Tänk på detta nästa gång du går och röstar !

SVT

Dåvarande miljöminister Annika Strandhäll annonserade regeringens plan för havsbaserad vindkraft: 120 TWh

2022-12-28, HD, Helsingborgs Dagblad, Sture Åström:

Jag minns när det på 70-talet var så kallt att man kunde promenera över till Helsingör. Att Skåne nyligen hade minus 11 grader och samtidigt vindstilla var ingen överraskning. Det är en del av vårt naturliga klimat, vilket vi vetat om, vi som minns och kollat fakta.

Och det kan vara vindstilla samtidigt i hela Europa, googla: vindstilla europa ural. Då ger vindkraftverken ingen el, vare sig de är 100, 1 000 eller 10 000.

Visst är det beklagligt att den nya regeringen inte lyckas betala ut stöd snabbt till dem som drabbats av de absurda elpriserna. Men inser du som klagar ditt eget ansvar?

Har du röstat på dem som ställt till med eländet, S, Mp, V, eller C? De som med berått mod avvecklat ett av världens mest effektiva elsystem med pålitlig el till låga priser. De som trots decennier av varningar ändå stängde fullt fungerande kärnkraftverk utan annan ersättning än opålitlig vindkraft. De som till energiminister utsåg personer utan förståelse för skillnaden mellan ”energi” och ”effekt”: Ygeman, Strandhäll och Farmanbar.

Betänk: Det är aldrig Kalles fel att Kalle gör misstag på jobbet. Det är alltid chefens fel som satt Kalle på ett jobb han inte haft tillräcklig utbildning eller instruktioner för. Det är inte de inkompetenta ministrarnas fel att de inte klarat jobbet.

Ytterst är ansvaret ditt, som röstat på partier med så verklighetsfrämmande program. Du har missförstått vitsen med demokratin: Den innebär att du skall byta parti, när ditt gamla parti tappat kompassriktningen. Det händer nog alla partier från tid till annan.

Ett fotbollslag håller du på i vått och torrt, i motgång så väl som medgång. För känslan av kamratskap. Men politik handlar inte om kamratskap, Den handlar om resultat. Tänk på det nästa gång du röstar!

STURE ÅSTRÖM

+ – + – + – +

Jag känner mig hedrad

Det är naturligtvis en heder att få ett manus infört på papper. Denna gång känner jag mig särskilt hedrad, eftersom redaktören väntat med införandet nästan två veckor. Jag ser det som en uppskattning av budskapets vikt varför han sparat det till en avslutning av den hetsiga debatten om uteblivna stödpengar för de höga elpriserna. I_nläggen därom har varit många mest varje dag.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

12 thoughts on “Tänk på detta nästa gång du går och röstar !

  1. Magma

    Nog var det också min ursprungliga inställning till EU. Jag röstade för men var djupt därinne skeptisk (kulturella inte minst). När Euron kom på tal tidigt insåg jag att “tärningen var kastad”. EU skulle bli något helt annat en vad man ursprungligen förkunnade vilket bl.a sådana byråkratiska idéer som du pekar på hela tiden visar (harmonisering i all ära dock). Faktum är att USA (-krafter) är en av grundarna av tanken till ett federalt Europa. Inte minst som balans mot dollarn.

    UvdL har visat att hon är genomkorrupt iom med hennes hemliga vaccin-deals (för att bara nämna en sak). Hennes tidiga Ukraina-uttalanden i februari 2022 (olagligt om Nato-anslutning) ett annat då hon visade att hon går utanför sina befogenheter. Hon saknar respekt för lagen/reglerna och detta som kommissions-ordförande.

  2. ‘Varje energislag kommer med sina problem: Kärnkraft har avfallshantering’, skriver PW.
    Jominsann, men vindfläktskraft har ett ännu större avfallsproblem, eftersom s.k. uttjänt kärnkraftsbränsle från exempelvis tungvattenreaktorer av traditionellt slag kan återanvändas i SMR, i två återkommande cykler. Avfallsprodukten därifrån är kontrollerbart avgränsad.

