Elsabotörerna bör hållas personligt ansvariga !

Tomhänta Åsa Romson, MP:s tidigare språkrör, är en av dem som bör ställas till svars

2022-12-28, Kristianstadsbladet, Ernst Herslow:

Erling Strand påstår den 19/12 i en replik på min insändare 14/12 att det är ”ett osmakligt spel” när jag ställer S- och Mp-politiker till ansvar för det kraschade svenska elsystemet.

Ja ES, det är verkligen osmakligt, dels att dessa ryggradslösa S- och Mp-politiker inte står för sina katastrofala beslut, dels att föra en historieskrivning likt den ES själv bedriver.

Hans historieskrivning börjar av någon anledning år 2016, vilket är ett antal år för sent.
Effektskatt på knappt 3 öre per kWh för kärnkraft infördes av S-regeringen år 2000. 2006 var det dags för nästa S-märkta höjning, nu till 5 öre. En Alliansregering höjde med ett öre 2008.
En avgörande käftsmäll för kärnkraften delades ut i och med energiuppgörelsen 2014 mellan sossar och miljöpartister. Talröret Åsa Romson lovade i samband med överenskom-melsen att flera reaktorer blir tvungna att stänga under mandatperioden. Vattenfall ställde då in sina planer på att bygga två nya reaktorer vid Ringhals. 2015 höjde S- och MP-regeringen effektskatten till drygt 7 öre.

Vattenfalls chef varnade för att flera reaktorer som en direkt följd skulle tvingas stänga. MP:s energipolitiska talrör Lise Nordin har senare bekräftat att man också bytte ut styrel-seledamöter i Vattenfall mot fler kärnkraftsmotståndare. Även Oskarshamn beslutar 2015 att stänga två reaktorer på grund av den höjda effektskatten.

Flera myndigheter och organisationer sågade uppgörelsen och varnade för att den förda politiken skulle skapa en ohållbar situation med effektbrist och höga elpriser.  Ingen kan påstå att man inte kunde förutse dagens katastrofala situation för vår elförsörjning! Så sent som i november 2021 sa trots detta S-ledaren Magdalena Andersson att kärnkraft var inget att ha! Nu är det förstås annat ljud i skällan, men efter åtta års nedmontering av ett av världens mest stabila elsystem har varken hon, övriga socialdemokrater eller miljöpartister ett uns trovärdighet kvar.

Samma dag (19/12) klagar signaturen Olle Nilsson över att två kärnreaktorer står stilla efter driftstopp. Vad han inte tycks inse är att före det S/MP-märkta sabotaget innehöll elsystemet 12 reaktorer. Detta innebar redundans i systemet, och effekten av att några reaktorer stod still märktes knappast. När nu hälften av reaktorerna är avstängda i förtid borde det vara lätt att inse att systemet blir ansträngt vid minsta störning. Att sedan hålla den två månader gamla regeringen ansvarig för följderna av vad S/MP-regeringen ställde till under 8 år är bara löjeväckande.

Jag upprepar mina tidigare framförda krav: tillsätt en haverikommission som undersöker hur det gick till när 4 fullt fungerande reaktorer ersattes av osäker vind-el, och ställ de ansvariga för sabotaget mot vårt tidigare så stabila elsystem till personligt ansvar!

Ernst Herslow

Hästveda

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

8 thoughts on “Elsabotörerna bör hållas personligt ansvariga !

  1. Hej, jag håller med Ernst Herslow men problemet började även tidigare med nedläggningen av Barsebäck. Sossarna gjorde det med stöd från C. Och Göran Persson som var dåvarande statsminister sitter nu i styrelsen på LKAB och kräver att staten ska hjälpa med fler vindkraftverk. Hur länge till ska skattebetalarna betala för i förtid avvecklade kärnkraftverk och helt felaktiga investeringar i vindkraftverk?

