Indien bygger 21 reaktorer

powermag
Block 3 i kärnkraftverket Kakrapar i delstaten Gujarat – den första inhemskt konstruerade och byggda PHWR-reaktorn för 700 MWe

PHWR = Pressurized Heavy Water Reactor, trycksatt tungvattenreaktor.

2022-12-16, world nuclear news, wnn:

India gives update on nuclear construction projects

(Indien uppdaterar om nya projekt för kärnkraft)

Utrikesminister Jitendra Singh bekräftade regeringens planer för 21 nya reaktorer – inklusive de som redan är under byggnad – och gav en uppdatering om framstegen för de olika projekten i ett skriftligt meddelande till parlamentets underhus.

Enligt Singhs uttalande klassas följande projekt av regeringen som “under byggnad”:

Kakrapar 3 & 4:

Kakrapar 3 kopplades in på elnätet 2021 och projektet att bygga två 700 MWe trycksatta tungvattenreaktorer (PHWR) klassas som 97,12 % färdigt (från oktober 2022). Förväntat färdigställande 2023.

Rawatbhata 7 & 8:

700 MWe PHWR, 88,88 % färdig, förväntat färdigställande 2026


Kudankulam 3 & 4:

Rysslevererade 1000 MWe VVER tryckvattenreaktorer, 63,67 % färdiga, förväntat färdigställande 2025.


Kudankulam 5 & 6:

1000 MWe VVERs, 12,89 % färdig, förväntat färdigställande 2027.

Kalpakkam:

500 MWe prototyp för snabb “breeder” reaktor, 97,64 % färdig, förväntad färdigställande 2024. En sådan används för att upparbeta utbränt material, så att det kan användas igen, om jag förstått det rätt.

Gorakhpur 1 & 2

Regeringen klassar också dessa båda 700 MWe PHWRs – som “under byggnad” med ett förväntat slutdatum 2029. Pålning är klar för fundamenten till reaktorer med dess byggnader och arbete pågår med andra byggnader på pområdet Haryana, enligt Singhs uttalande.

Följande projekt – alla 700 MWe PHWRs – har beviljats administrativt godkännande och ekonomisk sanktion:

  • Kaiga 5 & 6
  • Gorakhpur 3 & 4
  • Chutka 1 & 2
  • Mahi Banswara 1 & 2
  • Mahi Banswara 3 & 4


Förprojekt på plats och anskaffning av utrustning med långa leveranstider pågår för dessa projekt, som alla förväntas vara slutförda “progressivt till 2031”. Grävningen för Kaiga 5 & 6 har redan börjat.

“Kärnkraft kan förse landet med ren baskraft och minska beroendet av kol och traditionella energikällor på lång sikt. Kärnkraft skulle också komplettera ren förnybar energi,” sa Singh.

Tidigare i år sa tjänstemän på Indiens departement för atomenergi att landet förberedde sig för att börja bygga en serie 700 MWe PHWR från 2023, som börjar med Kaiga 5 och 6.

Det blir 21 reaktorer totalt.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

8 thoughts on “Indien bygger 21 reaktorer

  1. Och indien tänker bygga ut sin kolkraft

    https://www.bloomberg.com/news/articles/2022-09-23/india-may-boost-coal-power-fleet-25-by-2030-amid-rising-demand?leadSource=uverify%20wall

    Olika siffror. Artikeln säger 56 GW (ca 48 stora kärnkraftsreakrorer). Andra säger 28 GW (ca 25 stora reaktorer).

    Bottom line – Indien bygger ut kolkraft. Kina bygger ut kolkraft. Japan bygger ut kolkraft. Pakistan bygger ut kolkraft. o.s.v.
    Sverige bygger vindkraft. Vi ska rädda jordens klimat.

    Man undrar – vad håller vi på med. Vad är det för några politiker som representerar oss? Vad tror de att Sveriges “klimatpolitik” påverkar? Ibland undrar jag om de är dumma i huvudet, men så ska man nog inte tänka?

  2. De PHWR reaktorer som byggs är baserade på CANDU designen från Kanada. Dessa är uranhungriga, behöver cirka 7 gånger en standardreaktor. Nytt bränsle är under utveckling med inblandning av Torium som tar bort överkonsumtionen. Indien har stora Torium tillgångar.

  3. En gång var Sverige ledande eller i topp vad gäller kärnenergi samt även på andra teknologier. Nu är Sverige bara ledande i att importera islamister. Nummer ett i Europa. Der svenska kalifatet blir först i Europa är min prognos, baserad på ingående demografiska jämförelser av en finländsk forskare!

  4. Det finns även andra projekt på gång, t.ex att bygga 6 st reaktorer i Jaitapur.

    The French company EDF last year submitted to Nuclear Power Corporation of India Ltd (NPCIL) its binding techno-commercial offer to build six EPRs at Jaitapur in Maharashtra state
    The Jaitapur plant, with an installed capacity of 9.6 GWe, would be the most powerful nuclear power plant in the world, generating some 75 TWh per year
    https://www.world-nuclear-news.org/Articles/France-and-India-aim-to-progress-EPR-project-in-co

  5. Rolf

    Svaret är moralkapitalet och trovärdigheten. Inte minst inför väljarna.

  6. Indien visar vägen, men vad är det för smärtsamma knoppar som inte riktigt vill brista i Sverige (för att travestera Karin Boye)?

  7. Österns visdom – hög tid för Sverige att ta lärdom!

Comments are closed.