Greta i Royal Festival Hall !

EcoWatch

Figur 1. Greta fyllde Royal Festival Hall i London för lanseringen av sin bok: The Climate Book

Den rasande “Hur vågar ni !”-Greta har förbytts till en sympatisk person med bitter passion.

Jag översätter ett referat:

UnHerd

2022-10-31, UnHerd, NICHOLAS HARRIS:

Greta Thunberg throws in her lot with the anti-capitalist Left

(Greta Thunberg slår sig ihop med den antikapialistiska vänstern)

Aktivisten visade en mer öppet politisk hållning i London,

i söndags kväll fylldes Londons Royal Festival Hall av ett korståg med barn.

Syftet? För att “fira” lanseringen av The Climate Book, Greta Thunbergs coffee-table-manifest med en samling uppsatser från klimatforskare, varvat med fotografier och daa aviserande undergången (omslaget i sig är en färgkarta över global temperatur, som går från mellanblått till brandkårs-rött) . London mötte upp.

Greta samtalade med en strålande Samira Ahmed (“Du är den coolaste 19-åringen jag någonsin träffat!”), som försiktigt frågade henne om livet som världens mest kända klimataktivist. Publiken avgudade henne. Den applåderade hennes besvärande påhittighet. Det var den perfekta utflykten för medelklassen. Vissa hade till och med tagit med sig sina små barn, i hopp om att inspirera dem till samma sorts aktivism.

I motsats till Gretas rykte för aggressiva predikningar var hon roktigt charmig. Den rasande “Hur vågar ni !”-Greta har förbytts till en sympatisk person med bitter passion.

Men detta är inte det enda med svenskan som har förändrats. Tidigare hade hon sålt sig själv som en fem fot lång mänsklig alarmklocka, en klimat-Cassandra. Hennes roll var att varna, inte att instruera: hennes mest omtalade ögonblick var när hon skällde ut politiska ledare, inte försökte ersätta dem. Hon undvek ihärdigt programmatiska detaljer och sa att sådana saker “inte hade med mig att göra”. Men nu, på scenen och i den här boken, har hon hittat sina politiska rötter, närmare bestämt vänsterideologin om antikapitalism och krympning av ekonomin.

Figur 2. Greta med sin nya bok i traditionsrik miljö

Insprängt bland de vanliga direktiven om behovet av att pressa politiska ledare var hennes budskap mer radikalt och mer militant än det har varit tidigare. Det finns ingen “tillbaka till det normala”, sa hon till oss. “Normalt” var “systemet” som gav oss klimatkrisen, ett system av “kolonialism, imperialism, förtryck, folkmord”, av “rasistisk, förtryckande extraktionism”.

Klimaträttvisa är en del av all rättvisa; du kan inte ha den utan de andra. Vi kan inte lita på eliten som produceras av detta system för att konfrontera dess brister – det är därför hon, precis som Rishi Sunak, inte kommer att bry sig om COP-mötet i år. COP i sig är lite mer än en “bluff” som underlättar “greenwashing, lögn och fusk”.

Det räcker inte med mindre än att störta “hela det kapitalistiska systemet”.

Så nu ser vi slutligen konturerna av Thunbergismen. Kolla vilka som medverkat i The Climate Book och du kan se vem hon har läst: Jason Hickel, Kate Raworth, Naomi Klein. För dessa människor är klimatkrisen inte skapad av människor. Den är gjord av kapitalismen, liksom de andra former av social orättvisa som plågar samhället. Det finns ingen BNP-tillväxt – särskilt av den kapitalistiska sorten – utan ökade koldioxidutsläpp.

Den enda lösningen på detta nödläge är att rika länder omedelbart överger ekonomisk expansion som ett socialt mål. Det är knappast förvånande att Greta tänker så med tanke på hur tätt knuten miljöaktivismen har blivit till den moderna vänsterns mer extrema falanger.

Ekonomisk krympning är säkert inte den enda genomförbara lösningen på klimatkrisen, men Greta verkar inte ha några tvivel. Och, liksom huvuddelen av sin generation, har hon tappat all tilltro till den gradvisa, etablissemangsvänsterns makt att förändra saker och ting. Hennes tonårskritik av nationella regeringar har gjort henne till en av de mest kända personerna i världen – hennes tjugoårsålder ser ut att bli mycket mer explosiv och till och med revolutionär.

+ – + – + – +

Greta: Hellre Atomkraft än Kolkraft

I Tyskland har Gretas inställning beträffande kärnkraften fått både rosor och ris:

(För närvarande är det sämre att stoppa Atomkraftverk, när alternativet är kol.)

2022-10-12, Stern, Thomas Krause:

Doch nun bekommt sie plötzlich Zuspruch von Union und FDP

(Dock får hon nu godkänt både av fackföreningarna och FDP, Freie Demokratische Partei, som nu sitter i regeringen.)

Det balanseras av argsint kritik från en falang bland hennes tidigare anhängare. . .

