Den obegripliga visionen om “fossilfritt” samhälle !

NS ENERGY

Figur 1. Japan bygger 1,3 GW kolkraftverk i Yokosuka i närheten av Tokyo

I västerländska media målas en bild upp av en kraftig omställning till ett ”fossilfritt samhälle”. Det är en uppenbar lögn. Det sker ingen global omställning till fossilfritt.

Här visar jag lite siffror och uppgifter om kolkraft. Det är ett ganska stort område, så jag gör inga anspråk på att det ger en heltäckande bild.

Den bild jag får av dessa data och artiklar, är att det inte skett någon minskning av kolkraft under de senaste 10 åren. Trenden är tydligt åt andra hållet, d.v.s. en ökning.

Det är sant att EU/USA minskat. I USA hänger det nog ihop med att man bytt kolkraft mot inhemsk naturgas (fracking). I EU har man bytt kolkraft mot rysk naturgas, vilket inte var särskilt smart så här i efterhand.

En referens

Det kan vara bra att ha en referens när det gäller kraftproduktion. En stor kärnreaktor (typ Forsmark 3) producerar ca 1.2 GW el. I runda slängar kan man säga att 1 GW motsvarar en reaktor.

Statista

Figur 2. Global produktion av el från kolkraft, TWh

Trenden är tydligt stigande med undantag för 2015-2016 då naturgas från fracking ersatte kol i USA samt 2019 och 2020 under pandemin.

Statista

Figur 3. De länder som hade störst installerad kapacitet av kolkraft i juli 2022

Kina leder överlägset med fem ggr så stor kapacitet som tvåan Indien.

Statista: “De fyra största länderna – Kina, Indien, USA och Japan – står för över tre fjärdedelar av världens koleldade el (76 %, 6.626 TWh)”.

Statista

Figur 4. Offentliggjorda planer för utbyggnad av kolkraft i olika länder, GW

De folkrikaste länderna planerar en hög takt i utbyggnaden. Kina och indien har över en miljard invånare och Indonesien 280 miljoner. Enligt “Parisavtalet” prioriterar de kampen mot fattigdom högre än kampen mot koldioxid, eftersom fattigdom visat sig orsaka de svåraste miljöproblemen. De har funnit att kolkraft är det snabbaste sättet att få billig och pålitlig el.

Sedan kommer flera andra fattiga länder med mer än 100 miljoner invånare också att kräva el till att höja levnadsstandarden: Vietnam, Bangladesh, Pakistan, Nigeria.

Några klipp om ny kolkraft

Japan:
”Ett kolkraftverk på 1,3 GW är under uppbyggnad vid det tidigare värmekraftverket i Yokosuka nära hamnen i Kurihama, i Kanagawa prefektur, Japan. Yokosuka är ett av de 22 nya kolkraftverk som planeras byggas i Japan år 2025 och det är den enda koleldade anläggningen som byggs i Japans Greater Tokyo-område.”

Indien:
”Indien förväntas driftsätta 10 termiska kolkraftverk 2022-23 och lägga till 7 010 MW”

”NEW DELHI, 12 september (Reuters) – Indien kan behöva upp till 28 gigawatt nya koleldade kraftverk fram till 2032 för att möta kraftbehovet som förväntas mer än fördubblas från nuvarande 404,1 GW, sade ett statligt rådgivande organ”

Indonesien:
”Men den indonesiska regeringen kommer fortfarande att tillåta byggandet av nya kolkraftverk, med en sammanlagd kapacitet på 13 gigawatt, som redan har upphandlats. Planen finns i landets 10-åriga energiplan för 2021-2030.”

Pakistan:

Wikipedia listar tre kolkraftverk under byggnad med en sammanlagd kapacitet på 3 GW.

Balkan:
”Västra Balkan håller på att bli en kontrastregion. Medan Nordmakedonien har lovat att fasa ut kol till 2027, planerar Serbien och Bosnien och Hercegovina fortfarande nya brun-kolskraftverk, med stöd av kinesiska företag och banker”

Afrika:
Många afrikanska länder vill bygga kolkraft, men de saknar finansiering:

”Det betyder dock inte att alla 22 kommer att byggas. En mer detaljerad granskning av uppgifterna visar att få, om ens några, av dessa planer kommer att förverkligas. De flesta har misslyckats med att få finansiering; De flesta av dem som hade finansiering överens-kommet har försenats medan andra fortfarande är på ritbordet.

Av de få som faktiskt gör framsteg är två kinesiskt stödda projekt i Zimbabwe och det tredje är i Sydafrika”

Troligen kommer de Zimbawiska anläggningarna inte att byggas, eftersom Kina backar ur:

”Den 21 september 2021 berättade Kinas president, Xi Jinping, för FN: s generalförsamling via videolänk att Kina skulle öka stödet för grön och koldioxidsnål energi i utvecklings-länder och inte bygga några nya koleldade kraftprojekt utomlands.”