    Vindfläktsvingar, som behöver bytas en gång under ett vindfläktskraftverks livstid, ger dels under verkets gång upphov till spridd, okontrollerad nanopartikelavgång med outredda miljöföroreningskonsekvenser, dels vid användningstidens slut ett storskaligt deponiproblem, ej heller det organiserat eller areamässigt utrett, i motsats till kärnbränslets dito. Dessutom behövs inte vindfläktskraften i en effektiv energiproduktion, som beaktar fysikaliska grundkrav.

    Enligt min egen bedömning är gaskraft det bästa ur effektivitets- och miljösynpunkt. Endast växtkrafts-/fotosyntesgynnsamma restprodukter. Dess areamässiga krav mätt per producerad Wh är lägst av alla energislag, vindfläktskraft störst.

  3. Varje energislag kommer med sina problem.
    Kärnkraft har avfallshantering, risken för härdsmälta och koppling till kärnvapen att tampas med. Ingen klimatsans att blunda för det.

  4. #Thorleif
    Swexit är en tanke som allt oftare kommer upp i huvudet, dels när man hör våra riksdagsledamöter skylla ifrån sig på EU (”det var inte vi”) trots att vi vet att samtliga partier är representerade i Bryssel, dels när det kommer ”hem” någon överlycklig EU parlamentariker stolt som en tuppkyckling över vad hon/han varit med om att besluta om, som utsläppsrätter eller nya ohållbarhetsmål, som enbart kommer att öka kostnader för svenska medborgare och företag.
    Själv trodde jag en gång när jag röstade om EU att jag röstade om fri handel över gränserna och ett tätare samarbete fria länder emellan … det dröjde emellertid inte länge förrän EU byråkratin började ta sig ton om storleken på jordgubbar och hur krokiga gurkor får vara och tydligen fanns det en dold agenda redan då … i dag tror de sig kunna styra klimatet.
    Allas vår Ursula som jag fått för mig var ordförande av kommissionen kallad oblygt President of the EU Commission, vilket väl i engelskt språkbruk är detsamma som ordförande men som ändå ger en föraning om vart vi är på väg – mot ett presidentskap där EU medborgaren saknar rösträtt …
    Jag säger det igen, ty det mesta tyder på att Britterna visste vad de gjorde, Swexit.

  5. Vi hade tidigare (en gång) duktiga sakkunniga med både breda och djupa expertkunskaper inom politiken (Rosenbad) som kunde ledsaga okunniga politiker just så att de inte genom plötsliga ideologiska avsteg äventyrade landets väl och ve (inkl nationalkapital och skattekronor). Tyvärr har makten fått gå före medborgarna och vi har sett hur landet sakta krackelerar under maktens ideologiska hägn, helt okänsliga till varför det ser ut som det gör (kriminalitet, skolan, odemokratin, hatet, inflation, energi, bidragskomplexet t.ex).

    Förr hade ett stort socialdemokratiskt parti utan egen majoritet bjudit in större oppositions-partier med liknande “kloka idéer” i syfte att göra det som var riktigt för Sverige. Idag (sedan en längre tid dock) väljer SAP samarbeten tillräckligt stora(eller små) endast för den egna maktens säkrande. De kan inte heller bara skylla allt på SD. Det har visat sig förödande och det kommer att bli än värre. Jag är säker på att SAPs toppar vet att man ovanifrån strävar mot EU-federation och mera överstatlighet via FN etc. Sverige och svenskarna är inte längre viktiga i socialdemokraternas Sverige. Jag börjar undra om några partitoppar i landet överhuvudtaget bryr sig längre nu när EU ändå bestämmer i allt fler nyckelfrågor.