  2. Hoppsan….4 reaktorer försvann, står nu och samlar damm, många svenskar blir nu fattighjon, medans dom skyldiga* lyfter sin pension! * Löfven 2,1 miljoner i begärd fallskärm + 2 nya jobb. Byfånen Bolund 700 000 + riksdagsarvode! Huä! sade Strindberg!

  3. Hej

    En haveri kommisison bör tillsättas, ett krav som bör framföras till nuvarande regering, instämmer med inlägget ovan. Det ligger i deras intressen att en kommission utreder det groteska sabotaget mot Sveriges elförsörjning, påverka Moderaterna, Liberalerna och KD. Energihaveriet kommer att förfölja nuvarande regering och för att skydda sig bör haveriet klarläggas, moderaterna är medskyldiga, men den idioti Reinfeldt stod för är ju i mindre omfattning än vad sossarna och den vettlösa sekten miljöpartiet har verkat för. Här har också SD ett intressant vägval, partiet har många civilingenjörer i Riksdagen nu, folk som har naturvetenskapligt vett, partiet lär ha fler civilingenjörer än övriga partier tillsammans. Elsa Widding har till exempel ett stort jobb att se till att SD agerar kraftfullt. Elsa som motades ut ur näringsdepartementet av Maud Olofsson då hon försökte stoppa Vattenfalls tokaffär, Nuon affären, kostnad 50 miljarder plus i förluster, utsedd till Sveriges bråkigaste kvinna 2014.

  4. Elförsörjningen i Sverige är en ödesfråga.Glada amatörer ska inte få känna eller tycka.Här måste vara krav på högre kunskaper och insikter som t.ex.SD damerna tycks ha.

  5. Folk i gemen tror pa vad de laser i tidningarna och ser pa TV och median ar sa korrupt att
    de aldrig talar sanning om det gar emot den politiska overtygelsen. I Sverige sager de att pressen ar fri, vilket jag betvivlar. De som far skattepengar ar aldrig fria. Har i USA haller 90-95 % av media pa Demokraterna sa allt som ar negativt for Biden tystas ned. Fri press, pyttsan! Sedan Biden fick makten har 5 miljoner illegala invandrare sprungit over gransen och overlamnat sig till granspolisen medan ca ytterliggare 1 miljon kommit ivag.
    Inget sags om detta i NYT, Washington Post, CNN, MSNBC, CBS, ABC , eller NBC.

  6. Peter. Valutan i politik är mandat. Sådana ges av väljare i allmänna val. Väljarna styrs dels av egenintressen, dels av ideologier. För att de skall ändra ståndpunkt krävs kanske att det går helt åt pepparn – vilket nu tycks vara på väg. Bildligt talat: ett bryskt tillnyktrande efter åratals angenäm salongsberusning

  7. Fasas ut? Du glömmer att då kommer det att stå hundratals beläten som ägarna inte tvingats att avveckla, men som monument över väderkraftens dårskap, över förstörd natur och mördandet av tusentals fåglar och tonvis av bin o andra nyttiga insekter. Skadestånd? – tanken svindlar, men borde bli konsekvensen för dessa sabotörer av natur, energisystem och Sveriges ekonomi!

  8. Ernst,

    Du har rätt i sak naturligtvis.
    Problemet är att politik i Sverige inte hadlar om ‘sak’, det handlar om ideologi.
    Det går inte att ändra vad som finns i människors pannlob.
    You can’t argue with fools…
    tyvärr tänker massan endast med plånboken och ett omslag i politik kommer ofta när det är för sent. Kunskapsläget hos svenskar när det gäller energisystem är låg och kommer förmodligen inte förbättras över tid.
    Det finns bara ett energislag som kan lösa detta uppkomna problem.
    Gaskraft i det kortare perspektivet och nybyggnad av kärnkraft på längre sikt.
    Vindkraft komer att fasas ut av sig själv inom 15-20 år som ett sidospår.

Comments are closed.