Mina reflektioner:

Min bild är att alla organisationer som ivrar för ”fossilfritt” (IPCC, politiker, intresseorganisationer, m.m.) har ett närmast absurt förhållningssätt till vad som händer i den verkliga världen.

Det finns inga tecken på att kolförbränningen minskar (som fakta ovan visar ökar den). Tar man med gasförbränning så blir påståendet om ”fossilfritt” ännu mer absurt.

Det enda konkreta man har åstadkommit är att förvägra Afrika en stabil tillgång till el.

För mig är det obegripligt hur media/organisationer kan måla upp en bild av att världen är på väg mot det ”fossilfria samhället”.

Vi är så långt ifrån den visionen som man kan komma.

Jonas Rosén


+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

13 thoughts on “Den obegripliga visionen om “fossilfritt” samhälle !

  1. Har varit verksam i Asien under många år, var med och startade upp världens då största massalinje i Kina med en sodapanna på 1000 MW och i stället för barkpanna en koleldad panna på 100 tals MW. Kol är det effekivaste sättet att producera el i stor skala, med ett undantag, har man tillgång till naturgas är det förstås ett alternativ, en ångpanna med naturgas som bränsle är mest kostnadseffektiv och enklast att reglera. Man slipper all kolhantering och dyr avgasrening, anledningen till att USA går över till gas. Asien är tätbefolkat och vattenkraftsdammar medför stora ingrepp, som till exempel det enorma projektet i den största floden i Kina då miljoner människor förflyttades då flera dammar anlades!

  2. Patrik A
    Hur kan man bygga vindkraftverk och solceller utan att tära på jordens resurser av mineraler? Sol och vind är förnybara men vindkraftverk och solceller är inte förnybara. Vindkrafts fundament och vingar är inte ens återvinningsbara.

  3. Som motvikt mot en mänsklighet som tär på resurser så skapas idealbilden om en hållbarhet utveckling som inte förbrukar kommande generationers resurser.
    Detta vill man att vi skall tro på. Men eftersom allt utnyttjande av begränsade resurser innebär en minskning av kommande generationers resurser – vilket betyder att inga begränsade resurser får nyttjas över huvud taget – vilket betyder att planetens begränsade resurser inte kan nyttjas och blir därigenom ointressanta.
    Solen betraktas som evig och en resurs vi kan nyttja så – sol, vind och vatten är OK.
    Men hur är det med kol. När kolet används som en resurs skapas koldioxid, som tas upp och lagras i allt växande material ( både på land och i hav samt både i fauna och flora) som då blir en användbar resurs för kommande generationer. Partiklar som följer med upp i skyn blir till regndroppar när vattenångan kondenseras mot dem. Och det fossila kolet som har lagrats under lång tid och släpps loss för användning nu och, när det blir koldioxid, även för framtida generationer. Olja är inte fossil, olja hämtas på helt andra djup. Kol som utsätts för högt tryck och värme blir olja.

  4. Världens största exportör av kol i modern tid är Australien. Dess koltillgångar var tidigare basen för kontinuerlig tillgång till el. Stora fyndigheter finns i New South Wales. I takt med att Australien via dess mind-kontrollerat programmerade ledningar fått koldioxid på hjärnan har flera för landet mycket negativa händelser ägt rum i den ‘gröna fossilfria’ nya era t.ex.
    • Kraftverket Earing, som varit i drift ca 40 år och försett NSW med ca 25 % av dess el, med tänkt fortsatt drift fram till 2032, kommer att läggas ner i förtid, 2025 för att ersättas av sol & vinfläktar. På platsen för kraftverket planeras byggas ett megabatteri med maxeffekt av 700 MW, ytterligt brandfarligt.
    •Ett stort kolbrytningsprojekt, Carmichael, så sent som 2014 föremål för stora investeringar också av svenska intressenter (Riksbankens valutareserv lånade ut till obligationer) kommer inte att fullföljas. Det hade lagt grunden för dels stora exportinkomster dels råvaror för kolkraftverk för landmässig försörjning av el.
    • Den tidigare välfärdsstaten har gått snabbt utför. I slutet av 2010 talet svarade kolkraft för 27% av energiproduktionen, naturgas 30 % och olja/oljeprodukter för 33%. Idag är energiläget prekärt. Idiotin startade med Parisavtalet 2015, och beslut om att minska koldioxidutsläppen med upp till 28% fram till 2030. Gamla kolkraftverk med höga utsläpp har stängts, vilket kommer att följas av Earing om ett par år.
    • Återkommande strömavbrott har i södra Australien har accentueras behovet av havsbaserad vindfläktskraft. Det förklarar det tossiga beslutet från dess EPA att godkänna megaparken norr om Tasmanien på Robbin Island, ett desperat beslut.
    • I tillägg har Kina beslutat minska sina kolköp från Australien och världsdelen har en sjunkande medeltemperatur sedan 2012 vilken kommer att accentueras av den kommande avkylningsperioden under några årtionden framöver.

