som ju per ytenhet ger mer metanutsläpp än kreatursskötsel)”. Nu jämrar sig media över att de ska dömas. Jag menar att aktivisterna för utom böterna också borde betala för den ekonomiska skada de orsaker. Om 1000 bilister sitter fast i en timma var och om man lågt beräknar deras ekonomiska förluster till 200 kr per timma, har de orsakat en ekonomisk skada på 200000 kr + utryckningskostnader för polis m.m. Troligen är siffran 1000 bilister för låg och kanske orsakade aktivistpacket att 10000 bilister satt fast och kanske satt de fast i mer än en timma. De kan kanske ha orsakat en ekonomisk skada på flera miljoner kronor! Jag menar att myndigheterna borde ta reda på hur många bilister som hindrats och under hur lång tid och sedan kräva aktivistpacket på det beloppet.

  10. Jaa om el från vind och sol kostar 6ggr el på systemnivå och dessutom har de intermittenta källorna brist på reserveffekt… kan något bli rätt då? Tror inte det….. Och problemet är tveeggat dels finns det inte effekt då det behövs… problem 1 dels finns det överskott på effekt då den inte behövs…. problem 2 isses…

  11. Verkligheten och sunda förnuftet kommer att segra. Klimatpolitiken har medfört att el, fordonsbränsle och mat blivit dyrare. När svälten bankar på dörren kommer det att ta hus i h-lsike.

  12. När man läser igenom denna nyhetsuppdatering med välavvägda enkla fakta, blir det än mer obegripligt att förstå hur människor sväljer och följer den billiga och känslostyrda mediaströmmen. Är “folk” verkligen så genuint dumma i huvudet, eller är det så svårt att inte “normalintelligens” räcker till? Förmodligen inte, det skulle vara intressant att se en vetenskaplig studie på fenomenet, som en motvikt till Chalmers skojarens om “klimatförnekare”.

Comments are closed.