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

16 thoughts on “Greta i Royal Festival Hall !

  1. Precis som Göran säger ovan förefaller Putin vara en synnerligen kompetent ledare (från nästan ingenstans) med arbetskapacitet som få. Väst borde inse att det fortfarande finns gott om reaktionära gammelkommunister bakom Putin som till skillnad från Putin inte bara vill återställa USSR utan också agera mycket tuffare mot väst/Nato än Putin. Det är dessa kommunister som försökte sig på en kupp mot Jeltsin när Jeltsin utpressades av USA/Clinton (stort försvunnet IMF-lån) och ett antal storkorrupta ryska (och amerikanska) oligarker. Detta när USA försökte erbjuda Jeltsin Nato-anslutning. Fråga Jeffrey Sachs som ung “spoling” (och Anders Åslund) fick agera verktyg åt USA-administrationen att ta över Rysslands tillgångar.

    Det man (USA/Nato) håller på med i Ukraina är vansinne! Men logiskt sett till “gamla strategiska planer”. Efter det amerikanska mellanårsvalet kommer Putin sannolikt att genomföra en offensiv eftersom alla fredförhandlingar avvisats av USA/UK/Ty/Fr.

    https://newsvoice.se/2022/11/monetara-industriella-komplex/

    Det finns för många neokonservativa demokrater och republikaner i USA som inte kan sova med ett väl fungerande modernt Ryssland (som bara är ca 20 år gammalt).

  2. Är mer benägen att hålla med Christian betr t.ex Aspbergers

  3. # Göran

    Det är en missuppfattning att personer med Asbergers syndrom inte skulle vara analytiska, intellektuellt kapabla och logiska. Tvärtom är många av dem ytterst kapabla inom sitt specialområde. Einstein och Newton är lysande bevis på det. Från https://aspergers-syndrom.se/aspergers-syndrom-symtom/ citerar jag följande:
    “En person med Aspergers syndrom har svårt att leva sig in i andra människors situationer. De förstår inte andras motiv eller hur de tänker. Därför kan personer med Aspergers syndrom framstå som empatilösa eller t.o.m. känslokalla i sina kontakter med andra”. I och med att de inte störs av vilka konsekvenser deras handlande har för andra och ett socialt ointresse, kan de rikta in sin energi på ett smalt område och där nå sina högt ställda mål. Exempelvis finns det företag som helst anställer personer med Asbergers syndrom inom IT-sektorn och man har konstaterat ovanligt hög frekvens av sådana personer i Silicon Valley.

    I övrigt kan jag bara hålla med dig om vilka idioter som väljs till ledare inom västvärlden.

  4. Regnbågen spelar en stor roll för vårt välbefinnande.
    Regnbågar behöver tre villkor för att dyka upp: klar himmel, en viss vinkel på solen och nederbörd.
    Nu har det visat sig att klimatförändringarna kommer att öka förekomsten av regnbågar till år 2100.
    https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S095937802200142X?via%3Dihub#!

    Enligt folktron är Regnbågens uppkomst tecknet på det förbund GUD instiftat mellan sig och alla levande varelser för alla kommande släktled. För påvisandet att vattnet aldrig mer skall bli en flod som utplånar alla varelser.
    Samt även ett möjligt botemedel mot ryggskott om man rullar sig i gräset när regnbågen kan ses 😉
    Kan vara trösterikt att veta om man är klimat alarmistiskt lagd.
    Själv ser jag fram emot att få läsa boken för att se om det finns något hopp om framtiden 🙂

  5. Jag har lite svårt att acceptera att personer med Asbergers syndrom skulle platsa i politiken. Uppräknade personer ovan är nog personer med stor narcissism och grandiositet.

    Vad gäller Putin, oavsett vad man tycker om honom, så verkar han vara en av få ledare med analytisk förmåga och faktiskt med ett intellekt. Västvärlden verkar ha svårt att förstå det med tanke på vilka kompletta idioter som väljs i västvärlden såsom Joe Biden. Justin Trudeau, Emmanuel Macron, Angela Merkel, Boris Jonson, Ulf Kristersson med flera.

