Fryst biodiesel, bussar står elbussar värms med diesel

Uppdatering

Strax innan kl 15 var felet åtgärdat men kraftiga förseningar förekom fortsatt på specifika turer.

+ – + – + – +

Min första fråga är om SVT sänt detta bara i Halland ? Jag är inte så trägen TV-tittare, att jag kan påstå att nyheten INTE sänts nationellt. Jag skulle inte bli förvånad om det är så. Nyheten sår ju tvivel om det kloka i SVT:s primära “narrativ”: Omställningen till det “fossilfria” samhället. Kan du som läser detta lägga in en kommentar ifall du sett nyheten någon annanstans än i Halland.

+ – + + – +

Ja, det är skillnad på “diesel” och “biodiesel”. Den förra består av molekyler som endast innehåller kol och väte. Dess egenskaper är väl kända sedan hundra år. Inget liv, inga bakterier, inga svampar kan leva där.

Biodiesel däremot är ett nytt påfund, som dessutom finns i många olika varianter beroen-de på vad man blandar in i den rena dieseln, som utgör den huvudsakliga beståndsdelen. Det man blandar i kan vara vegetabiliska oljor, slakteriavfall, etc, d.v.s. biologiskt material med olika egenskaper. Tydligen har raffinaderiet missat en så självklar koll som fryspunkten på den blandning man säljer.

Biologiskt material kan bli grogund för bakterier och svampar om vatten och luft också är närvarande. Det sistnämnda kan vara svårt att undvika. Jag känner till två ägare av die-selbilar som drabbats av stora verkstadsräkningar sedan de fått stopp i bränsletillförseln. På verkstaden förklarar man att problemet tycks gälla dem som tankar bioblandad diesel från PREEM.

I bränsletanken bildas lätt kondens, som sjunker till botten. Där kan mikrober utvecklas och bilda klumpar, som sätter igen bränsleledningarna.

Elbussar värmer passagerare och batterier med diesel

Scania har räknat ut hur man skall kunna köra elbussar på vintern i Norrland. Bussarna får dieselvärmare för passagerare och batterier. Logiskt !

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

11 thoughts on “Fryst biodiesel, bussar står elbussar värms med diesel

  1. Själv kör jag mina maskiner på s.k. “blankdiesel” utan tillsatser och slipper dom nämnda problemen. Någon 10-öring eller 2 dyrare men det har jag igen på högre energiinnehåll.

  2. Tege T. Det är uruselt att en alldaglig produkt ss. diesel/bensin saknar innehållsdeklaration i konsumentledet. Köper jag “energi” vore det önskvärt om inte självklart att energiinnehållet beskrivs i tydliga och lättförståeliga deklarationer.
    Allt livsmedel som saluförs (och diesel tillhör mina livsmedel) är ju försett med en energideklaration oftast då i enheten kJ/kg.

  3. Stefan Eriksson. Visst avkrävs de innehållsförteckning, men bara för hur mycket av växternas livsnödvändiga koldioxid som de tillför atmosfären. Inte att ord om hur mycket energi de faktiskt innehåller. “Fossila” bränslen är per definition mest kalk. Man kan inte köra motorer på kalk.

  4. Det vore väl på sin plats om drivmedel likt andra dagligvaror avkrävdes en innehållsförteckning, med energivärde mätt i kJ/100g. , där skillnaden mellan olika “bränslen” vid pump framgår. Eller är det en för stor ansträngning? “Biodiesel” hamnar i en helt annan dager, när denna skall marknadsföras. Mjölk, mellanmjölk, lättmjölk osv.
    Övertygade klimatalarmister tänker väl att det går att köra på “vasslen”!

  5. Vinter- och sommardiesel är inget nytt. Diesel som parafinerar i filtren har sedan lång tid varit ett problem. Därför tillsätts motmedel i vinterdiesel. Naturligtvis måste det också finnas för biodiesel. Men det saknas uppgifter om skillnad i effektvärdet. Kanske kan ett bevis i körsträcka mellan utan- och med biodiesel tillföra debatten intressanta åsikter.

  6. Att bakterier inte kan leva och frodas i diesel (petroleumprodukter), är en sanning med modifikation. Påståendet gäller för aeroba bakterier, men inte för anaeroba. Problemet är sedan länge känt inom den metallbearbetande industrin via skärvätskor och för båtägare med säsongsbetonad användning av dieselmotorer.

    Anaeroba bakterier används t.ex. vid [rå]oljeutsläpp från tankbåtar.

  7. Svar till Sture: Jag har i alla fall inte sett/hört något om saken. Nyligen berättade en granne att hans elbil drar runt 30 procent i 10-15 minusgrader. Normal bekväm räckvidd 30 mil blir drygt 20.

    Finländska Neste skryter med sin biodiesel utan att nämna problem med kyla och reaktioner.

  8. När man låter Mp, Medeltidspartiet, styra blir det så här!

  9. När vi hade oljeeldning i huset ställdes alltid frågan om tanken var placerad utomhus eller inomhus. Utomhustank krävde tillsats av dieselolja till eldningsoljan.
    Numera påstår oljebolagen att biodiesel och HWO100 har samma egenskaper som ren diesel men det är nog inte hela sanningen.

Comments are closed.