  6. Kärnkraftens nedläggning, så långt det gick att förverkliga, bär endast ideologiska motiv. En klok människa sa en gång: ‘där ideologin går in går förståndet ut’. Vi ser det i parti och minut vad gäller klimat- och energipolitiken. Inga relevanta kostnads/intäktsanalyser (cost/benefit) står att finna bakom kärnkraftsenergins nedläggning till förmån för vindfläktskrafts dito. Dessa analyser är legio i kommersiella företags investeringar; med referens till Östling ovan. Östling skulle aldrig låta ideologisk ‘logik’ (om rationell sådan finns) äventyra fysikalisk dito, eftersom han är ansvarig företagsledare.
    Politiker i allmännhet tror att ‘det gäller att satsa’, dvs. använda skattebetalarnas pengar hursomhelst. Det gäller såväl investerat kapital (Vattenfalls nedläggning av fungerande kärnkraftsanläggningar med åtföljande kapitalförstörelse/ ekonomiska värde) som nyinvesteringar (subventioner för att stötta ekonomisk ohållbara vindfläktsinvesteringar utan rationellt kalkylerad alternativinvestering). Resultatet ser vi nu; havererad stabilitet i elförsörjningssystemet. På kommunal nivå, med politiker som låtsasföretagare inom vindfläktskraft, t.ex. aktuella Kumbro, visar sig verkligheten i form av finansiellt urholkad verksamhet; men de politiska låtsasföretagarna därinom fortsätter ‘satsningarna’, genom att än en gång använda skattebetalarnas pengar till att täcka upp förluster, utan någon medföljande kostnads/intäktsanalys.
    Tyvärr sitter medborgarna nu med Svarte Petter, i brist på kompetenta politiker.

  7. Det är häpnadsväckande vilken cynisk inställning till människors ekonomi, boende, många företags existens, arbetstillfällen mm. av de som är ansvariga för kärnkraftens nedläggning utan att ha tänkt igenom dess konsekvenser. Ett tjänstemanna ansvar vore det bland det viktigaste som en politiker borde ha. Vilka stolleprojekt som helst kan idag genomdrivas och om allt misslyckas så är det bara att smita iväg genom någon mystisk bakdörr. Ibland undrar jag om vi har tagit väldigt stora kliv tillbaka till forntiden istället för till en demokratisk nutid.

  8. Östling är också en naturlig och öppen person utan som det tycks några behov av att markera högmod eller prestige. Han är som ledare en person nära de anställda som gör jobbet (golvet) och för det är han otroligt uppskattad både internt och externt. Han vågar fokusera på resultat och bjuder in medarbetarna samtidigt som han inte tvekar att kritisera utan att peka finger. Han går före men öppnar för medinflytande.

    Östlings Bern’s och PO Eriksson’s (m.fl) deltagande på Swebbtv är en nagel i ögat på SAP och andra censur-maskiner i dagens Sverige.

  9. Grundförutsättningen för en fungerande organisation – på alla nivåer från företag, föreningar och till hela samhället är ordning o reda. Det är Leif Östlings budskap – en av de mest framgångsrika företagsledarna i modern tid. Lyssna på honom alla som har ledar- eller operativt ansvar! Men det är bara början på allt som krävs för verklig framgång där Scania alltid varit bäst i hela världsklassen. Tyvärr har politikerna inte ens klarat av den första nivån, men hur skall kunna göra det när de inte ens sätter Sverige först?

  10. En välsignelse att Du är är så uthållig, Sture – och kunnig o nyfiken på verklig forskning och kunskap!
    Jag tittade tidigare idag på Swebbtvs reprisering av intervjun med Leif Östling från oktober 2019. Problemen då har bara ökat samtidigt som politikerna bara blivit mer förstockade. Nya regeringen – bra intentioner, men vad blir det för “verkstad”? Man viker sig vid minsta motstånd och orkar inte disciplinera koalitionspartnerna. KD o L verkar köra sina egna lopp!

Comments are closed.