  6. Det faktum att Greta Thunberg fyllde Royal Festival Hall i London inför lanseringen av sin bok: The Climate Book anser jag vara ett tydligt bevis på ren galenskap. Jag kan inte se att hon har något som helst av värde att tillföra debatten om vårt klimat. Detta till trots hänvisar media ofta till henne, som om hon vore en auktoritet. Hon är helt och hållet en marionett som hänsynslöst utnyttjas av världens mest extrema kapitalister i syfte att sprida deras förödande narrativ. Hon har flera psykiatriska diagnoser som Asbergers syndrom (högfunktionell autism) och tvångssyndrom (OCD) och detta ses som positivt av utnyttjarna, då en person med sådan personlighet kan förväntas att på ett oresonligt sätt driva sin tes. Flera personer med denna diagnos har trots det nått framstående positioner. Några av dem som ansetts ha Asbergers syndrom är: Adolf Hitler, Charles de Gaulle, Einstein, Isaac Newton och Karl XII. Personligen misstänker jag att även Vladimir Putin och Karl Schwaab tillhör denna skara, liksom många andra som stödjer “World New Order”. Personer av detta slag bör aldrig tillåtas leda, då de genom sin sociala inkompetens och oförmåga att förstå andra tänkesätt än sina egna ofta orsakar stor förödelse. Cynism, oresonlighet och hänsynslöshet är vad vi kan förvänta oss av dem. Nu skall det snart bli ett nytt klimatmöte med över 40000 deltagare i Egypten. Det är med stor avsmak jag konstaterar att flertalet av västvärldens ledare faller till föga för all idioti som där kommer att gå av stapeln. Ett dumskallemöte av gigantiska proportioner är vad det är!

  7. Äntligen-klimaträtvisa!
    November med regn och rusk bytes mot lite sol och värme.

  8. Ni kommer att få se vad jag menar när börsen stiger med drastigt fallande realinkomster hos flertalet. Detta under trycket från kraftigt stigande räntor som de kraftigt skuldsatta globalföretagen (WEF stakeholders) redan med lätthet övervältrat/-ar på medelklassen. När vanligt folk så småningom fattat hur politikerna tillåtit detta kommer det bli stora samhällsproblem. Aldrig förr har ägandet i väst varit så koncentrerat på så få händer.

  9. Om jag ska fortsätta Bennys tankegångar om att bekämpa fattigdomen i u-länderna så
    Har det ju också visat sig att även barnafödandet minskar på sikt med bättre levnadsförhållanden

  10. För att lite summera SAP: De säger en sak men gör en annan men när SD slår dem på fingrarna så kommer rasist-fascist-nazist-kortet alltid upp varefter de i skymundan tvingas föra en SD-politik i flera typiska och dagsaktuella nationella frågor. Vindflöjel för makten är SAPs existens när “oppositionen” gör det de ska.

  11. Greta har förstås mognat och skaffat sig lite mer perspektiv. Därför förväntar vi oss också mer från henne på miljöområdet istf klimat-alarmism kopplad till CO2.

    Att hon kommit ut som vänster är inget konstigt. Däremot saknar hon perspektiv på kapitalismen som mycket riktigt blivit väsentligt mer rovgirig än vad skolböckerna anger. Det fungerar inte bra.

    Greta’s problemföreställning med avseende på miljöförstörelse är nog lite naiv. Tittar vi på de odemokratiska socialististiska/kommunistiska länderna och jämför miljöproblemen med hur det sett ut i den friare demokratiska världen så talar det till nackdel för den flera gruppen. Utan tvekan. Däremot är trenden illavarslande i väst som blir mer och mer totalitär och korporativ/fascistisk. Inte alls risk för den fascism som den blinda vänstern uttrycker. En överstatlig och korporativ maktutövning som våra politiska partier med SAP som främsta parti länge agerat för. En sociopatisk egotism som Thomas Palley kallar det. Den nyliberala eran som han döper till proto-fascism.

    https://www.imk-boeckler.de/de/faust-detail.htm?sync_id=HBS-008431

  12. Enligt alla olyckskorpar så lever man alltid i ändens tid och så har det varit sedan urminnes tider. “Hans” det här med geologiska processer går väldigt långsamt och visst omskapar dessa processer landskapet men det är sällan det går snabbt förutom vid stora vulkanutbrott då det lokalt kan bli stora ändringar. Och visst är det så att alla pengar som förslösas på klimathysterin borde användas till att skydda oss mot verkliga hot och att bekämpa fattigdom i u-länderna så att de slipper skövla träd och djurliv.

  13. Undergången är faktiskt mycket nära men inte pga CO2, undergången kommer i form av magnetisk polflip som skapar enorma jordbävningar som omskapar hela jordens landskap, stora landområden sjunker andra stiger och bildar nya kontinenter, men inte nog med det ungefär samtidigt blir det en s.k. micronova på solen som slöcker i stort sett allt liv på den del av jorden som råkar vara mot solen när skiten kommer. Allt hålls hemligt för att inte skapa panik. hmmm

  14. Klimatkrisen är skapad av människor. Den är lögn skapad av klimataktivister och gång på gång upprepad av dem, för att den ska tas för sanning.
    Kapitalismen har bidragit till att fattigdom och svält har minskat rejält i världen. Det är då föga förvånande att människohatande socialister, kommunister och klimataktivister vill avskaffa den.

  15. Globalisterna utnyttjar vänsterextrema för driva igenom sin agenda. De omfamnar Greta.

  16. Det ska bli intressant att se om “globalisterna” kommer att vara lika ivriga att framhålla och anlita Greta som frontfigur, nu när hon kommit ut som vänsterextrem.

Comments are closed.