Sommar på vintern i Hbg !

Helsingborgs stiliga stadshus i juli 2019 med arkitektur från 1800-talet

Året 2023 började lite överraskande:

  • I natt: + 7,9º C.
  • Kl. 9: + 9,9º C, duggregn och närmast vindstilla.
  • Kl. 12: + 10,5º C, sprickor i molntäcket, 6 m/s.

Detta är bara för att jag skall komma ihåg det senare i år.

+ – + – + – +

Köldvågor i Europa

Jag fick ett klipp från1888:

Alltså, på tal om extremt väder

Jag visste inte att ryssarna kunde promenera över isen till Åland 1809 och att de svenska trupperna retirerade därifrån över isen.

Ännu märkligare var det att norska vargar kunde ta sig över isen till Jylland år 1408.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

2 thoughts on “Sommar på vintern i Hbg !

  1. Dagens klimatlarm är fullständigt historielösa. Medvetet från dem som driver dem, av okunskap från dem som utsätts för dem. Flertalet äldre vet av egen erfarenhet att det under vår levnad varit både ovanligt varmt och ovanligt kallt. Helt normalt.

  2. ca 1650-1715 lär ha varit den kallaste perioden under lilla istiden (LIA), men stora variationer från år till år förekom ändå. Alla svenskar med baskunskaper i historia vet att 1658 var särskilt kallt, vilket gynnade Sverige genom att Karl X kunde anfalla danskarna o Köpenhamn “bakifrån” och därmed erövra Skåne Halland Blekinge och Bohuslän. Men 1659 var en grön vinter och det dröjde trettio år innan vintern blev lika kall igen som 1658. Sedan följde ett par rekyler under 1800-talet som drev på den svenska utvandringen.
    Kalla perioder leder till folkvandringar och nedgång för etablerade kulturer. Romarriket, medan det blomstrade under den Romerska värmeperioden runt år 00, föll under den period som vi i Norden kallar fimbulvintern. I Finnestorp, Larvs socken vid Lidan fann man för några år sedan en besegrad armé från 500-talet och dess utrustning förstörd och nedgrävde enligt tidens sed.
    Alla händelser i nuet måste, för att förstås i rätt perspektiv, sättas in i ett global-historiskt sammanhang.

Comments are closed.