    Australiens medborgare blir offer för den fossilfria agendan. Sverige går i dess spår.

  5. Miljö-extremisterna (Mp) som nyttiga idioter kommer att helt urfasas från makten när de fullgjort sin roll. Det ser sannolikt väljarna till inför kommande ekonomiskt svaga tider för deras egna väljargrupper. Avgörande blir dock hur och när EU/FN/WEF och USA väljer att implementera den nya digitala totalitära ordningen (koldioxid-avtryck) efter kinesisk modell. Kommer vänstern exkl SAP att acceptera ett så stort ingrepp i folks liv?

    Socialdemokraterna kommer givetvis att stötta kärnkraft (oavsett vad Magda idag har för åsikt) när det är dags.

  6. USAs GND innefattar förutom egen energi-anorexi (pipeline, fracking) för trovärdighetens skull målet att få hela världen att sluta köpa rysk energi etc. Slutmålet är självklart att komma över deras tillgångar i enlighet med gamla strategiska planer som knappast skrotas pga klimat-alarmismen och CO2. Snarare tvärtom om man tänker större. Ett medel att slå sönder Ryssland. Frågan är bara när man börjar hårdlansera kärnkraften? FN/IPCC flaggade försiktigt upp för kärnkraft som lösning på klimat-frågan under “pandemin”. Nu när omöjliga Net-Zero etableras kommer kärnkraftens betydelse självklart att öka. Gaskraft för tredje världen håller dem kvar under de stora västliga oljebolagen. Klimatalarmismen är både mål och medel. Så hur USA ska lyckas bibehålla/öka sin makt i öster under pågående geopolitiska maktskiftet blir avgörande för Rysslands framtid i det medellånga perspektivet.

  7. Anyone who say they believe in climate change ought not to finance or invest in coal. If you have any believe in climate change replacements and new capacity should be fossil free.

  8. Nigeria har anslutit sig till Net-Zero 2060 redan vid Cop26 som upprepats vid Cop27. Men hur det ska göras med förnybar energi utöver gas innebär sannolikt stora hinder när energibristen är stor ute i landet samtidigt som effekterna av Ukraina-situationen kraftigt förvärrat det ekonomiska läget. Nyligen läste jag att Världsbanken (Washington) satt stopp för finansiering av fossila investeringar. Nigeria saknar kreditvärdighet på den västliga öppna kreditmarknaden. Ändå uttrycker man sin underkastelse till G7 för fortsatta finansieringshjälp. Känner man sig utpressade nu när inflationen ökar räntorna på skuldbördorna (och budgetunderskottet)?

    Ökande anslutning till Net-Zero i Afrika har nog bidragit till att Kina dragit sig ur projekt. Man kan undra om de planer som t.ex Nigeria har/haft ifråga om sin energi-utbyggnad bara är pappersprodukter eller rent av bara önskemål i en allt instabilare värld.

    Det ser ut som att USA tills vidare kopplat ett grepp om Nigeria. Den stora frågan är dock om folket accepterar vägen mot Net-Zero och dess konsekvenser?

    Lite bakgrund:
    https://thediplomat.com/2020/08/how-china-lost-nigeria/

  9. Nigeria, afrikas näst största ekonomi har mycket stora kolreserver som ej utnyttjats sedan man hittade olja. Därför domineras landets energiförsörjning idag av gaskraft (och vattenkraft). Som så många andra (utvecklings-)länder lider man av otillräcklig nätutbyggnad (samt korruption) när stora delar av landets invånare inte anser de får del av resurserna (rebelluppror inte minst sedan lång tid) men däremot stora miljökatastrofer.

    Ett större kolkraftverk är under färdigställande (etapper) och ytterligare är under planering.

    https://energycentral.com/news/power-expansion-nigeria-add-6-coal-plants-2037

    Kina stor infrastruktur-investerare i Nigeria sedan 2005 där USA vaknat (Obama) och bedriver påverkanskampanjer med bl.a hjälp av Världsbanken för att baktala kineserna. Kinesiska företag har bl.a kritiserats stort av Nigeria för sin hantering av Covid-19 (totalitär). Ändå utgör Nigeria testmarknad för amerikanskt införande av vaccinpass via mobil (modell Kina)!

    Blir Nigeria en av det nya kalla krigets slagfält mellan väst och öst? Mycket talar för det tyvärr.

  10. Ett land fritt från användande av fossila bränslen är också ett land fritt från välfärd och välstånd. De klimathotsreligiösa fantiserar om att energin bara ska dyka upp, på något magiskt sätt, om vi slutar att använda fossila bränslen. Men det är just fantasier. Magi finns inte i verkligheten.

Comments are closed.